ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη»

Διάβημα της Ελλάδας στη Γερμανία για την επίθεση Σόιμπλε στον Βαρουφάκη

Στα άκρα η κόντρα Αθήνας-Βερολίνου.

Σε έντονο διάβημα προς τη Γερμανία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο η Αθήνα αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Έλληνα ομολόγου του, Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το διάβημα θεωρήθηκε επιβεβλημένο, καθώς εκτιμήθηκε πως τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί «ανόητης αφέλειας» για τον κ. Βαρουφάκη συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, πως το διάβημα εντάσσεται σε ένα ενιαίο σχέδιο αντίδρασης, το οποίο θα εφαρμόζεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο εξής  «καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη».

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Σόιμπλε εγκάλεσε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για την επικοινωνιακή του τακτική με αφορμή τη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra και το  ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ανόητα αφελή» τρόπο επικοινωνίας του Γιάννη Βαρουφάκη, αν και ο τελευταίος εξήγησε ότι το δημοψήφισμα θα αφορούσε στη δημοσιονομική πολιτική και το πακέτο μεταρρυθμίσεων και όχι την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις συνεχίζεται και με αφορμή το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.  Η δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σούζαν Σέιμπλι ότι το θέμα δεν είχε τεθεί στη συνάντηση των κ.κ. Κοτζιά και Σταινμάιερ στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

«Εξ’ όσων εγώ γνωρίζω, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τόσο στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Steinmeier τη σύσταση κοινής Ελληνογερμανικής Επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.