ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσφορία Τσίπρα για τις «πρωτοβουλίες της ΠτΒ

Σε τροχιά σύγκρουσης Μαξίμου - Κωνσταντοπούλου

Την έντονη ενόχλησή τους δεν κρύβουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και, ειδικά, την πρωτοβουλία της να θέσει θέμα ακυρότητας των νόμων που πέρασαν από τη Βουλή με λιγότερες από 151 ψήφους και με προφυλακισμένους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το ερώτημα «πού το πάει η Ζωή» απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου ενώ πληροφορίες θέλουν να έχει ενοχληθεί με τις κινήσεις της Προέδρου της Βουλής και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η κ. Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες πλήρως αυτονομημένη, ενώ οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει έρχονται να προστεθούν στις κατηγορίες που αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή που προήδρευσε του σώματος, ότι δηλαδή δεν συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αλλά ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεραυνοί και υπονοούμενα

Ειδικά η πρωτοβουλία της να θέσει θέμα εγκυρότητας των νόμων που έχουν περάσει με ονομαστικές ψηφοφορίες, με λιγότερες από 151 ψήφους και χωρίς τη συμμετοχή των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ορισμένοι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με τέτοιες κινήσεις, η Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να επιδεινώσει τις –ήδη βαριές- σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Παράλληλα, την ώρα που η κυβέρνηση διεξάγει μία σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση, στο Μαξίμου δεν άρεσε καθόλου η πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής να ανακοινώσει τη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μιλώντας στο περιοδικό Unfollow, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρεται σχεδόν υποτιμητικά στη συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, εξηγώντας γιατί η ίδια εισηγήθηκε να μην έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει τη συμφωνία «συνδυασμό επιστολών και ανακοινωθέντων» και καταλήγει λέγοντας πως «η βουλή δεν ψηφίζει ούτε επιστολές ούτε ανακοινωθέντα».
Σημειωτέον ότι άλλο ένα σημείο που ενόχλησε το Μαξίμου από την εν λόγω συνέντευξη, είναι μία αποστροφή του λόγου της η οποία ερμηνεύεται ως… «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος» σημειώνει, για να προσθέσει πως «οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων δεν είναι διατεθειμένες να βαπτίσουν το κρέας ψάρι και να υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές επί τη βάση των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή».

Συντονισμένο «άδειασμα»

Τούτων δοθέντων, οι πληροφορίες επιμένουν πως χθες, κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, «άδειασαν» συντονισμένα την Πρόεδρο της Βουλής, σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, τον χορό των αιχμών κατά της Προέδρου της Βουλής άνοιξε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Οι νόμοι που πρέπει να ακυρωθούν, θα ακυρωθούν με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας νόμους που υπάρχουν με άλλους νόμους. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα επιτελέσει αυτό το έργο», ανέφερε  στο Mega ο κ. Σακελλαρίδης, καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την Ζωή Κωνσταντοπούλου να μην… μπαίνει στα χωράφια της κυβέρνησης. «Αδυνατώ να καταλάβω την προσέγγιση της κ. Κωνσταντοπούλου θα ήθελα να ακούσω τα επιχειρήματά της σε βάθος», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, προσθέτοντας με νόημα ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκτός από Πρόεδρος της Βουλής «είναι πολιτικό στέλεχος με τη δική της παρουσία και τις απόψεις της και μπορεί να εκφράζει τους προβληματισμούς της αλλά αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την ιδιότητά της ως προέδρου».

Ακόμη ευθύτερο ήταν το «άδειασμα» από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη. Μιλώντας στο STAR, o βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε ευθέως με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Δε συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να προσμετράμε για την εγκυρότητα μιας ψηφοφορίας στη Βουλή την ψήφο των παρόντων ή των απόντων βουλευτών. Τα όσα είπε η κα Κωνσταντοπούλου είναι σε συνέχεια μιας προσωπικής της άποψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει θέμα ακυρότητας νόμων επειδή δεν ήταν παρόντες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θέτουμε θέμα ακυρότητας νόμων για άλλους λόγους», κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

Τούτων δοθέντων, καθίσταται σαφές ότι η σχέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει να  γίνεται δύσκολη και ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέα «θερμά επεισόδια» στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.