ΕΛΛΑΔΑ

Μαθαίνουμε να μην πετάμε τις ‘άσχημες’ πατάτες και τα στραβά καρότα

Δωρεάν Με-Νού για 5.000 άτομα

Η παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, Feeding the 5000, θα προσφέρει την Κυριακή στις 9 Νοέμβρη, στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης , δωρεάν γεύμα για πέντε χιλιάδες άτομα.

Το Με-Νού για 5.000 θα είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που σκοπό έχει να αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.

«Οι λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Έχουμε όλοι την ευθύνη αλλά και τη μοναδική ευκαιρία να περιορίσουμε δραματικά τη σπατάλη τροφίμων, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τροφίμων» σχολιάζει η Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback, και συμπληρώνει ότι «η σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια, είναι ανεπίτρεπτη»

Σύμφωνα με στοιχεία, πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

01-07-131pic

Στις 9 Νοεμβρίου , από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, μια συνεργασία οργανισμών - με βασικό διοργανωτή την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback-, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών, προσκαλεί το κοινό να απολαύσει ένα γιγαντιαίο μπριάμ με λαχανικά και να συμμετάσχει σε μία σειρά ευφάνταστων παράλληλων δραστηριοτήτων.

Το γεύμα θα προετοιμαστεί , από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης, με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που θα πετάγονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος.
Οι παράλληλες δραστηριότητες στα πλαίσια της εκδήλωσης περιλαμβάνουν:

 

 

feeding-the-50001

 

• Μαγειρικές επιδείξεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού

• Βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, από τo WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους.

• Disco Soup street party Προετοιμασία γιγάντιας φρουτοσαλάτας όπου το κόψιμο των φρούτων θα γίνεται στο ρυθμό της μουσικής των DJ.

• Δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια για παιδιά γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές.
Τις ημέρες πριν από την εκδήλωση , εθελοντές θα μαζέψουν εκατοντάδες κιλά φρέσκων λαχανικών από χωράφια παραγωγών κοντά στη Θεσσαλονίκη τα οποία θα αφήνονταν να σαπίσουν γιατί δεν ταίριαζαν στα αισθητικά κριτήρια των σουπερμάρκετ.

phpThumb_generated_thumbnail

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.