ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες πιέσεις στη ρευστότητα

Κίνδυνος αύξησης του haircut στις τράπεζες από την ΕΚΤ

Σε αύξηση του haircut για τις ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να προχωρήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο όπως εκτιμούν οι τράπεζες η αύξηση θα είναι μικρή, σαν μια ακόμα προειδοποίηση για την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, και δεν θα έχει σοβαρές άμεσες  επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών. Όμως η αύξηση του haircut θα οδηγήσει στη μείωση του αποθέματος των εγγυήσεων που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα βρεθούν σε ακόμα πιο οριακό σημείο. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ. Σήμερα το όριο φτάνει τα πιστωτικό όριο των ελληνικών τραπεζών φτάνει τα 80 δις. ευρώ.  Η στάση της ΕΚΤ διατηρήθηκε ουδέτερη. Από τη μια πλευρά δεν υλοποιήθηκε η απειλή για την αύξηση του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη ρευστότητα, αλλά παράλληλα διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης ότι μετά την απόφαση του Eurogroup η ΕΚΤ θα έδινε το «πράσινο φως» για την αγορά πρόσθετων εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες, δίνοντας λύση στο χρηματοδοτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ επιδίωξαν να πραγματοποιηθεί αύξηση του haircut από την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς όμως επιτυχία. Η ΕΚΤ φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές προετοιμασίες ώστε να προχωρήσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο, σε αύξηση του haircut που επιβάλλει στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών από περίπου 23% (κατά μέσο όρο) που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα υποστηρίζει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν βιώσιμες, διαθέτουν τις κατάλληλες εγγυήσεις και υπάρχει πρόοδος στις πολιτικές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.