ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληροί εκβιασμοί και διλήμματα πριν το κρίσιμο Eurogroup

«Δεν επιλέγουμε εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλά…»

Σε ένα παιχνίδι εκβιασμών και διλημμάτων πριν το σημερινό, κρίσιμο Eurogroup, επιδίδονται κυβέρνηση αλλά και δανειστές, ενώ κάθε πλευρά στέλνει τα δικά της μηνύματα προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό στην διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Για την κυβέρνηση, το σκληρότερο μήνυμα που πήρε τις περασμένες ημέρες ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι να συνεχίσει να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα και ταυτόχρονα να αυξήσει το όριο ρευστότητας μέσω του ELA μόλις κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο ακόμη και για «μονομερή ενέργεια» -αφ’ ης στιγμής η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και, άρα, πληροί τυπικά τις προϋποθέσεις για να δέχεται η ΕΚΤ ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα- ενώ ταυτόχρονα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυβαν την εκτίμησή τους πως η απόφαση του Μάριο Ντράγκι ήταν «πολιτική».

Κυβερνητική απάντηση

Την εκτίμηση της κυβέρνησης πως η απόφαση της ΕΚΤ ήταν «πολιτική» δεν έκρυψε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984». Ενώ, ως «απάντηση» στην ΕΚΤ και το σκληρό μήνυμα των εταίρων, ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup, εκλαμβάνεται η δημόσια «απειλή» της κυβέρνησης προς τους πιστωτές πως, αν τη «ζορίσουν», πολύ, τότε το Μαξίμου θα επιδιώξει να πάρει νωπή λαϊκή εντολή μέσω δημοψηφίσματος ή εκλογών.
Αυτό επισήμανε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα. Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει «αν οι Βρυξέλλες απορρίψουν το σχέδιο» της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει: «Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά, όπως μου είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες. Μπορούμε να προκηρύξουμε και πάλι εκλογές, να προκηρύξουμε δημοψήφισμα». Και, μπορεί η ιταλική εφημερίδα να ερμήνευσε τη λέξη δημοψήφισμα ως «δημοψήφισμα για το ευρώ», ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση χθες, διέψευσε μεν το σενάριο για δημοψήφισμα περί το νόμισμα, όμως δεν απέρριψε γενικώς το δημοψήφισμα ως ιδέα.

Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, κινήθηκε και ο Νίκος Βούτσης, με συνέντευξή του στον «Αθήνα 984». Ερωτηθείς αν στη φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχουν οι εκλογές και το δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές, ο Νίκος Βούτσης απάντησε: «Από την πρώτη φάση είχαμε χρησιμοποιήσει τον όρο “πολιτική πρωτοβουλία”. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει δύο φορές ότι "εάν επιμείνετε, εγώ δεν υπογράφω, όπως και η αντιπροσωπεία μας εκεί και θα ζητήσω να συγκληθεί Διάσκεψη Κορυφής ή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών" και υπαινίχθηκε ανοιχτά πολιτική πρωτοβουλία. Ήταν, με άλλα λόγια, αυτά που συζητούνται τώρα και που τα ονοματίσατε και εσείς προηγουμένως. Δεν είναι η καλύτερη λύση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά, ενώ συνέχισε: «Η Ευρώπη έχει δημοκρατικές παραδόσεις και δημοκρατικό πλαίσιο. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις ενός κυρίαρχου λαού. Αν δεν έχουν πιστέψει ακόμα ότι αυτός ο λαός έκανε την επιλογή του για μία άλλη στρατηγική, για μία άλλη πολιτική, ενδεχομένως να ήταν μια ευκαιρία να το ξαναδούν». «Επαναλαμβάνω, δεν είναι η επιλογή μας. Διότι μια τέτοια περίοδος αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει μέσα της δραματικές εκφάνσεις. Πλην όμως, είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος για μία κυβέρνηση σαν τη δική μας, που δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, ακριβώς γιατί έχουμε πάρει μία μονοσήμαντη εντολή», κατέληξε ο Νίκος Βούτσης, παραδεχόμενος ουσιαστικά πως οι εκλογές ή το δημοψήφισμα δεν είναι η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, αλλά αν δεν υπάρξει λύση στις διαπραγματεύσεις, τότε το ενδεχόμενο θα επανέλθει στο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.