ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Γιατί συμφέρει το internet banking

1,1 εκατ. συναλλαγές πραγματοποιούνται κάθε μήνα μέσα internet banking...

Ισχυρά κίνητρα για την περαιτέρω χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, δηλαδή το internet και mobile banking καθώς επίσης των ΑΤΜ και των μηχανημάτων αυτόματων πληρωμών που βρίσκονται μέσα στις τράπεζες υιοθετούν να υιοθετήσουν οι τράπεζες προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα καταστήματα των τραπεζών αλλά και να περιοριστεί η χρήση των μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές.

Το κύριο κίνητρο για την χρήση των εναλλακτικών ηλεκτρονικών δικτύων είναι οι χαμηλότερες προμήθειες που χρεώνονται οι πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι προτιμούν συναλλαγές μακριά από τα ταμεία, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μηδενικές, ενώ στις περισσότερες μειωμένες από 50% μέχρι 80%, σε σχέση με το αν γίνονταν στο ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες τράπεζες έχουν μηδενίσει την προμήθεια για εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ μέσω των μηχανημάτων πληρωμών, όταν από το ταμείο για την ίδια συναλλαγή επιβαρύνονται μέχρι και 1,5 ευρώ ανά λογαριασμό. Επίσης εντάσσουν τις συναλλαγές μέσω εναλλακτικών δικτύων σε προγράμματα συγκέντρωσης προγραμμάτων bonus που εξαργυρώνουν σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ενώ άλλες δίνουν έξτρα έκπτωση για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών με χρήση κινητού ή tablet και πληρωμή με χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα.

Το μεγαλύτερο όμως κίνητρο θα είναι η δημιουργία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που θα ενσωματώνεται στο κινητό του κάθε χρήστη, θα περιλαμβάνει όλες ή κάποιες από τις χρεωστικές, προπληρωμένες και πιστωτικές του κάρτες ή ακόμα και τραπεζικό του λογαριασμό, ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη, και με ένα κλικ θα μπορεί να πραγματοποιήσει σειρά συναλλαγών και πληρωμών. Ηδη ορισμένες τράπεζες έχουν διαθέσει πιλοτικά εφαρμογές mobile πληρωμών και σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι όλες οι τράπεζες θα λανσάρουν στην αγορά τον νέο τρόπο συναλλαγών που θα μειώσει αισθητά τις ουρές στα καταστήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών οι ενεργοί πελάτες του internet banking το 2014, όσοι δηλαδή πραγματοποιούν συναλλαγές κάθε μήνα, ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αύξηση που ξεπερνά το 30% σημείωσε και ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών που πραγματοποιείται από το Διαδίκτυο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πληρωμές ή μεταφορές κεφαλαίων εντός τράπεζας, πληρωμές οργανισμών και τρίτων, πληρωμές ή μεταφορές κεφαλαίων σε άλλες τράπεζες, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 17,8 εκατ. και η αξία τους, χωρίς τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, να ξεπερνά τα 13,2 δισ. ευρώ.

Πιο ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στο mobile banking. Οι ενεργοί πελάτες το 2014 έφθασαν τους 211.000 από 123.000 το 2013, παρουσιάζοντας άνοδο 71,5%, με τον αριθμό των εγχρήματων συναλλαγών να προσεγγίζει τις 480.000 σημειώνοντας αύξηση πάνω από 87%. Αύξηση 47% παρουσιάζει και η αξία των εγχρήματων συναλλαγών χωρίς τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και ανέρχονται σε 27,1 εκατ. ευρώ, ενώ όταν συμπεριλαμβάνονται και οι χρηματιστηριακές που εκκαθαρίστηκαν, φθάνουν στα 210 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.