ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια σχέδια πέφτουν πλέον στο τραπέζι  

Αδειάζει η κλεψύδρα για συμφωνία

Αναζητείται «χρυσή τομή» για την Ελλάδα στο Eurogroup...

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με την κλεψύδρα να αδειάζει χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές , ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας: Όλα δείχνουν ότι εκεί θα δοθεί η «λύση» και θα προβλέπει παράταση μνημονίου και «υποσχετική» για προληπτική γραμμή.

Η Αθήνα με e-mail εξηγεί με λίγες παραπάνω λεπτομέρειες επί των προτάσεών της πως θα επιτύχει τους στόχους της, αλλά δεδομένης της εμμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων «εδώ και τώρα», δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία έως την Δευτέρα.

Μοιραία το βάρος θα πέσει στους ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών που θα αναζητήσουν πιθανότατα πολιτική «φόρμουλα» για το ελληνικό ζήτημα και ίσως υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός που θα προβλέπει «τεχνική παράταση του Μνημονίου» με υποσχετική για προληπτική γραμμή στήριξης. Εξέλιξη που φυσικά και θα συνοδεύεται με όρους.. ή αλλιώς μέτρα.

Ήδη άλλωστε η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μέσα από e-mail 43 σελίδων μία δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής (αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, «πάγωμα» των συντάξεων για 2 χρόνια και σύνδεση της συλλογής αποδείξεων με …λαχειοφόρο αγορά), αλλά και μέτρων που δεσμεύεται η Κυβέρνηση να πάρει εάν δεν επιτύχει τους στόχους της (απόσυρση της μείωσης 30% της μείωσης της έκτακτης εισφοράς, επαναφορά του Φόρου Πολυτελείας, αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, κ.ά.) από τον Ιούλιο.

Έτσι, στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που θα τεθεί στο τραπέζι και για το οποίο θα απαιτηθεί η ελληνική συναίνεση είναι μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής η οποία θα κάνει λόγο για ένταξη στην χώρα μας στον μηχανισμό προληπτικής πίστωσης ECCL αλλά με μια κρίσιμη διαφοροποίηση: θα περιλαμβάνει επιπλέον attachment με αυξημένη εποπτεία (enhanced surveillance).

Μέσα σε αυτή, οι δανειστές θα αποσαφηνίσουν -ίσως μετά τις γιορτές - ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ καθώς και πώς θα εξασκείται η εποπτεία.

Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ευρωπαίος αξιωματούχος που όπως είπε το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να «προκύπτει μεγάλη ανάγκη για μια τεχνική παράταση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο μακρά θα είναι η παράταση. Αυτό όμως που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η υιοθέτηση μιας τεχνικής παράτασης και η υπόσχεση για τον ECCL.

Πάντως, οι κανόνες του ECCL είναι σκληροί και αφήνουν περιθώριο προληπτικής παρέμβασης στα δημοσιονομικά της χώρας που υπάγεται σε αυτόν, όταν διαπιστωθεί η πιθανότητα εκτροχιασμού που θέτει κινδύνους για την ευρωζώνη.

Όσο για την παράταση, το EuroWorking Group ετοιμάζει σχέδιο για έξι μήνες με προοπτική για ένα ακόμα εξάμηνο (6+6). Η Αθήνα πάντως δεν θέλει αυτή η παράταση του Μνημονίου, να υπερβεί τους 3 μήνες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.