ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας

Σλοβενία: Τη ζωή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης απεικόνισε ο ζωγράφος Μπ. Κόμπε σε μοναδική συλλογή καρτών ταρώ

Η ζωή και οι ανθρώπινες σχέσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απεικονίζονται σε μία μοναδική συλλογή καρτών ταρώ του ζωγράφου Μπόρις Κόμπε, ο οποίος είχε επιβιώσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης, η οποία παρουσιάζεται σε έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Λιουμπλιάνας.

«Τα ταρώ του Κόμπε: Ιστορίες από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης» είναι μία ασυνήθιστη οπτική ιστορία για τη ζωή και τις σχέσεις των κρατούμενων» τονίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα, παραμονή της Διεθνούς Ημέρας για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ο Μπόρις Κόμπε (1905-1981), ζωγράφος και αρχιτέκτονας, δημιούργησε ένα μοναδικό έργο τέχνης λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση το 1945 του στρατοπέδου συγκέντρωσης Allach τμήμα του Νταχάου, όπου ήταν έγκλειστος.

Σε 54 κάρτες ταρώ αποτύπωσε τις αναμνήσεις του από τα ναζιστικά στρατόπεδα Dachau,Uberlingen και Allach από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 1945.

Απεικόνισε τα όσα πέρασε από την μέρα της άφιξής του έως την ημέρα της απελευθέρωσής του, με μία «δόση εξαιρετικά πικρού χιούμορ». Αποτύπωσε κωμικές συγκρούσεις μεταξύ των κρατούμενων, τη μεταξύ τους ιεραρχία, τη σκληρότητα που είχε να υπομείνει και την απάνθρωπα σκληρή δουλειά που αναγκάζονταν να κάνουν.

Την έκθεση, που επιμελήθηκαν οι Ούρσκα Πουργκ και Καταρίνα Κογκόι, εγκαινιάζει σήμερα ο Αντον Γεζ, ο οποίος ήταν συγκρατούμενος το Σλοβένου ζωγράφου και προώθησε το καλλιτεχνικό έργο του Κόμπε.

Ο Άντον Γεζ έχει παρουσιάσει αντίγραφα της τράπουλας ταρώ του Σλοβένου ζωγράφου, σε όλη τη Σλοβενία και σε πόλεις της Ευρώπης.

Οι ισχυρότερες κάρτες ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον κ. Γεζ. Ο Τρελός απεικονίζεται ως ένας μυώδης, δυνατός κρατούμενος με ένα σφυρί και μία γροθιά να απειλεί για εκδίκηση, ο Κόσμος δείχνει την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης και τους κρατούμενους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

«Η περιοχή μας επλήγη πάρα πολύ από τα γεγονότα πριν από 70 χρόνια, καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το σκοτεινότερο κεφάλαιο της ιστορίας για την Εβραϊκή κοινότητα στη Σλοβενία» αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης.

Η Σλοβενία είχε μία δραστήρια Εβραϊκή κοινότητα, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της, αλλά ο εβραϊκός πληθυσμός στην πραγματικότητα αφανίστηκε σε διαδοχικά κύματα αντισημιτισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, εκτιμάται ότι στη Σλοβενία ζει εβραϊκή κοινότητα που αριθμεί περίπου 500 μέλη.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της χώρας συστηματικά συλλέγει μαρτυρίες των επιζώντων από στρατόπεδα συγκέντρωσης στο πλαίσιο προγράμματος με τίτλο «Αρχεία της Μνήμης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.