ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πιέσεις» των Βρυξελλών για επιστροφή κλιμακίων στην Αθήνα

Ο «κρυφός άσος» του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup

«Ξεθωριάζει» η πιθανότητα προκαταβολής της δόσης εντός Μαρτίου

του Βαγγέλη Δουράκη

Με την Ευρώπη να απαιτεί κάτι «χειροπιαστό» και τον Γιάνη Βαρουφάκη να προσέρχεται στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με …πολιτικές θέσεις που φτάνουν μέχρι και στην …διεξαγωγή νέων εκλογών, ο κρυφός πόθος της Αθήνας να κερδίσει από τις Βρυξέλλες κάποια προκαταβολή δόσης εντός του Μαρτίου «ξεθωριάζει».

Οι «θεσμοί», άλλωστε, από την μια πιέζουν για την επιστροφή στην Ελλάδα κλιμακίων που θα «τσεκάρουν» από κοντά την δημοσιονομική πορεία και τις χρηματοδοτικές «αντοχές» της χώρας και από την άλλη δεν φαίνεται να πείθονται από την «κίνηση καλής θέλησης» της ελληνικής πλευράς να «εμπλουτίσει» τα μέτρα άμεσης εφαρμογής: Θεωρούν περιορισμένη την απόδοση –και όχι και τόσο άμεση- μέτρων όπως η ..νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και η επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια..

Επιπλέον, ως «μοχλό πίεσης» στερούν από την Αθήνα μία – μία τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς ήδη το αίτημα για αύξηση του «πλαφόν» των εντόκων γραμματίων έχει «καεί», η πρόταση Ντάισελμπλουμ για καταβολή μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ πέφτει στο «κενό» εάν δεν πειστούν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν, όταν και η ΕΚΤ έχει αφήσει για τις ελληνικές τράπεζες μόνον την δίοδο του ELA και δεν προχωρά σε αγορές ελληνικών ομολόγων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έδωσε το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης με δηλώσεις του με τις οποίες αναφέρει «μια επιστολή εδώ ή εκεί δεν θα αλλάξει πολλά» και πρόσθεσε πρέπει να συμφωνηθούν, να ψηφιστούν στην Αθήνα και μετά να εφαρμοστούν.

Κοινοτικές πηγές άλλωστε λένε πως υπάρχει πολύς δρόμος που μένει να διανυθεί μέχρι την τελική συμφωνία, ενώ συμπληρώνουν ότι αυτός ο δρόμος θα πρέπει να περάσει σίγουρα από την Αθήνα.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως στην συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να είναι έτοιμος να ασχοληθεί περισσότερο με τις πιέσεις που θα δεχθεί για την επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και λιγότερο με τις επτά μεταρρυθμίσεις που έστειλε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη το βράδυ.

Η Κομισιόν έμμεσα απάντησε και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες. Αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι «ο έλεγχος των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας εξ αποστάσεως είναι αδύνατος, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά», μην αφήνοντας πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά.

Από ελληνικής πλευράς κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να διασκεδάσουν τους φόβους για μια νέα εμπλοκή, καθώς όπως λένε η «λίστα Βαρουφάκη» είναι αναλυτική και κοστολογημένη: Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πηγές που αναφέρουν ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στις βαλίτσες του έχει τουλάχιστον μια αποκρατικοποίηση, την πρόταση για περιορισμένες αλλαγές στο ΦΠΑ, αλλά και την ενοποίηση ορισμένων Ταμείων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συμπληρωματική λίστα θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες που χρειάζεται η πλευρά των δανειστών, ώστε να αποφευχθεί μια νέα εμπλοκή και κυρίως να γίνει μια ειλικρινή συζήτηση για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ακόμα όμως και αν ευσταθούν οι πληροφορίες για τη συμπληρωματική λίστα, πολύ δύσκολα οι εταίροι θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που κυβερνητικοί παράγοντες επαναφέρουν στο τραπέζι την «απειλή» του δημοψηφίσματος εάν συνεχίσουν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.