ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κίνδυνος που ελοχεύει

Τράπεζες: Αγωνία για την διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικας

Αν δεν υπάρξει συμφωνία υπάρχει κίνδυνος η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ να μετατραπεί από κανονική σε ELA.

Για την έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – τρόικας αλλά και την επόμενη ημέρα αγωνιούν οι τράπεζες θεωρώντας ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί κινδυνεύει να ανατρέψει την θετική ψυχολογία και την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών ήδη παρατηρείται μια αλλαγή στο κλίμα: μετά το φθινόπωρο, τονίζουν, είχε σημειωθεί μια σημαντική αύξηση των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια ωστόσο η αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις και το αρνητικό κλίμα «έκοψαν» την όρεξη των πολιτών.

Οι τράπεζες δεν φοβούνται τόσο για την προοπτική εκλογών. Θεωρούν ότι η οικονομία έχει αποκτήσει, μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης, δυναμική και οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν την πορεία αυτή. Ωστόσο αυτό που τρομάζει είναι το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να μην επιτρέπει το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης ή ακόμα χειρότερα να ανατραπεί η πορεία συνεργασίας με την ΕΕ.  Σημειώνουν ότι είναι αδιανόητη η έξοδος από την κρίση μέσω πειραματισμών και δίχως την συνεργασία με την ΕΕ. Όπως τονίζουν οι αγορές σιχαίνονται την αβεβαιότητα κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί στην μεγάλη άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το κόστος δανεισμού της Ισπανίας υποχώρησε κάτω του 1% -ιστορικά χαμηλό επίπεδο για τη χώρα τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος για την Ελλάδα παραμένει κοντά στο 8%, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας.

Σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων οι τράπεζες παρά την απόσταση που καταγράφεται εμφανίζονται αισιόδοξοι υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος της οικονομίας είναι τόσο μεγάλη, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έχουν περιοριστεί και η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών για να κλείσει η συμφωνία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εμφανίζεται. Παρόλα αυτά αναγνωρίζουν ότι σε περίπτωση περιπλοκών θα υπάρξουν επιπτώσεις. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για νέο πρόγραμμα τότε υπάρχει κίνδυνος η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ να μετατραπεί από κανονική σε έκτακτης ανάγκης χρηματοδότηση, δηλαδή να μετατραπεί σε ELA, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους του χρήματος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.