ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Απόψε στις 23.00 σε Α' πανελλήνια μετάδοση το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεντούρα

Η άγρια δολοφονία του έλληνα μετανάστη Λούη Τίκα

Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λάντλοου του Κολοράντο στις 20 Απριλίου τοτυ 1914,αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικανικού εργατικού κινήματος.

Ο Λούης Τίκας (Luis Tikas ή Ηλίας Σπαντιδάκης) γεννήθηκε στη Λούτρα Ρεθύμνου το 1886 και ο πατέρας του ονομαζόταν Αναστάσιος. Το 1906 σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν φύγει έβγαλε μια φωτογραφία φορώντας την παραδοσιακή κρητική στολή και την άφησε ως ενθύμιο στους συγγενείς του.

Στις ΗΠΑ μετέτρεψε το όνομά του στο αγγλοσαξονικό Λούης Τίκας (Luis Tikas), με το οποίο έμελλε να γραφεί στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων.

Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λάντλοου του Κολοράντο το 1914,αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικανικού εργατικού κινήματος και ενώνει,έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2015.

Απόψε στις 23.00 σε Α' πανελλήνια αποκλειστική τηλεοπτική μετάδοση στην ‎ERT3‬ το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεντούρα, για τη σφαγή του Λάντλοου και τη δολοφονία του Τίκα

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεντούρα,προέκυψε μετά από ρεπορτάζ που έκανε ο σκηνοθέτης το 2008, μαζί με τη δημοσιογράφο Λαμπρινή Θωμά. Αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής.

fe9b92b1f5c73960784a7f8ca8f03e94_L

ΠΗΓΗ: ERTopen

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.