ΚΟΣΜΟΣ

Στην πλατεία Alexanderplatz του Βερολίνου

Μπλουζάκια με 2 ευρώ. Εσύ θα αγοράσεις;

Ένα t-shirt για 2 ευρώ, ακούγεται συμφέρουσα αγορά θα σκέφτονται οι περισσότεροι. Στην πλατεία Alexanderplatz, του Βερολίνου από την Οργάνωση Fashion Revolution «στήθηκε» ένας αυτόματος πωλητής, σαν αυτούς που συνήθως πωλούν αναψυκτικά, τσιγάρα ή σνακ, μόνο που ο συγκεκριμένος πωλούσε μπλουζάκια υψηλής ραπτικής για 2 ευρώ το ένα.

Οι περαστικοί απλώς έριχναν τα χρήματα στο μηχάνημα, επέλεγαν από μία οθόνη αφής το σχέδιο και το μέγεθος και τότε η οθόνη μαύριζε και με έντονα μπλε γράμματα εμφανίζονταν το μήνυμα «Γνωρίστε τη Μανίσα».

Η Μανίσα είναι ένα κορίτσι που ράβει τα φθηνά ρούχα δουλεύοντας για 13 σεντ, 16 ώρες την ημέρα. Ο αυτόματος πωλητής συνεχίζει δείχνοντας ένα βίντεο με εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια να εργάζονται στα εργοστάσια, όπως το εργοστάσιο ενδυμάτων Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, που κατέρρευσε πριν δύο χρόνια και οδήγησε στον θάνατο περισσότερα από χίλια άτομα. Η Μανίσα δεν είναι πραγματικό πρόσωπο, αλλά αντιπροσωπεύει το σύνολο των εργαζομένων που ράβουν ρούχα καθημερινά σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, και τα οποία πωλούνται στις δυτικές πλούσιες χώρες. Οι εικόνες που δείχνει το αυτόματο μηχάνημα είναι για να γνωρίσει στους ανθρώπους από πού προέρχονται τα ρούχα που αγοράζουν. Η οργάνωση Fashion Revolution ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, ως απάντηση στην καταστροφή του Rana Plaza. Ιδρύθηκε στην Αγγλία και πλέον έχει παρακλάδια σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μια κρυφή κάμερα στο εσωτερικό του μηχανήματος καταγράφει τις αντιδράσεις των ανθρώπων που επιχείρησαν να αγοράσουν μία μπλούζα, ενώ ένα τηλεοπτικό συνεργείο κινηματογραφούσε τις αντιδράσεις από απόσταση.

Μόλις ολοκληρώνονταν η προβολή του βίντεο οι ενδιαφερόμενοι είχαν δύο επιλογές: ή να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την αγορά ή να δωρίσουν τα 2 ευρώ για τους σκοπούς της οργάνωσης. Το 90% των ανθρώπων δώρισε το ποσό και δεν αγόρασε το μπλουζάκι εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τις εικόνες που είδαν και καταδικάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι γυναίκες στη βιομηχανία της μόδας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Giannis 5:07 23/05/2020

    ωραίω ειναι

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.