ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα με …υπονοούμενα από τον Ντάισελμπλουμ

Αγριεύουν διεθνείς οίκοι και αγορές – Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Αθήνα

Ασφυκτική είναι η πίεση που επιχειρούν πλέον να ασκήσουν στην Αθήνα και την νέα ελληνική Κυβέρνηση, δανειστές, διεθνείς Οίκοι και αγορές. Ο Γερουν Ντάισελμπλουμ  …επανέρχεται με νέες «απειλητικές» δηλώσεις, ο Οίκος Moody’s «χτυπά καμπανάκι» για την ρευστότητα και οι αγορές διανύουν περίοδο έντονων αναταράξεων.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μετεκλογικά, δηλαδή μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης «έγραψε ζημιές» 23,37% και υποχώρησε σε νέα χαμηλά 28 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9 Ιανουαρίου 1987.

«Σεισάχθεια», ELA, συνεχής αύξηση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και συζητήσεις για πιθανές αλλαγές στα διοικητικά σχήματα των Τραπεζών, είναι από τα θέματα που απασχολούν την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε ο Οίκος Moody’s που αναφέρει πως «η επιτυχία του ακροαριστερού αντιμνημονιακού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την τρόικα σε παράταση ή σε ανανέωση του προγράμματος διάσωσης της χώρας».

Σύμφωνα με τον Moody's, αυτό συνιστά credit negative (αρνητικό πιστωτικό γεγονός) για τις ελληνικές τράπεζες διότι θα παρατείνει τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στη διατήρηση της ρευστότητας.

Όπως επισημαίνει η Moody's, «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι κόμματα που έρχονται για πρώτη φορά στην εξουσία, και προεκλογικά επικεντρώθηκαν στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετρίασε τη θέση του σε σχέση με το παρελθόν, η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τις απόψεις των ετερόκλητων ομάδων που απαρτίζουν το κόμμα του, αλλά και να λάβει υπ' όψιν τις απόψεις του ιδεολογικά διαφορετικού κυβερνητικού εταίρου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα γίνουν σε αυτό το σκηνικό, και πιθανότατα θα είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετη σε σχέση με αυτή των δανειστών και αυτό θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολες τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση του προγράμματος στήριξης, όταν λήξει η τρέχουσα συμφωνία με την Κομισιόν, στις 28 Φεβρουαρίου».

Ο οίκος τονίζει πως «η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα είναι πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα διότι εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως έρχεται την Παρασκευή στην Αθήνα για μια πρώτη συνάντηση- και όχι για να διαπραγματευθεί- με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Και πρόσθεσε με …νόημα: «Αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη υπάρχουν πάντα όροι και προϋποθέσεις και σε ότι αφορά ειδικά την Ελλάδα εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να τοποθετηθούν για το πως επιθυμούν να προχωρήσουν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.