ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ένας στους δύο κρίνει θετικά την κυβέρνηση

Γκάλοπ: Μην παραβιάζετε τις «κόκκινες γραμμές»

Kάμψη στη θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης, μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, έντονος προβληματισμός και επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Πανελλαδικής Πολιτικής Έρευνας Μαΐου της Marc για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο ερώτημα πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, τον Μάιο το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά».Στο ερώτημα πως τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,6% «χειρότερα», το 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το 54,2% εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό ή μάλλον σωστό τρόπο, ποσοστό που τον Φεβρουάριο ανερχόταν στο 81,5%.  Το 56,7% απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες («ναι») ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά «όχι» ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

Στο ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη, στην περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων», τον Μάιο το 65,9% απαντά «συμβιβασμός», το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» και ένα 3,4% είναι στο «δεν απαντώ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 15,2 μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη ΝΔ τη στιγμή που η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.  Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,2%, η ΝΔ 21%, το Ποτάμι 6,7%, η Χρυσή Αυγή 5,4 %, το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝΕΛ 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3,1%, ενώ στο 12% κυμαίνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα σε περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές, τον Μάιο το 56,6% απαντά «χειρότερα», το 23,4% απαντάει «καλύτερα» και το 16,7% απαντά «περίπου τα ίδια». Τον Μάρτιο το 54,4% είχε απαντήσει «χειρότερα», το 19,4% είχε απαντήσει «καλύτερα» και το 22,9% είχε απαντήσει «περίπου τα ίδια».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.