ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τις 14:00 η νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

«Κόκκινες γραμμές» τέλος, για τη συμφωνία

Έρχεται, με γραμμή, το ΔΝΤ, συζητούνται αυξήσεις στο ΦΠΑ.

Όλα για όλα προκειμένου να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους πιστωτές παίζει η κυβέρνηση. Σαμαράς και Βενιζέλος, που θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα μετά τις 14:00, αποφάσισαν χθες ότι επιδιωκόμενος στόχος παραμένει η σύγκληση με τους εταίρους και όχι, φυσικά, η προσχώρηση της δικομματικής στις γραμμές του... ΣΥΡΙΖΑ για ρήξη με τους πιστωτές.

Προς αυτή την κατεύθυνση και μετά το... ναυάγιο του Παρισιού, η δικομματική έστειλε τα μηνύματα που, θεωρεί πως, θα «ξεκλειδώσουν» τη συμφωνία κάνοντας τους ελεγκτές να επιστρέψουν, ακόμη και την προσεχή εβδομάδα, στην Αθήνα.

Το πρώτο βήμα είναι η ενεργή και επίσημη εμπλοκή του ΔΝΤ στις γραμμές στηριξης της ελληνικής οικονομίας. Εάν το Ταμείο εκδώσει δική του γραμμή, με το ποσό που ούτως ή άλλως είχε λαμβάνειν η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2016, ή εάν θα συμμετέχει (μάλλον δύσκολο) στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης μένει να συμφωνηθεί. Σε κάθε περίπτωση, μετά την αποδοχή του ECCL, του ευρωπαϊκού προληπτικού μηχανισμού με όρους τον οποίο ανέφερε χθες και ο Ευ. Βενιζέλος, η Ελλάδα ξαναβάζει στη θέση του συνοδηγού και το ΔΝΤ, κλείνοντας το μέτωπο που είχε ανοίξει με την Ουάσιγκτον αλλά και με τους ευρωπαίους υποστηρικτές της παρουσίας του Ταμείου στην ευρωζώνη

Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση μέτρων που θα περιορίζουν, κατά το δυνατόν, το δημοσιονομικό κενό που «βλέπουν» οι ελεγκτές, έστω κι αν η Αθήνα εκτιμά ότι, για μία ακόμη φορά, θα πέσουν έξω στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχουν πέσει και σενάρια αύξησης του ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς ΦΠΑ 6,5% ή 13%.

Τρίτον, η δικομματική προχωρά ήδη στην νομική διατύπωση όσων έχουν συμφωνηθεί, ώστε το σχέδιο νόμου με τις ρυθμίσεις να είναι έτοιμο και να κατατεθεί το ταχύτερο στη Βουλή.

Έντονες είναι και οι διαβουλεύσεις του ίδιου του Αντ. Σαμαρά με εταίρους της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο κοινός τόπος που θα άρει το αδιέξοδο.

Κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι η στρατηγική του Μαξίμου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία για την επόμενη ημέρα πριν την Προεδρική εκλογή δεν αλλάζει. Η δικομματική θέλει να αποφύγει την παράταση του μνημονίου, που θα ακύρωνε το ελάχιστο πολιτικό της επιχείρημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την έννοια αυτή, θα αναζητήσει με κάθε τρόπο τη συμφωνία. Αρκεί, βέβαια, και η άλλη πλευρά να θέλει να τη δώσει και να μην εφευρίσκει νέα θέματα με στόχο την παράταση του αδιεξόδου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.