ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έξι χρόνια μετά

Σκάνδαλο Βατοπεδίου: Παραπέμπονται σε δίκη 14 άτομα

Σε δίκη οδηγούνται οριστικά, έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη των «ιερών» ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, 14 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτρης Πελέκης.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γιώργος Μποροδήμος, με αποτέλεσμα να τίθεται εκ νέου σε ισχύ το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 14 άτομα για τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση.

Ο κ. Μποροδήμος είχε ασκήσει αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το σκεπτικό ότι είχε αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι της αναίρεσης είχε προηγηθεί αίτηση του ηγουμένου Ευφραίμ, του μοναχού Αρσενίου και του δικηγόρου Δημήτρη Πελέκη. Ωστόσο, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με βούλευμα (1221/2014) έκρινε αβάσιμη την αναίρεση του αντεισαγγελέα και ως εκ τούτου, οι 14 κατηγορούμενοι της υπόθεσης παραπέμπονται οριστικά πλέον σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι ενέργειες και οι πράξεις των κατηγορουμένων έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Πέραν του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Ευφραίμ, του μοναχού Αρσενίου, της Αικατερίνης Πελέκη και των συγγενών της, σε δίκη παραπέμπονται ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος.

Επίσης, ο πρώην γ.γ. του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη. Θα δικαστούν ακόμη στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος. Αρχικά, για εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου είχαν κατηγορηθεί συνολικά 32 άτομα, ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα απάλλαξε τα 18, μεταξύ των οποίων ο τέως διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.