ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία αντάλλαξε ομήρους με το Ισλαμικό Κράτος

Σκληρές οδομαχίες στο Κομπάνι-Απειλή σφαγής από τους τζιχαντιστές

Οδομαχίες και σκληρές συγκρούσεις σπίτι-σπίτι διεξάγονται στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στην οποία οι τζιχαντιστές κατάφεραν να διεισδύσουν χρησιμοποιώντας άρματα και παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού εκκένωσαν την περιοχή και στέλνουν όλους τους άμαχους και τους τοπικούς αξιωματούχους προς τα σύνορα με την Τουρκία, όπς δήλωσαν Κούρδοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι ορισμένοι κάτοικοι επιμένουν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ένας μεταφραστής που εργάζεται για το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, εγκατέλειψαν την πόλη. «Ακούμε τους ήχους των συγκρούσεων στον δρόμο», πρόσθεσε ο Άλι Μοχάμεντ ενώ κατευθυνόταν και ο ίδιος προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές πολιορκούσαν το Κομπάνι εδώ και τρεις εβδομάδες και έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους τις τελευταίες ημέρες παρά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους.

Ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Τουρκίας -Ισλαμικού Κράτους

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η Άγκυρα αντάλλαξε τον Σεπτέμβριο 180 τζιχαντιστές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με 46 Τούρκους ομήρους, τους οποίους κρατούσε ομήρους το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ επί μήνες

Ήδη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αντιτρομοκρατική στη Βρετανία αναζητά τα ίχνη του 18χρονου Σαμπάζ Σουλεμάν και του 26χρονου Χισάμ Φόκαρντ, άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους τζιχαντιστές που απελευθέρωσε η Τουρκία.

Αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο BBC πως είναι «αξιόπιστες» οι πληροφορίες ότι Βρετανοί τζιχαντιστές αντηλλάγησαν με τους 46 Τούρκους διπλωμάτες που απήχθησαν στο προξενείο της χώρας στη Μοσούλη τον Ιούνιο.

Η συμφωνία φαίνεται πως περιελάμβανε και την απελευθέρωση συγγενών του Αμπού Μπακρ αλ-Ιράκι, ανώτερου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκε από Σύρους αντάρτες τον Ιανουάριο, όπως λέει στους Times εκπρόσωπος οργάνωσης που ενεπλάκη στη συμφωνία ανταλλαγής.

Η υπόθεση είχε προξενήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βρετανία, η οποία εμμένει στη θέση αρχής ότι δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες.

Εκ μέρους της Τουρκίας έχουν δοθεί ελάχιστες εξηγήσεις για την ανταλλαγή των ομήρων ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν ήδη ανακύψει σχετικά με την ανταλλαγή ομήρων το Σεπτέμβριο και υπογράμμισε ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα.

Οι Τούρκοι όμηροι κρατούνταν στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, από τον Ιούνιο και απελευθερώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από «διπλωματικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις», χωρίς να καταβληθούν λύτρα, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε ανταλλαγή των ομήρων με μαχητές του ΙΚ, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχει σημασία αν έγινε ή όχι ανταλλαγή. Το σημαντικότερο είναι ότι (οι όμηροι) επιστρέφουν και θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.