ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προωθημένες επαφές ΣΥΡΙΖΑ με αγορές και funds

Στη «Μέκκα του καπιταλισμού» Σταθάκης και Μηλιός

Όσο επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο εντείνονται και οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με διεθνείς οικονομικούς παίκτες, μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, funds και τραπεζίτες.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μάλιστα, το διήμερο 24-25 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη και τον Γιάννη Μηλιό θα βρεθούν στο Σίτι του Λονδίνου, που αποτελεί κέντρο του χρηματιστηριακού, τραπεζικού, αλλά και εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με οικονομικούς παράγοντες –είτε εγχώριους, είτε διεθνείς- αυξήθηκαν κατά πολύ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, από τότε που στα διεθνή ΜΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να περιγράφεται ως «η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, δύο στελέχη του οικονομικού επιτελείου –ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης και ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης- αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, έχουν αναλάβει εδώ και καιρό τις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με το «κεφάλαιο». Τα ραντεβού λαμβάνουν χώρα σε εστιατόρια ξενοδοχείων, γραφεία, κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά και σε σπίτια, ενώ σε τέτοιες ανεπίσημες επαφές έχει συμμετάσχει κατά καιρούς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ανταλλαγή απόψεων, όχι συναλλαγές»
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι τέτοιου τύπου ανεπίσημες συναντήσεις δεν ανακοινώθηκαν σχεδόν ποτέ, κορυφαίοι παράγοντες της Κουμουνδούρου απαντούν πως «ένα κόμμα εξουσίας πρέπει να έχει επαφή με όλους τους παράγοντες της οικονομίας», ενώ προσθέτουν ότι «οι ανεπίσημες επαφές δεν ανακοινώνονται ποτέ και από κανέναν». «Αλλιώς δε θα ήταν ανεπίσημες», προσθέτουν με νόημα οι ίδιες πηγές.
Πάντως, στελέχη που έχουν μετάσχει σε τέτοιες συναντήσεις, υποστηρίζουν ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ «αναλύουν το πρόγραμμά τους, εκθέτουν τις απόψεις τους και απαντούν σε ερωτήσεις», διαψεύδοντας διαρρήδην κάθε υπόνοια «παζαριού». «Δεν διαπραγματευόμαστε, ενημερώνουμε για τις θέσεις μας και ενημερωνόμαστε για τις δικές μας», λένε, παραδεχόμενοι, πάντως, πως όσο κι αν είναι φυσικό ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση να έχει ανοιχτό δίαυλο με εγχώριους και διεθνείς οικονομικούς παράγοντας, άλλο τόσο τέτοιες επαφές «μπερδεύουν» την εικόνα και το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Σίτι του Λονδίνου

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη των «ειδικών αποστολών», που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα να «χαρτογραφήσουν» τις προθέσεις και τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών, υποστηρίζουν ότι τέτοιες επαφές είναι χρήσιμες από… πολλές απόψεις. Κορυφαίος παράγοντας του κόμματος, που μετέχει σε πολλές απ’ αυτές τις συναντήσεις, εκμυστηρεύεται στο matrix24.gr πως «από τέτοιες συναντήσεις έχουμε βγάλει αποτελέσματα». Μάλιστα, τονίζει ότι, για παράδειγμα, «ο μεν ΣΕΒ έφτασε στο σημείο να είναι ουδέτερος ως προς την δέσμευσή μας για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ το υποστηρίζει», ενώ παραδέχεται ότι ο πιο σκληρός κοινωνικός εταίρος είναι ο σύνδεσμος των τουριστικών επιχειρήσεων –ο ΣΕΤΕ. «Ο Τόμσεν μπροστά τους είναι… σοσιαλιστής», σχολιάζει δηκτικά η ίδια υψηλόβαθμη κομματική πηγή.
Σε κάθε περίπτωση, σε μερικές ημέρες δύο στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννης Μηλιός, θα βρεθούν στο Σίτι του Λονδίνου, στην «Μέκκα του καπιταλισμού», προκειμένου να πάρουν μέρος σε συναντήσεις με μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίου παγκοσμίως, από εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν την τύχη μίας χώρας. Μεταξύ άλλων, οι κκ. Σταθάκης και Μηλιός θα συνομιλήσουν με εκπροσώπους τεράστιων διεθνών funds, μεταξύ των οποίων είναι τα Merrill Lynch, JP Morgan, Nomura, Goldman Sachs, ενώ θα έχουν συναντήσεις και με εκπροσώπους hedge funds και επενδυτικών τραπεζών με «βαρύ» ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο. Στόχος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαπιστώσουν κατά πόσον τα εν λόγω οικονομικά κέντρα επηρεάζονται από τυχόν «πολιτική αστάθεια», αλλά και πώς θα συμπεριφέρονταν έναντι της Ελλάδας σε περίπτωση μίας «αριστερής κυβέρνησης». Σημειωτέον ότι, μετά το τέλος του προγράμματος, η στάση αυτών των οικονομικών παραγόντων θα είναι κρίσιμη για το αν η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές ή αν θα… γυρίσει στο 2010, καταφεύγοντας στην «γραμμή προληπτικής πίστωσης». Κάτι που απεύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα αν οι εξελίξεις έχουν φέρει την Κουμουνδούρου στο…. Μέγαρο Μαξίμου.

Δραγασάκης: «Αδιαμεσολάβητη επαφή με όλους»

Πάντως, παρότι στην Κουμουνδούρου δεν αισθάνονται πολύ άνετα όταν αποκαλύπτονται τέτοιου τύπου συναντήσεις και επαφές, χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης, όχι μόνο υπερασπίστηκε την ανάγκη να συνομιλεί ο ΣΥΡΙΖΑ με όλους, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως τέτοιου τύπου συναντήσεις υπακούουν σε μία στρατηγική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ: να έχει «αδιαμεσολάβητη επαφή» με όλους τους οικονομικούς παράγοντες και όχι μέσω «ενδιάμεσων». «Την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο που υποφέρει, την ίδια στιγμή πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια αυτή οικονομία. Αυτοί είναι οι θεσμοί της Ε.Ε., το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και είναι και δυνάμεις που χονδρικά λέγονται αγορές, ενώ είναι ομάδες κεφαλαίων», επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» ο Γιάννης Δραγασάκης, για να προσθέσει: «Εγώ είμαι περήφανος γι’ αυτή την δράση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εμείς στηριχθήκαμε από την αρχή στην διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος. Υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να μην τα κάνουμε όλα αυτά και να στηριχτούμε σε ενδιάμεσους. Εμείς κάναμε την επιλογή της αδιαμεσολάβητης σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα κέντρα ισχύος. Θέλουμε να είμαστε διαφανείς». Μάλιστα, ο Γιάννης Δραγασάκης παραδέχθηκε δημοσίως πως «έχουμε κάνει μία ομάδα επαφής με τις διεθνείς αγορές» και, μάλιστα, τόνισε πως «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό βρίσκει σοβαρή ανταπόκριση σε μεγάλα τμήματα των διεθνών επενδυτών, ιδίως των μακροπρόθεσμων επενδυτών», ενώ κατέληξε: «Επιδιώκουμε να έχουμε αδιαμεσολάβητες όσο γίνεται και αξιόπιστες σχέσεις με τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας και να ξέρουμε με ποιους διαφωνούμε και με ποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.