ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε σινεμά;

Μια διαγαλαξιακή κινηματογραφική ...οπερέτα

Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα ανοίγει σήμερα με την πολυαναμενόμενη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Interstellar», αλλά και φιλμ όπως «Η Συγκάλυψη», «Δύο ημέρες, μία νύχτα», «We are the best», «Τα ερείπια είναι πάντα θλιμμένα» και «Οι Υπερέξι».

Interstellar
Του Κρίστοφερ Νόλαν. Διάρκεια:169'
Με τους Μάθιου Μακόναχι, Αν Χαθαγουέι, Τζέσικα Τσαστέιν, Κέισι Άφλεκ, Γουές Μπέντλεϊ, Τζον Λίθγκοου, Μάικλ Κέιν, Έλεν Μπέρστιν
Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί, η ποσότητα του αζώτου στον αέρα αυξάνεται, το οξυγόνο μειώνεται, ενώ η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Στην ομάδα των εξερευνητών, το ρόλο του πιλότου αναλαμβάνει ένας πατέρας οποίος αφήνει πίσω τα δύο του παιδιά για να ηγηθεί της αποστολής μέσω μιας πύλης στο χρόνο. H λαχτάρα του να επιστρέψει στην οικογένειά του οδηγεί σε αψιμαχίες με τη βιολόγο τς αποστολής η οποία προσμένει ότι στο νέο πλανήτη θα συναντήσει το φίλο της, έναν από τους αστροναύτες της προηγούμενης αποστολής.

Φιλόδοξη και θεαματική ταινία φαντασίας με επιστημονικά ημι-ακριβές σενάριο. Αν και δραματουργικά μοιάζει αμήχανη παραμένει σε όλη τη μεγάλη διάρκειά της οπτικά γοητευτική συνδυάζοντας χιούμορ, σκληρότητα, μυστικισμό και πινελιές μελοδράματος. Επί της ουσίας είναι μια συναρπαστική διαστημική όπερα που παραδίδει μια επιστημονική διάλεξη για την ανθρώπινη επιμονή.

theDropΗ Συγκάλυψη
The Drop
Του Μίκαελ Ρόσκαμ. Διάρκεια:106'
Με τους Τομ Χάρντι, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Νούμι Ράπας, Ματίας Σενέρτς
Ένας μοναχικός μπάρμαν, που έχει περιθάλψει ένα κακοποιημένο μικρό πιτ μπουλ, βρίσκεται άθελα του μπλεγμένος στον νεοϋορκέζικο υπόκοσμο του Μπρούκλιν. Ακολουθώντας τις οδηγίες του καταπιεστικού αφεντικού του μπαρ και ξαδέλφου του- ο οποίος είναι η βιτρίνα ενός αδίστακτου αρχιμαφιόζου της Τσετσένικης μαφίας- θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ασυνήθιστη περίπτωση ληστείας, προκαλώντας την προσοχή της αστυνομίας η οποία ερευνά το παρελθόν της γειτονιάς του. Εκεί όπου φίλοι, οικογένεια και εχθροί προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε κόστος.

Η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη στο διήγημα «Animal Rescue» του Ντένις Λαχέιν,γνωστού για τη συγγραφή των πολυβραβευμένων «Σκοτεινό Ποτάμι» και «Το Νησί των Καταραμένων». Ζοφερό νουάρ, με τη σωστή θλιβερή ατμόσφαιρα, κλιμακούμενη πλοκή, βραδυφλεγές ξεδίπλωμα της έντασης και διακριτική ανάπτυξη της πολυπλοκότητας των χαρακτήρων ως την εντυπωσιακά αποκαλυπτική κορύφωση.

jourΔύο Ημέρες, Μία Νύχτα
Deux Jours, Une Nuit
Των Ζαν Πιέρ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν. Διάρκεια:95'
Με τους Μαριόν Κοτιγιάρ, Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε, Πίλι Γκρουν
Μια νεαρή σύζυγος και μητέρα, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο μιας μικρής πόλης του Βελγίου. Κατά την απουσία της, οι συνάδελφοι της συνειδητοποιούν ότι μπορούν να καλύψουν τη βάρδια της με μικρές υπερωρίες και χρηματικά μπόνους. Η μοίρα της γυναίκας βρίσκεται στα χέρια 16 εργατών, τους οποίους πρέπει να πείσει να αρνηθούν τα μπόνους για να κρατήσει τη δουλειά της.. Μπαίνει σε μια μάχη για να σώσει τη θέση της, δύο ημέρες και μία νύχτα, πριν την καταληκτική ψηφοφορία.

Ανθρωποκεντρική με αδέκαστο βλέμμα αλλά και συγκλονιστική ευαισθησία η ταινία , εμπλουτισμένη από την διακεκριμένη ποιότητα την υπογραφής των Βέλγων δημιουργών, περιστρέφεται γύρω από την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, συγκινώντας με την βαθιά της ανθρωπιά. Η διερεύνηση μιας τραγικής ζωής σημαδεμένης από την ανεργία σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και η ταυτόχρονη εστίαση στην προκλητική απληστία της άρχουσας τάξης δημιουργούν ένα απλό αλλά καθηλωτικό δράμα, που ξεχειλίζει από διαφάνεια, εντιμότητα, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια .

 

weAreTheBestWe Are the Best!
Vi är bäst!
Του Λούκας Μούντισον. Διάρκεια:102'
Με τους Μίρα Γκρόσιν, Μίρα Μπαρκχάμαρ, Λιβ Λεμογιέν
Η Μπόμπο, η Κλάρα και η Χέντβιγκ, τρεις μικρές “επαναστάτριες” στη Στοκχόλμη της δεκαετίας του ’80, οι οποίες παρά τις διαφορές τους βρίσκουν το κοινό τους στοιχείο στη μουσική και φτιάχνουν μια μπάντα χωρίς να έχουν μουσικά όργανα, θέλοντας να αποδείξουν ότι η πανκ μουσική δεν έχει πεθάνει και ότι εκείνες είναι «οι καλύτερες».

Ξεχωριστή ταινία από τη Σουηδία για την εφηβεία και τη γυναικεία φιλία που καταφέρνει να απεικονίσει την αθωότητα των χρόνων του 80 χωρίς τη συγκαταβατικότητα του φίλτρου της νοσταλγίας των ενηλίκων. Σπάνια μια ταινία που γιορτάζει στη διαπασών τη νεανική εξέγερση και την εφηβικής ζωντάνια συλλαμβάνει τόσο πιστά και αποδίδει τόσο πειστικά όλο το αχαλίνωτο πνεύμα αισιοδοξίας της νεολαίας. Υπέροχες, εκφραστικές, ειλικρινείς και χαρούμενες οι ερμηνείες των τριών νεαρών ηθοποιών.

 

BlueRuinΤα Ερείπια είναι Πάντα Θλιμμένα
Blue Ruin
Του Τζέρεμι Σολνιέ. Διάρκεια : 90'.
Με τους Μέικον Μπλερ, Ντέβιν Ράτρεϊ, Έιμι Χάργκριβς, Κέβιν Κόλακ, Ιβ Πλαμ, Ντέιβιντ Γ. Τόμσον
Ένας μυστηριώδης άστεγος ζει στα προάστια ης Βιρτζίνια μαζεύοντας κονσερβοκούτια απ’ όπου βρει, ανοίγοντας σπίτια για να κάνει μπάνιο, αναζητώντας τροφή στα σκουπίδια. Κατοικεί σε ένα σκουριασμένο μπλε αυτοκίνητο, πλάι στο μπλε του Ατλαντικού Ωκεανού κα φοράει μπλε αντιανεμικό μπουφάν . Όταν βρει μπροστά του την αστυνομία δεν θα εκπλαγεί - μόνο που οι αρχές δεν τον αναζητούν για τις παρανομίες του, αλλά για να τον ενημερώσουν ότι ο άνθρωπος που πριν είκοσι χρόνια δολοφόνησε τους γονείς του αποφυλακίστηκε. Πανικόβλητος, ο άστεγος ξεκινά ένα οδοιπορικό εκδίκησης, μόνο που αποδεικνύεται ανίκανος να το φέρει σε πέρας.

Ανατρεπτικό και ευρηματικό θρίλερ που αφηγείται μια ιστορία εκδίκησης με τολμηρή βία, κατάμαυρο χιούμορ με πρωταγωνιστή έναν συναρπαστικό, loser ήρωα που παρασύρεται σ ε ένα ιλιγγιώδες ταξίδι προς την καταστροφή. Ατμοσφαιρικά κομψό, νευρικά αγωνιώδες και μελαγχολικό νουάρ που αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά των χαρακτήρων του μέχρι την κορύφωση της ένταση ενός ανθρώπινου ερειπίου που αποκηρύσσει σπαρακτικά την παροιμία ότι η εκδίκηση είναι γλυκιά.

BigHeroΟι Υπερέξι
Big Hero 6
Των Ντον Χολ, Κρις Γουίλιαμς. Διάρκεια:103'
Ένα παιδί θαύμα της ρομποτικής ζει στη φανταστική μητρόπολη του Σαν Φρανσόκιο, κάτι μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Τόκυο. Η ζωή του επιφυλάσσει περίεργα παιχνίδια και σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη και μυστηριώδη απειλή. Απέναντί της επιστρατεύει τις δεξιότητες του και με τη βοήθεια του κοντινότερου συντρόφου του ένα φιλεύσπλαχνο-νοσοκόμο-θεραπευτή ρομπότ μετατρέπει μια αλλόκοτη παρέα από φίλους σε ατρόμητη ομάδα hi-tech σούπερ ηρώων.

Ταινία κινούμενων σχεδίων που συγχωνεύει σε ένα παλιούς και νέους τρόπους animation, κάτι ανάμεσα στο διασκεδαστικά έξυπνο κόσμο της Disney και τον περιπετειώδη κόσμο της δράσης της Marvel. Το αποτέλεσμα είναι χαρούμενο, εύθυμο και όμορφο, γεμάτο δράση και κίνδυνο, αλλά ποτέ τρομακτικό ή βίαια αιματηρό.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.