ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και πάλι σήμερα στο τραπέζι τα εργασιακά

Πιέζει η τρόικα... παίζει άμυνα η Αθήνα

Τα «ραντεβού» των δανειστών...

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η τρόικα πιέζει… η Αθήνα παίζει άμυνα .. αλλά και οι δύο πλευρές «ψάχνουν» το γκολ: Προς το παρόν όμως ο φωτεινός πίνακας γράφει … ισοπαλία και τα πάντα μοιάζουν να είναι «ανοιχτά»!

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έγιναν τα ραντεβού των δανειστών τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όσο και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτση.

Για αυτό τον λόγο η τριανδρία θα δει εκ νέου σήμερα το απόγευμα στις 6 τον Γιάννη Βρούτση, ενώ το Σάββατο υπάρχει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, δεδομένου ότι την Δευτέρα κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Τα μέτωπα στο εργασιακό, παρά τις συναινέσεις και τις συγκλίσεις παραμένουν ανοιχτά, με την ελληνική πλευρά να δέχεται πιέσεις να υιοθετήσει εντός στενών χρονικών ορίων τις δεσμεύσεις της για το ασφαλιστικό.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά το πέρας του ραντεβού του Γιάννη Βρούτση με τους πιστωτές εξέφραζαν πάντως την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, καθώς για το θέμα αυτό τέθηκε «κόκκινη γραμμή».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι τα μέτωπα στο εργασιακό, παρά τις συναινέσεις και τις συγκλίσεις που διαπιστώθηκαν, είναι ακόμη ανοιχτά.

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι οι δανειστές ενημερώθηκαν για τις ελληνικές θέσεις στα εργασιακά, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων υπό την αιγίδα το ILO
Όπως τόνισε η ελληνική πλευρά στους εκπροσώπους της τρόικας, η διαδικασία της έγκρισης των μαζικών απολύσεων μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας θέλει χρόνο για να δείξει ότι εγγυάται τη διάρκεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του μέτρου, κάτι που απαιτεί η τρόικα.

Σημείο «κλειδί» για τις αποφάσεις στο ασφαλιστικό θα είναι η παρουσίαση των αναλογιστικών μελετών των ταμείων, η οποία έχει καθυστερήσει, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο: Μάλιστα θα είναι έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή αφού τελειώσει η τρέχουσα διαπραγμάτευση και, έτσι, δεν μπορεί να γίνει ακόμα εκτενής συζήτηση για τις συντάξεις, όπως άφησε να εννοηθεί κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η διάταξη του υπ. Εργασίας με το οποίο κάθε ταμείο θα πρέπει να έχει «κλείσει» όλες τις οικονομικές χρήσεις του μέχρι το Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Άμεσα θα κατατεθεί και διάταξη με την οποία θα προσαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (24 Ιουνίου 2014) με την οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μνημονιακές ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Όπως προέκυψε όμως και μετά το ραντεβού με την τρόικα, η Αθήνα διατηρώντας τον στόχο του 3% στο πρωτογενές πλεόνασμα και εντάσσοντας παράλληλα «Όλες τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση «αγνοώντας» τις αιτιάσεις της τρόικας για ισοδύναμα μέτρα. Η Τρόικα το πρωί θα επισκεφτεί και το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.