ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους κωδικούς πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο έντυπο Ε1

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που στην περίπτωση που αγνοηθούν ή συμπληρωθούν λανθασμένα ενδεχομένως να κοστίσουν ακριβά.

Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν οι φορολογούμενοι μέσω της ειδικής εφαρμογής του Taxisnet.

Φέτος, έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές στους κωδικούς αλλά και στη διαδικασία της συμπλήρωσης της δήλωσης η οποία έχει απλοποιηθεί καθώς πολλά δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 προβλεπουν:

Κωδικοί 015 – 016 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από διπλωμάτες και από όσους απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.
Κωδικοί 325–326 (πίνακας 4Α): Οι αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου δηλώνονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Κωδικοί 351 – 351(πίνακας 4Α): Δηλώνονται οι εισφορές που έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.
Κωδικοί 403 – 404 και 409 – 410 (πίνακα 4Γ2): Δηλώνονται οι αμοιβές μισθωτών με απόδειξη δαπάνης.
Πίνακας 4 Δ2: Υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση (κωδικοί 129 - 130) και το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση (κωδικοί 145 – 146).
Πίνακας 4 Ε: Δηλώνεται το εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, το οποίο φορολογείται με συντελεστή 15%.
Κωδικοί 669 – 670: Φόρος τόκων από καταθέσεις στο εξωτερικό. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και αποκτούν εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής, θα τα συμπεριλάβουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του. Όταν οι τόκοι πληρώνονται μέσω ημεδαπής Τράπεζας, αυτή παρακρατά και αποδίδει το φόρο επί των τόκων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ο φορολογούμενος δηλώνει το ποσό των τόκων και του φόρου που παρακρατήθηκε. Σε περίπτωση που δεν μεσολαβεί Τράπεζα, ή οι τόκοι δεν εισάγονται στην Ελλάδα,
επιβάλλεται φόρος 15% με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Κωδικοί 667- 668 θα αποτυπωθούν οι τόκοι που εισπράχθηκαν το 2014 από εγχώριες τράπεζες και στους κωδικούς 293 – 294 ο φόρος που παρακρατήθηκε.
Κωδικοί 295–296: Τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχει εισπράξει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό, πρέπει να συμπεριληφθούν στο Ε1.
Κωδικοί 671–672 και 673–674: Το εισόδημα από δικαιώματα (royalties), που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με συντελεστή 20%.
Κωδικοί 293–294: Εισόδημα από Ελεγχόμενες Αλλοδαπές. Αφορά το μη διανεμηθέν εισόδημα ελεγχόμενης αλλοδαπής εταιρείας το οποίο φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι παγίδες των τεκμηρίων
Οι αλλαγές αυτές έφεραν νέους κωδικούς στο Ε1:
Κωδικοί 743–744 θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά»
Κωδικοί 735–736 καταχωρούνται οι δαπάνες για αγορά η χρηματοδοτική μίσθωση ακίνητων, ή ανέγερση οικοδόμων κλπ.
ΟΙ κωδικοί που αφορούν στην καταχώρηση των αναλυτικών στοιχείων ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών κλπ, δεν παρουσιάζουν κάποια μεταβολή εκτός από τα στοιχεία που αφρούν στις πισίνες. Στους κωδικούς 740 – 749 θα πρέπει να αναγράφουν οι μήνες κυριότητας της πισίνας. Για τις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, το τεκμήριο υπολογίζεται στους μήνες χρήσης.
Επιπλέον, εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές ή χρηματοδοτική μίσθωση ΙΧ αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή προς επιχειρήσεις.
Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου επί των εισοδημάτων του 2014, θα συναθροίζονται όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, ΙΧ αυτοκινήτων, δεξαμενών κολύμβησης, σκαφών αναψυχής, κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.