ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και οικονομία

ΕΚΤ: Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τράπεζες

Μικρά τα άμεσα οφέλη για τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Περισσότερο ψυχολογικές παρά ουσιαστικές είναι οι άμεσες επιδράσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία από το μπαράζ μέτρων που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,05% από 0,1% πριν θα έχει ένα ετήσιο όφελος για τις τράπεζες κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ νούμερο μικρό για τα μεγέθη των τραπεζών. Μικρή είναι η ανακούφιση και για τα νοικοκυριά: υπολογίζεται ότι για κάθε 100.000 ευρώ στεγαστικό δάνειο (διάρκειας 20 ετών) η μείωση του επιτοκίου οδηγεί σε μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 5 ευρώ.

Μπορεί να άμεσα οφέλη να είναι μικρά ωστόσο στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι τα μέτρα της ΕΚΤ αποτελούν τεράστιο βήμα για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Όπως σημειώνουν η καλή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η νέα μείωση των επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο παρέμβασης να διαμορφώνεται μια ανάσα από το μηδέν, ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε ότι αφορά την ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν οι εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (Targeted Longer - Term Refinancing Operations TLTROs) της ΕΚΤ θα μπορούσαν να αντλήσουν περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ, αν υπάρξει κάποια διεύρυνση των κριτηρίων για την επιλεξιμότητα των εγγυήσεων, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά. Για τον σκοπό αυτόν, πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ. Σε πρώτη φάση πάντως οι τράπεζες προσανατολίζονται να αντλήσουν περί τα 5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τραπεζική αγορά δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας αλλά η χαμηλή ποιότητα της ζήτησης. Με την οικονομία να προσπαθεί ακόμα να βρει τον βηματισμό της και νωπά ακόμα τα «τραύματα» της μεγάλης κρίσης, οι αξιόχρεες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν επιθυμούν να λάβουν δάνεια και να ανοίξουν νέα μέτωπα. Αντίθετα, μεγάλη είναι η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρoβλήματα υπερχρέωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.