ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντράγκι προειδοποιεί

«Γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλούν την ευρωζώνη»

Υπό αμφισβήτηση είναι πιθανό να τεθεί η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης σύμφωνα με τον επικεφαλής της   Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διαβλέπει «γεωπολιτικούς κινδύνους» αναφερόμενος εμμέσως στις κρίσεις τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μέση Ανατολή.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες και στις παγκόσμιες χρηματαγορές υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τις χρηματοοικονομικές συνθήκες», προειδοποίησε ο Ντράγκι.

Αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες «συνέπειες για τις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα (τα οποία παράγονται από κράτη-μέλη) της ευρωζώνης». Υπάρχει εξάλλου «περαιτέρω πτωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με τις ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης, καθώς και με την ασθενέστερη της αναμενόμενης εγχώρια ζήτηση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ακόμη ότι το ΔΣ της Τράπεζας θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά τις ενδεχόμενες συνέπειες των γεωπολιτικών κινδύνων» καθώς και τις εξελίξεις στις «αγορές συναλλάγματος».

Εξάλλου ο Ντράγκι είπε ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη έχουν δυνητικά τη δυνατότητα να αντλήσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΚΤ ο μπορεί να ανέλθει έως και στο 1 τρισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 400 δισεκ. ευρώ εντός του έτους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.