ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η λύση ως το Eurogroup της 24ης Απριλίου

Τακτική «γοητείας» προς τους δανειστές για συμφωνία στο παρά 5’

Την αλλαγή της διαπραγματευτικής της τακτικής δρομολογεί σταδιακά η κυβέρνηση στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αρθεί το «ηλεκτρισμένο» κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και να καλλιεργηθεί γόνιμο έδαφος για την λύση του «ελληνικού προβλήματος».

του Γιώργου Μελιγγώνη

Έπειτα από 2,5 μήνες «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα –πολιτικό, αλλά και τεχνοκρατικό- το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ρίχνουν τους τόνους και κρατούν τις βασικές μόνο «κόκκινες γραμμές» -δηλαδή όσες μπορούν να χαρακτηριστούν «ιδεολογικού χαρακτήρα» προκειμένου ως το Eurogroup της 24ης Απριλίου να υπάρξει συγκεκριμένη και θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

«Θα πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας»

Το νέο «γόνιμο» δόγμα της ελληνικής κυβέρνησης εγκαινίασε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Η Ελλάδα σκοπεύει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές στο διηνεκές», επισήμανε χαρακτηριστικά έξω από την έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, καίτοι έως προχθές ήταν ο ίδιος που δήλωνε πως «αν έχεις αποκλείσει την ρήξη, δεν μπορείς να διαπραγματευθείς».
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται πλέον και το Μέγαρο Μαξίμου, με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να επισημαίνουν την αισιοδοξία τους πως η λύση στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι κοντά. Ενδεικτικά, σχεδόν βεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας εκφράζει πλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ ταυτόχρονα, το Μαξίμου δείχνει πως συζητά πράγματα που δεν συζητούσε στο παρελθόν. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή συνέντευξη του κ. Σακελλαρίδη, με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, την «βούληση της κυβέρνησης να φτάσει σε συμφωνία για να αρθεί η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία».

Διαπραγματεύσεων συνέχεια

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί κύκλοι εξέπεμπαν χθες αισιοδοξία για την επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων εδώ στην Αθήνα, αλλά και για την επανεκκίνηση της διαδικασίας του Brussels Group. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως στις διαδοχικές συνεδριάσεις του Euroworking Group αύριο και μεθαύριο, θα υπάρξει σοβαρή πρόοδος και οι δύο πλευρές θα βρεθούν κοντά σε συμφωνία. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, παραμένει σταθερή η απόφαση του Μαξίμου να μην ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν επιτευχθεί συμφωνία στη συζήτηση που διεξάγεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν πως στο Eurogroup της 24ης Απριλίου είτε θα προκύψει συμφωνία, είτε θα αποφασιστεί νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου και θα… πέσουν οι υπογραφές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.