ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 14 νεκροί, πολλοί τραυματίες και όμηροι

Μακελειό στην Κένυα με την επίθεση ενόπλων της Αλ Σαμπάμπ σε πανεπιστημιούπολη

Ένοπλοι της Αλ Σαμπάμπ εισέβαλαν με πυροβολισμούς και εκρηκτικά στην πανεπιστημιούπολη κολεγίου (Garissa University College) στην πόλη Γκαρίσα της βορειοανατολικής Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία. Από την αιματηρή επίθεση υπάρχουν τουλάχιστον 14 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και όμηροι.

Οι Σομαλοί ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα τα χαράματα εναντίον της πανεπιστημιούπολης του κενυατικού πανεπιστημίου της Γκαρίσα (Garissa University College), περίπου 150 χλμ. από τα σομαλικά σύνορα, και είχε αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 65, σύμφωνα με νέο απολογισμό τον οποίο ανακοίνωσε αστυνομικός στον τόπο της επίθεσης.

Οι ισλαμιστές υποστήριξαν ότι απελευθέρωσαν τους μουσουλμάνους ενώ σκότωσαν μερικούς χριστιανούς και συνέλαβαν άλλους ομήρους. «Ξεδιαλέξαμε τον κόσμο και απελευθερώσαμε τους μουσουλμάνους», είπε στο Reuters ο σεΐχης Αμπντίασις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Αλ Σαμπάμπ. «Υπάρχουν πολλά πτώματα χριστιανών μέσα στο κτίριο. Κρατούμε επίσης πολλούς χριστιανούς ζωντανούς. Η μάχη συνεχίζεται μέσα στο κολέγιο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο σεΐχης Άλι Μουχαμούντ Ραζ, δήλωσε τηλεφωνικά προς το Γαλλικό Πρακτορείο: «Η Κένυα είναι σε πόλεμο με τη Σομαλία (...) οι άνδρες μας βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό (του κολεγίου) και μάχονται, η αποστολή τους είναι να σκοτώσουν αυτούς που είναι εναντίον των Σαμπάμπ».

garissa

Η οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού στην Κένυα ανακοίνωσε ότι 50 φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι από τους ενόπλους που εξακολουθούν να κρατούν ομήρους άγνωστο αριθμό φοιτητών, ενώ η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την εξουδετέρωση των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη. Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την πανεπιστημιούπολη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέφ Μπουανέ, ο γενικός επιθεωρητής της Κένυας. «Οι δράστες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως ενώ βρίσκονταν μέσα στους χώρους της πανεπιστημιούπολης», είπε ο ίδιος.

Η Γκρέις Κάι, φοιτήτρια στο Κολέγιο Εκπαίδευσης Καθηγητών της Γκαρίσα, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πανεπιστημιούπολη που δέχτηκε την επίθεση, είπε ότι υπήρξαν ενδείξεις πως επίκειται επίθεση. «Κάποιοι ξένοι είχαν θεαθεί στην πόλη και θεωρήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία. Μετά, την Δευτέρα ο διευθυντής του κολεγίου μας είπε ... ότι ξένοι εθεάθησαν στο κολέγιό μας ... Την Τρίτη, μας έστειλαν στα σπίτια μας και το κολέγιό μας έκλεισε, αλλά η πανεπιστημιούπολη έμεινε ανοιχτή και τώρα δέχτηκε επίθεση», είπε στο Reuters.

Στο παρελθόν, πολλές επιθέσεις στην Γκαρίσα και σε ολόκληρη την Κένυα έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση της Σομαλίας Αλ Σαμπάμπ, περιλαμβανομένης και της επίθεσης το 2013 σε εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι. Η Αλ Σαμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έχει δεσμευτεί να τιμωρήσει την Κένυα επειδή έστειλε στρατιώτες στη Σομαλία για να συνδράμουν την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία μάχεται κατά της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.