ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο φόβος stress test

Τράπεζες: Νέα δάνεια... γιοκ

Γιατί το υπό εξέλιξη stress test της ΕΚΤ πλήττει την ρευστότητα της εγχώριας αγοράς - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια.

Χαμηλώνουν τον πήχη οι τράπεζες για τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η ανησυχία που δημιουργεί το stress test και ο κίνδυνος επιβολής νέων κεφαλαιακών αναγκών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώριο για κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας αλλά και αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τονίζουν ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα των stress test και να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν ή όχι νέες κεφαλαιακές ανάγκες οι τράπεζες πρέπει να μην ανοίξουν νέα μέτωπα. «Αν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες σημαντικού ύψους», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, «οι τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολή κατάσταση». Αν δεν πατήσουμε καλά στα πόδια μας, δηλαδή δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα του αν χρειάζονται ή όχι νέα κεφάλαια οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις τόσο σε ότι αφορά την ενίσχυση ρευστότητας όσο και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Όπως εκτιμούν επιστροφή σε πιστωτική επέκταση πριν τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι απίθανη παρά την βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες το προηγούμενο διάστημα άντλησαν πάνω από 10 δις. ευρώ τόσο μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων όσο και των ομολογιακών εκδόσεων.

Ο όμιλος Τράπεζας Πειραιώς άντλησε 1,75 δις. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα μέσω ομολογιακής έκδοσης. Η Alpha Bank άντλησε μέσω της αύξησης κεφαλαίου 1,2 δις. ευρώ ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,96 δις. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 2,5 δις. ευρώ. Επιπλέον η τράπεζα έχει αντλήσει μέσω ομολογιακής έκδοσης ρευστότητα ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνουν όμως για τις τράπεζες και την οικονομία αυτές οι μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις στις εγχώριες τράπεζες. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών υγιής και κεφαλαιακά ισχυρές τράπεζες αποτελούν την προϋπόθεση για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία. Δηλαδή, την αποκατάσταση της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ωστόσο για να μετουσιωθεί αυτό σε πράξεις θα πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του stress test και φυσικά να διατηρηθεί η θετική πορεία της οικονομίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.