ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το αληθινό τους κίνητρο θα το εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος»

Φταίνε οι δανειστές και η επιμονή τους στη λιτότητα, λέει ο Γ. Βαρουφάκης

Ευθύνες στους πιστωτές επιρρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για το γεγονός ότι, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζει, επιμένουν στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Βαρουφάκης, σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate,  επισημαίνει ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη—ή και τα δύο—να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της».

Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών.

Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, λέει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος—απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με «ισοδύναμα» μέτρα.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση (σ.σ. της οικονομίας της) αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά, αναφέρει ακόμη.

Ξεκάθαρα—καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης—η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά.

Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μνήμων 0:13 26/05/2015

    300. 000 προσλήψεις στο Δημόσιο, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ
    ======================================
    Τους τέσσερις άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τα θέματα που θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποκάλυψε ο Γ. Δραγασάκης σε ομιλία του. Τι ανακοίνωσε για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη φορολογία και όσα είχε συζητήσει με τον Μ. Ντράγκι.
    Τη “στρόφιγγα” των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα φαίνεται ότι θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αναλάβει την εξουσία σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην τοπική οργάνωση Πεύκης –Λυκόβρυσης όπου και αποκάλυψε τους τέσσερις άξονες διαπραγμάτευσης και τα “καυτά” θέματα που θα θέσει επί τάπητος στις διαπραγματεύσες με τους δανειστές.
    Πρώτο θέμα προς διαπραγμάτευση, όπως ο ίδιος το αξιολόγησε, είναι το πλεόνασμα να είναι πολύ μικρό.
    Υπέρμαχος ο ίδιος καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έθεσε και ένα δεύτερο συναφές θέμα: αναρωτήθηκε πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη όταν το πλεόνασμα κατατίθεται σε λογαριασμό για την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων. «Δεν γίνεται όλο το ποσό να πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους και την ίδια στιγμή, να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο… Και αυτό -συνέχισε- είναι θέμα για το οποίο δεν μας λένε κάτι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπανδρέου, το Ποτάμι, αλλά ούτε και το ΚΚΕ – το τελευταίο στο όνομα μιας γενικολογίας…».
    Μια ιδέα που συζητά εξάλλου η Κουμουνδούρου είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αγοράζει γενικώς ομόλογα, αλλά αυτά που θα εκδίδει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εν είδει αναπτυξιακού μηχανισμού. Η πρόταση αυτή …κουμπώνει και με μία ακόμη, για την εξαίρεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα ελλείμματα.
    Ο υποψήφιος βουλευτής στην Β’ Αθηνών επικαλέστηκε επί παραδείγματι τις απόψεις γερμανού οικονομολόγου, που προκρίνει τη σύνδεση των επιτοκίων του χρέους που θα συμφωνηθεί, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. «Από τη μια είναι οι δυνάμεις της λιτότητας και από την άλλη εκείνες του New Deal στην Ευρώπη», ήταν επίσης μια χαρακτηριστική αποστροφή του πολιτικού και οικονομολόγου.
    Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της ανεργίας απασχολεί ιδιαιτέρως τον επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και κλασικές προσεγγίσεις του τύπου, «αυξάνουμε τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εν συνεχεία έρχονται επενδύσεις και ως απόρροια αυτού ανεβαίνει η απασχόληση» δεν αρκούν σε μια χώρα που η ανεργία είναι γύρω στο 30%. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολλά στην πρόσληψη 300.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όχι όλες πάντως μόνιμες ή πλήρους απασχόλησης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.