ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε σινεμά;

Σκλάβοι του ρυθμού

Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα ανοίγει σήμερα με την εξαιρετική ταινία «Whiplash» («Χωρίς Μέτρο»), ενώ δίπλα της στέκεται και η εξίσου αξιόλογη «Χειμερία Νάρκη». Απ' την άλλη, υπάρχουν και φιλμ όπως τα «Selma», «Το Μυστικό Της Ευτυχίας», «Με αγάπη Ρόζι» και «Το πεπρωμένο της Τζούπιτερ.

Χωρίς Μέτρο
Whiplash
Του Νταμιέν Σαζέλ. Διάρκεια: 106'
Με τους Μάιλς Τέλερ, Τζ. Κ. Σίμονς, Μελίσα Μπενουά, Πολ Ράιζερ, Όστιν Στόουελ

Ένας, συνεσταλμένος κοινωνικά, αλλά φιλόδοξος νεαρός ντράμερ της jazz σπουδάζει σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της Αμερικής. Καθηγητής του είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς, σκληρούς και τελειομανείς μαέστρους της jazz, οποίος χρησιμοποιεί τον σπουδαίο Τσάρλι Πάρκερ ως παράδειγμα ιδιοφυΐας που ταπεινώθηκε πριν δοξαστεί. Η μέθοδος διδασκαλίας του είναι ωμή, βάναυση και αμείλικτα τιμωρητική. Δοκιμάζει τα νεύρα των σπουδαστών του ωθώντας τους απάνθρωπα στον κρυφό κόσμο των συνθηκών ανταγωνισμού και βυθίζοντας τους στο φόβο πριν την τελική αναμέτρηση. Η εκδίκηση και η εξιλέωση είναι αναπόφευκτες.

Πρωτότυπη, ολοκληρωμένη ταινία, παρότι χαμηλού προϋπολογισμού, με μινιμαλιστική σκηνοθεσία, στιβαρό σενάριο, πλοκή έντασης και αγωνίας, συναρπαστικά ακριβής στη περιγραφή χαρακτήρων. Αναπτύσσει αφοπλιστικά τα όρια ανάμεσα στην βασανιστικά ψυχαναγκαστική σχέση μέντορα - μαθητή, μελετά την αφοσίωση και την αυτοκαταστροφική εμμονή στην αναζήτηση της τελειότητας, πλαισιώνεται από εκπληκτική μουσική jazz και παραδίδει μια συγκλονιστική ερμηνεία του Τζ. Κ. Σίμονς. Απλώς, εξαιρετική.

selmaSelma
Tης Άβα Ντιβερνέ. Διάρκεια: 128'
Mε τους Ντέιβιντ Ογιέλοου, Τζιοβάνι Ρίμπιζι, Τιμ Ροθ, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τομ Γουίλκινσον, Αλεσάντρο Νίβολα, Όπρα Γουίνφρι, Τέσα Τόμσον, Κάρμεν Ετζόγκο

Την άνοιξη του 1965, κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας από τη πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, οι τοπικές αρχές επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν το δικαίωμα της ψήφου να ισχύει για όλους τους Αμερικανούς. Οι εικόνες ντροπής για τους δεκάδες τραυματίες συνέθεσαν ένα εξευτελιστικό πορτραίτο για την ρατσιστική Αμερική εκείνης της περιόδου. Η ταινία παρακολουθεί τη θαρραλέα διαδρομή του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, από τις κοινωνικές διαμαρτυρίες και τις αντιπαραθέσεις στους δρόμους έως τις πολιτικές μάχες στις αίθουσες της εξουσίας και τη ψήφιση του νόμου περί δικαιωμάτων το 1965.

Ένας φόρος τιμής στον αγωνιστή υπέρ των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τους δίκαιες μάχες μιας γενιάς, πιστής στη «ειρηνική επανάσταση» και τη «μη βία» απέναντι στο δυσεπίλυτο αμερικανικό πρόβλημα της φυλετικής αδικίας. Ταινία με αυτοπεποίθηση, ηθικό σθένος του, και ισχυρή ρητορική σαν εκείνη του μαύρου ηγέτη, αλλά ταυτόχρονα συγκινητική, καλοπροαίρετη και κυρίως ικανή να συλλάβει και να μεταδώσει τη περιπλοκότητα της εποχής με μια πολυδιάστατη απεικόνιση του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.

hectorΤο Μυστικό Της Ευτυχίας
Hector and the Search for Happiness
Του Πίτερ Τσέλσομ. Διάρκεια: 120'
Με τους Σάιμον Πεγκ, Ρόζαμουντ Πάικ, Τόνι Κολέτ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ζαν Ρενό, Κρίστοφερ Πλάμερ
Eνας εκκεντρικός, αν και ακαταμάχητος,πάμπλουτος ψυχίατρος ζει στο Λονδίνο και, όπως οι ανικανοποίητοι ασθενείς του, περνάει υπαρξιακή κρίση. Μία μέρα, οπλισμένος με πολύ κουράγιο και παιδική περιέργεια, θα αποδράσει από την ήρεμη και προστατευμένη ζωή του για μια παγκόσμια αναζήτηση της ευτυχίας. Κάπως έτσι ξεκινά ένα πολύχρωμο, εξωτικό, επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο ταξίδι ψυχιάτρου από την Αγγλία, στην Ασία, την Αφρική και την Καλιφόρνια.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φρανσουά Λελόρντ «Το ταξίδι του Έκτορα ή η αναζήτηση της ευτυχίας» είναι μια ρομαντική κομεντί με εξωτική ατμόσφαιρα. Συμπαθής και γλυκιά αλλά ασταθής παράσταση μειλίχιου συναισθηματισμού και πολιτιστικής μυωπίας που φλερτάρει πολύ εγωκεντρικά με τη φράση «δεν είμαι πλούσιος άρα δεν είμαι σημαντικός», ώστε να γίνει πιστευτή όταν την εκστομίζει ένα πλούσιος και διάσημος Βρετανός.

 

rozieΜε αγάπη, Ρόζι
Love, Rosie
Του Κρίστιαν Ντίτερ. Διάρκεια: 102'
Με τους Λίλι Κόλινς, Σαμ Κλάφλιν, Αρτ Πάρκινσον, Τάμσιν Έγκερτον, Σούκι Γουότερχαουζ, Κρίστιαν Κουκ, Τζέιμι Γουίνστοουν, Άρη Αθανασόπουλο

Η Ρόζι και ο Άλεξ είναι καλύτεροι φίλοι από 5 χρονών ή μήπως όχι; Μεγαλώνουν μαζί, φλερτάρουν και ενθουσιάζονται, μέχρι τη στιγμή που αναγκάζονται να χωριστούν, μιας και ο Άλεξ θα μετακομίσει, για σπουδές, από το Δουβλίνο στην Αμερική. Μπορεί η φιλία τους να αντέξει μέσα στα χρόνια και από τόσο μακριά; Θα τολμήσουν να ρισκάρουν τα πάντα για την αληθινή αγάπη παρά την αδυσώπητη πάροδο του χρόνου και τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που παρεμβάλλονται ανάμεσά τους, ώστε ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους να φαντάζει ισχυρός και αδιάσπαστος. Τόσο ισχυρός που δείχνει μάλιστα να αντέχει ακόμη και σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, καταστροφικά ερωτικά μπερδέματα, γάμους, απιστίες και διαζύγια.

Εύπεπτη κομεντί, βασισμένη σε στερεότυπα σενάριο με προβλέψιμες ανατροπές, μελό ρομαντισμό και ψευτοσυναισθηματικά τεχνάσματα που αποδυναμώνουν τη χημεία των δυο ταλαντούχων πρωταγωνιστών.

winterSleepΧειμερία Νάρκη
Kis Uykusu / Winter Sleep
Του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Διάρκεια: 196'
με τους Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σόζεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ, Άιμπερκ Πεκτσάν, Σερχάτ Κιλίτς, Νεγιάτ Ίσλερ, Ταμέρ Λεβέντ

Ένας πρώην ηθοποιός, λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο σε ορεινό τοπίο της Καππαδοκίας, στην Κεντρική Ανατολία, με τη νεαρή γυναίκα του, με την οποία έχει μια θυελλώδη σχέση, και με την αδελφή του, η οποία υποφέρει λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. Πάμπλουτος και αυτάρεσκος δεν έχει επαφή καθόλου με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του, καθώς είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του. Γύρω τους, μια κοινωνία υποφέρει, έχει τα προβλήματά της, ενώ λίγοι τουρίστες στο ξενοδοχείο δεν κομίζουν κάτι καινούργιο. Μόνη του ασχολία μέσα στην απομόνωση του, η ολοκλήρωση μιας μελέτης για την ιστορία του τουρκικού θεάτρου και η γραφή άρθρων για ένα ασήμαντο τοπικό έντυπο. Βαθμιαία, όμως, έρχεται αντιμέτωπος, πρόσωπο με πρόσωπο, με αυτό που πραγματικά είναι.

Λυρική ταινία, Τσεχωφικής έμπνευσης, που γνέφει στιλιστικά στο ψυχισμό του Μπέργκμαν. Με βαριές μακρόσυρτες παύσεις και γεμάτα λαχτάρα βλέμματα αναπτύσσει ένα δράμα στο οποίο αντιπαρατίθενται ο πλούτος και η φτώχεια η θρησκεία και η εκκοσμίκευση, ενώ περιγράφει με ακρίβεια τα πολύπλοκα κίνητρα, τις προσδοκίες και απογοητεύσεις του κάθε χαρακτήρα σαν μια ξεχωριστή νιφάδα χιόνι που παγώνει ένα τοπίο προκαλώντας το δέος τόσο της αδρανοποίησης όσο και του θανάτου. Μια συναρπαστική δουλειά, με την οξυδερκή παρατηρητικότητα ενός ζωγράφου μπροστά στο πορτρέτο της κατάρρευσης των κοινωνικών συμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών. Απαιτεί την υπομονή και τη προσοχή του θεατή όπως η ανάγνωση ενός επικού λογοτεχνικού μυθιστορήματος. Και αξίζει η αναμονή ως το τέλος της εξοντωτικής διάρκειας της ταινίας .

 

jupiterΤο Πεπρωμένο της Τζούπιτερ
Jupiter Ascending (3D)
Των Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι. Διάρκεια: 127'
Με τους Μίλα Κούνις, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σον Μπιν, Έντι Ρεντμέιν, Ντάγκλας Μπουθ, Τέρι Γκίλιαμ, Τζέιμς Νταρσί, Ντούνα Μπέι, Τζο Όσμοντ, Βανέσα Κίρμπι, Τάπενς Μίντλετον, Τιμ Πίγκοτ-Σμιθ

Από τους δρόμους του Σικάγο σε απομακρυσμένους γαλαξίες, η ταινία αφηγείται την ιστορία της μια κοπέλας που την ημέρα που γεννήθηκε, τα αστέρια έδειχναν ότι προορίζεται για μεγάλα πράγματα. Ενήλικη πλέον, ονειρεύεται μεν τα αστέρια, ξυπνάει δε στην πεζή πραγματικότητα μιας καθαρίστριας σπιτιών με ένα σερί άτυχων περιστατικών. Μόνο όταν ένας γενετικά τροποποιημένος πρώην στρατιωτικός κυνηγός, φτάνει στη Γη για να την εντοπίσει, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι της επιφυλάσσει η μοίρα. Η γενετική της υπογραφή την έχει χαρακτηρίσει ως την κληρονόμο μιας σπουδαίας περιουσίας που μπορεί να αλλάξει την ισορροπία στο σύμπαν.

Αφελής, ανέμπνευστη και κλισέ ταινία επιστημονικής φαντασίας που προσπαθεί μάταια να ρεφάρει μια αδύναμη ιστορία με πλούσια οπτικά εφέ, σκηνικά και κοστούμια. Αποτέλεσμα να προσγειώνονται γρήγορα οι υψηλές, έναστρες φιλοδοξίες της.

Πηγή videos : VillageGR

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.