ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα (καλά) αποτελέσματα για τις τράπεζες

Τα τέσσερα μηνύματα του stress test

Τα μηνύματα της επόμενης ημέρας, του stress test, αποκρυπτογραφούν οι τράπεζες αισιοδοξώντας ότι μετά το θετικό αποτέλεσμα θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στο κύριο έργο τους, δηλαδή, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καθώς και το τεράστιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέσσερα σημεία υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών:

- Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

- Κλείνει οριστικά κάθε συζήτηση - αμφισβήτηση για την κεφαλαιακή κατάσταση των εγχώριων τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του stress test που διενήργησε με την BlackRock, υπήρξαν δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ, που αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες άνω των 20 δισ. ευρώ!

- Κλείνει οριστικά και η συζήτηση για το κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 11,3 δισ. ευρώ. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα κεφάλαια αυτά θα περάσουν στον έλεγχο της κυβέρνησης, η οποία θα τα αξιοποιήσει με όποιο τρόπο κρίνει σκόπιμο.

- Ολοκληρώνονται, επιτέλους, τα stress tests. Πρόκειται για την τρίτη σχετική άσκηση που δοκιμάζει τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών την τελευταία 3ετία. Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες αφιέρωσαν πολύ ενέργεια και χρόνο για να αντεπεξέλθουν στις εποπτικές απαιτήσεις. Ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε με το πανευρωπαϊκό stress test. Πλέον οι τράπεζες μπορούν να επικεντρωθούν και πάλι στο βασικό τους έργο: την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων - νοικοκυριών καθώς και την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πλέον οι τράπεζες, πατώντας γερά στα πόδια τους, μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων και αξιόχρεων νοικοκυριών αλλά και για τη ρεαλιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, τα καλά αποτελέσματα του stress test δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή εφησυχασμού.

Ακόμα πιο κρίσιμη είναι η γενικότερη πορεία της χώρας. Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών έγινε με την υπόθεση ότι η ομαλή πορεία της χώρας θα συνεχιστεί, και στη χειρότερη περίπτωση η ύφεση να διατηρηθεί και φέτος. Αν, όμως, η πορεία αυτή εκτροχιαστεί, η χώρα μπει σε νέες περιπέτειες και η ύφεση διαμορφωθεί στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών, τότε η θετική εικόνα του stress test θα ανατραπεί πολύ γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές των τραπεζών αποκόμισαν μεγάλα κέρδη με τους επενδυτές να ποντάρουν στο θετικό αποτέλεσμα, ενώ παρά την επιβεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων εξανεμίστηκε η αισιοδοξία και οι επενδυτές προχώρησαν χθες σε «επιθετικές» ρευστοποιήσεις, καθώς η μεγάλη ανησυχία είναι οι πρόωρες εκλογές και ο κίνδυνος ανατροπής της πορείας της χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.