ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια

Αποσυνδέει τη διαπραγμάτευση από την προεδρική εκλογή ο Σαμαράς

Όλα ανοικτά ως προς την έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μην προχώρησε, όπως κυκλοφορούσε, στην επισημοποίηση του χρόνου έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ή στην ανακοίνωση ονόματος, κατά τη χθεσινή ομιλία στη Βουλή. Ωστόσο, ήταν σαφές ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχαν το βλέμμα τους στραμμένο μάλλον στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για τον Πρόεδρο παρά σε αυτή που ξεκίνησε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Σαμαράς, σε δύο διαδοχικά σημεία της ομιλίας του, περιέγραψε ως εξής τη σειρά των εξελίξεων, προεδρική εκλογή, ολοκλήρωση αξιολόγησης και συμφωνία. Για κάποιους η αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού αποτέλεσε ισχυρό δείγμα για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει μπροστά την Προεδρική εκλογή, θεωρώντας την ως προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας. «Είτε θα βγάλουμε Πρόεδρο και θα σταθεροποιηθεί η πατρίδα ή θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση, προφανώς, δεν έχει ληφθεί αφού εκκρεμεί να διαπιστωθούν, στο σημερινό Eurogroup, και οι διαθέσεις των πιστωτών. Με άλλα λόγια, ο χρόνος της Προεδρικής εκλογής παραμένει ανοικτός και είτε θα διεξαχθεί στο απώτατο συνταγματικό όριο (έναρξη στις 12 Φεβρουαρίου) ή πολύ νωρίτερα, ακόμη και με την έναρξη των εργασιών της Βουλής αμέσως μετά τις εορτές.

Με άλλα λόγια, εφόσον στη συνεδρίαση του Eurogroup επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία παράτασης, είτε η ιδανική για την Αθήνα του ενός μήνα, είτε η πιο πιθανή των 6 μηνών που επιθυμούν οι δανειστές, δεν αποκλείεται, κοντά στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς, σε διαβούλευση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να ανακοινώσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο. Και οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν, πιθανά το διάστημα 7 – 12 Ιανουαρίου, να διεξαχθούν υπό το βάρος των διλημμάτων που θα θέτει η εκκρεμότητα με την τρόικα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.