ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση από το 5νθήμερο του προϋπολογισμού

ΣΥΡΙΖΑ: Και τώρα, η… μάχη της προεδρικής εκλογής

Θετικό ήταν το «ταμείο» του ΣΥΡΙΖΑ από την πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνεται στη μάχη της προεδρικής εκλογής, την οποία αντιμετωπίζει ως «μητέρα των μαχών».

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Χθες το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα και την ψηφοφορία, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά και για τη συζήτηση που προηγήθηκε. Στην Κουμουνδούρου ήδη κινούνται σε ρυθμούς προεδρικής εκλογής, εκτιμώντας πως έχουν βάση τα σενάρια που θέλουν τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο να έχουν αποφασίσει την επίσπευση της διαδικασίας, με την πρώτη ψηφοφορία να ξεκινά το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Πιέσεις προς βουλευτές
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώθηκε, κατά την ομιλία του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει τους 180 βουλευτές και, απευθυνόμενους κυρίως στους ανεξάρτητους, κλιμάκωσε την πολιτική πίεση εκ μέρους του κόμματός του. Ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεκριμένα, επισήμανε πως αν διάφοροι βουλευτές ψήφιζαν όχι στον προϋπολογισμό και στη συνέχεια ψηφίσουν θετικά κατά την προεδρική εκλογή, «αυτό θα είναι προϊόν μεθοδεύσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της σχετικής συζήτησης περί «πιέσεων» σε βουλευτές. Εξάλλου, το εν λόγω επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει, κατά την ομιλία του, πως αποτελεί θεμελιώδη αντίφαση να ψηφίζει ένας βουλευτής «όχι» στον προϋπολογισμό και λίγες εβδομάδες μετά, να δίνει φιλί ζωής στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που ο ίδιος… καταψήφισε.

«Χωρίς εκπλήξεις»

Έτσι, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ουδόλως εξέπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα αποχώρησαν από τη Βουλή ικανοποιημένοι, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση δεν κέρδισε από το αποτέλεσμα. Στην Κουμουνδούρου, νωρίτερα χθες, είχε σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί «δυναμική εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας», αν ο προϋπολογισμός συγκέντρωνε κατά πολύ περισσότερες θετικές ψήφους από τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η μόνη «προσθήκη» ήταν η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, αλλά και το «παρών» του Γρηγόρη Ψαριανού –όμως, όπως εξηγούν στελέχη της Κουμουνδούρου, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προεξοφλήσει ότι και οι δύο προαναφερθέντες βουλευτές θα ψηφίσουν θετικά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για τον λόγο αυτό, από χθες το βράδυ στον ΣΥΡΙΖΑ εμπεδώνεται η εκτίμηση πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας, φεύγοντας από τη Βουλή, δήλωσε ότι  «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα από το τέλος» για να προσθέσει: «Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στη λαϊκή ετυμηγορία, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Ακραία πόλωση και πιέσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν θετικό απολογισμό από την πενθήμερη συζήτηση και την ψηφοφορία, ωστόσο δηλώνουν… έτοιμοι για όλα. Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του και τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του να είναι σε ετοιμότητα για οξύτατο πολιτικό «πόλεμο» με την κυβέρνηση, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως πλέον, η σύγκρουση μεταξύ Μαξίμου-Κουμουνδούρου θα είναι σφοδρότατη. Συν τοις άλλοις, παρότι όντως η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού δεν έδειξε να υπάρχει «δυναμική» συγκέντρωσης των 180, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη «ξορκίζει» τον εφησυχασμό. Ήδη, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές (Γιοβανόπουλος, Νταβρής, Καπερνάρος κ.α.) άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε… ισχύ ο συναγερμός που προκλήθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό πως ανεξάρτητοι βουλευτές μαζεύουν υπογραφές και προτείνουν συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και, μπορεί εν τέλει στην Κουμουνδούρου να είδαν με ικανοποίηση ότι οι… φερόμενοι ως 20 βουλευτές έγιναν τελικά 8, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την εν λόγω πρωτοβουλία συμφωνούσαν αρκετοί περισσότεροι βουλευτές –έστω και αν δεν θέλησαν, δια της υπογραφής τους, να ανοίξουν περισσότερο τα χαρτιά τους…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.