ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στηρίζουμε, αλλά δεν έχουμε ενημέρωση

Στροφή της κυβέρνησης βλέπει ο Βενιζέλος

Εμπνευσμένος από τον στίχο του Σεφέρη ‘σκαρφαλώνοντας λέξεις, όπως μιαν ανεμόσκαλα’, υποστήριξε πως σε αντιδιαστολή στην περίπτωση της κυβέρνησης, μετατρέπεται σε «κουτρουβαλώντας τις λέξεις όπως μία γέφυρα»!

«Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει Μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα! Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, υπάρχουν τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποι τους! Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση (review) που κάνει η τρόικα, αλλά υπάρχει τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία! Η κυβέρνηση δέχεται, μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, το 0% του μνημονίου αλλά το 70% των όρων του», είπε, επιχειρώντας να δείξει πως η στροφή έγινε και απομένει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο κ.Βενιζέλος μάλιστα υποστήριξε πως οι κόκκινες γραμμές σε σχέση με τους όρους για το κλείσιμο του προγράμματος στήριξης και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, όπως είχαν τεθεί από το ΠΑΣΟΚ, έγιναν τώρα το 30% του μνημονίου που δεν γίνεται αποδεκτό. Το 70 % είναι όλα τα άλλα. Υποστήριξε δηλαδή, πως η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτά, όσα είχαν και εκείνοι απορρίψει. Τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την κατάργηση των 100 δόσεων, την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, την κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ των νησιών.

«Η κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες. Τώρα όμως έχουμε δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση. Ενώ η δική μας διαπραγμάτευση ήταν «ενδοτική». Γιατί; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, ενώ τώρα οργανώνει διαδηλώσεις υπέρ της δικής του κυβέρνησης», είπε, παρατηρώντας ότι ως «σκληρή διαπραγμάτευση» ορίζεται το να εκλιπαρείς επικοινωνιακά μια διπλωματικά φιλική κουβέντα ή ένα φευγαλέο χαμόγελο 15 δευτερολέπτων από την κ. Μέρκελ.

«Μέχρι πριν λίγες ημέρες το χρέος ήταν «επονείδιστο» και στόχος ήταν το μονομερές κούρεμά του ή έστω μια διεθνής διάσκεψη που θα αποφάσιζε πολιτικά κάτι τέτοιο.Τώρα αρκούν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία. Όλα αυτά έγιναν χάρις στο «καταστροφικό» PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη τώρα σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική. Η μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών το 2011 ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ πράξη αντίστασης κατά του μνημονίου. Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πατριωτικό καθήκον», είπε, τονίζοντας ότι δοκιμάζεται βαθιά η σχέση Δημοκρατίας και Αλήθειας. Όσο για τα περί ‘καθεστωτικής αλλαγής’ του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, σχολίασε πως προφανώς έτσι ορίζεται η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις, από άλλα πρόσωπα. «Η στροφή συντελείται υπερήφανα εν μέσω ευρείας κοινωνικής αποδοχής και εθνικού ενθουσιασμού. Είμαστε και εμείς συμμέτοχοι –και το λέω ειλικρινά- του ενθουσιασμού αυτού», είπε, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει λόγος να ματαιοπονεί κανείς αν η κοινωνία θέλει ένα τέτοιο πολιτικό λόγο και μια τέτοια σχέση πολιτικού λόγου και πολιτικής πράξης, αλλά και πως σημασία τελικά έχει το γεγονός ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που το καταψήφισε γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα όμως αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις. «Αρκείται; Θα το δούμε. Η ιστορία διδάσκει ότι όλα εδώ πληρώνονται», είπε.

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως ως ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίζει την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές. Δεν αντιστρέφει αυτό που υπέστη τα πέντε προηγούμενα χρόνια, αλλά και η κυβέρνηση το αφήνει χωρίς ενημέρωση.

«Ζητήσαμε αμέσως μετά το Εurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση. Δεν την είχαμε, τουλάχιστον μέχρις στιγμής. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία. Συμφωνία με ασφάλεια και προοπτική, χωρίς πρόσθετο κόστος, χωρίς κινδύνους για την Πατρίδα», είπε, υποστηρίζοντας πως δεν τους πειράζει καθόλου να θεωρηθεί αυτό νίκη της κυβέρνησης, διότι θα έρθει γρήγορα η στιγμή που αντί για τις λέξεις θα ξαναμιλήσουμε για τα πράγματα και τότε θα πάει ο καθένας στα πραγματικά του μεγέθη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.