ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες: Δεν αρκεί μια δήλωση προόδου για την δόση

«Πανηγύρια» σε Αθήνα και θεσμούς για τη …σύγκλιση – Θρίλερ με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

«Αχτίδα» αισιοδοξίας πως θα «κλείσει» η πολυπόθητη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες  ήταν η κοινή δήλωση  Τσίπρα – Γιούνκερ, πηγές των Βρυξελλών επέμεναν όμως πως απέχει μακριά ακόμη μία τέτοια εξέλιξη.

του Βαγγέλη Δουράκη

Δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία «δήλωση προόδου» στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι όμως  που -όπως έλεγαν με «νόημα»-   δεν εξασφαλίζει την «απελευθέρωση» ρευστότητας για την Ελλάδα.

Αν και οι δύο πλευρές μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ, εντούτοις σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, αυτό δεν σημαίνει πως η εκκρεμής δόση προς την Αθήνα θα εκταμιευτεί: «Για κάτι τέτοιο», προσέθεταν, «δεν αρκεί μία δήλωση προόδου, αλλά θα πρέπει  οι θεσμοί να βεβαιωθούν πως η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές –αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις  και σε κάθε περίπτωση, η κάθε πλευρά δεν θέλει να «ανοίξει τα χαρτιά» της- έλεγαν πως ούτε τα 1,9 δισ.  της ΕΚΤ δύναται να επιστραφούν με μια απλή «δήλωση προόδου», ούτε να «ανοίξει» οποιαδήποτε άλλη δίοδο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Δεν απέκλειαν ωστόσο θεαματική ανατροπή του σκηνικού έως την Δευτέρα, πόσο μάλλον από την στιγμή που η Αθήνα φέρεται έτοιμη να κάνω κάποιες έστω και μικρές «παραχωρήσεις» ή να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις σε «καυτά μέτωπα», όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικές πηγές για το ασφαλιστικό επισημαίνουν ότι «βασικός στόχος του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Ως προς το εργασιακό, προκύπτει σαφώς ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές βελτιώσεις (επαναφορά κατώτατου μισθού και συλλογικών διαπραγματεύσεων με την παλιά τους μορφή) θα παραμείνει στο συρτάρι, αν και «οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται».

Όπως όλα δείχνουν πάντως και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έρχεται συνολικό πακέτο μέτρων για το 2015 που υπολογίζεται στα 5,6 με 6,9 δισ. ευρώ και για το 2016 στα 7,4 δισ. ευρώ.
Από τα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής χαρακτηρίζονται τρεις νέοι φόροι «πολυτελείας» στον Τουρισμό και συγκεκριμένα, επιβάρυνση ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε πολυτελή καταλύματα, 3% και 6% στον τζίρο σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, κοσμήματα, ένδυση, όπως επίσης, η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε 22 νησιά του Αιγαίου).

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που έχουν πέσει στο «τραπέζι»:

-         Επαναφορά στην πρότερη κατάσταση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

-         Ο ΕΝΦΙΑ είναι πολύ πιθανόν να διατηρηθεί και φέτος, ενώ η επαναφορά του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ αναβάλλεται και δεν θα καλύψει τα εισοδήματα του 2015.

-         Επιβολή έκτακτου φόρου σε 500 «έχοντες - κατέχοντες» με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια, Αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30% σε Ι.Χ., σκάφη αναψυχής, πισίνες

-         Ανοικτό το ενδεχόμενο διπλασιασμού της εισφοράς στα υψηλά κλιμάκια της εισφοράς, κάτι που σημαίνει ότι ο συντελεστής 4% θα πάει στο 8%

-         Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% για Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.

-         Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.

-         Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).

-         Φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών.

-         Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.

-         Καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%). Οι δανειστές πιέζουν για ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον 18%.

-         Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι η επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους που προβλεπόταν να γίνει φέτος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

-         Οι θεσμοί επιμένουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ακόμα και του νόμου Χατζηδάκη, είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρα και φτάνουν να καλύπτουν το 80% των δανειοληπτών. Επίσης οι δανειστές είναι πιο κοντά στην αποδοχή της πρότασης για δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

 

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 13:40 07/05/2015

    Το τέλος των ψευδαισθήσεων για τον Τσίπρα – Έρχεται σκληρή προσγείωση

    Τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών σχολιάζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων».
    Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Για την Ελλάδα τίθεται πλέον μόνον το ερώτημα πόσο σκληρή θα είναι η προσγείωση. Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα διέδιδε την καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι η λιτότητα αποτελεί παρελθόν και πως η κρίση τερματίζεται μέσω διατάγματος.
    Ο Τσίπρας χτύπησε πολλές πόρτες για να αποσπάσει φρέσκο χρήμα αλλά παντού τις έβρισκε κλειστές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο στη Μόσχα και το Πεκίνο.
    Τώρα συνειδητοποιεί και ο ίδιος ότι η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη βοήθεια και πως αυτή μπορεί να προέλθει μόνον από την ΕΕ. Αντιμέτωπη με αυτή την τετριμμένη πραγματικότητα, η κυβέρνησή του παρουσιάζει επιτέλους κινητικότητα εδώ και λίγες μέρες, ενώ ο Τσίπρας φτιάχνει τις γέφυρες τις οποίες αρχικώς ήθελε να γκρεμίσει.
    Διότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η ρευστότητα των τραπεζών και η δυνατότητα του κράτους να πληρώνει, κάθε μέρα μετρά. Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, ενώ είχε αναπτυχθεί όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λιτότητα ήταν επώδυνη, ωστόσο λειτούργησε.
    ΣΧΟΛΙΟ: Τι ακριβώς θα μας παρουσιάσει σαν ‘’επιτυχία’’ και νίκη, απομένει να δούμε. Το σίγουρο όμως είναι ότι τελικά το έγκλημα του Καραμανλή , τον οποίον καλύπτει με νύχια και με δόντια ΔΕΝ κρύβεται άλλο. Ο βρόμικος πόλεμος όλων εναντίον του νομίμου πρωθυπουργού, εναντίον της Ελλάδας, κάθε μέρα αποκαλύπτεται. Σε λίγο θα ντρέπονται να κυκλοφορήσουν…
    Η δικαίωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι πια γεγονός. Μόνος του , υβριζόμενος , προπηλακιζόμενος, συκοφαντούμενος από ντόπιους και ξένους εχθρούς, κατάφερε να μη χρεοκοπήσουμε και σήμερα να ελπίζουμε.
    Την ιστορία την γράφουν οι νικητές κι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μεγάλος ΝΙΚΗΤΗΣ.
    Κατάφερε να μη λυγίσουμε, να μη υποκύψουμε να μη χρεοκοπήσουμε.
    Κι ας λένε ακόμη κάποιοι μικρόψυχοι…
    Το ερώτημα τώρα είναι ποια προσγείωση προτιμά η Ελλάδα: εκείνη της λιτότητας με το ευρώ ή της χρεοκοπίας με τη δραχμή».

  2. Μνήμων 12:18 07/05/2015

    ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ

    Περνώντας την πόρτα για να πας στο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ή, να πάς στη ‘’λαϊκή’’, έλληνα ψάξε στην τσέπη σου να δεις πόσα ελάχιστα χρήματα έχεις.

    Σήμερα γνωρίζεις ποιοι φταίνε για την κατάντια μας και το χάλι μας. Μέσα σε πέντε χρόνια η κλίκα του Καραμανλή διπλασίασε το Δημόσιο χρέος, και από 178 δις Ευρώ το πήγε στα 350.
    Δηλαδή απλά.
    * Όσο χρέος δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1960 μέχρι το 2004 , ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ‘’δημιούργησε ο Καραμανλής σε πέντε χρόνια μαζί με τον παυλόπουλο, τον Χατζηγάκη, το Σαμαρά, τον καμμένο και όλη τη κλίκα.
    *Κατέστρεψαν κάθε οικονομική δραστηριότητα προσλαμβάνοντας 865.000 υπαλλήλους με κομματικές ταυτότητες, προκειμένου να δημιουργήσουν το στρατό των ΓΑΛΑΖΙΩΝ ψηφοφόρων. *Ξεπούλησε, ομόλογα, βατοπέδια, καταχρέωσε τις τράπεζες, έδωσε μυριάδες δάνεια σε όλους τους νταβατζήδες, καιο χιλιάδες ακόμη παράνομες χαριστικές διασπαθίσεις του δημοσίου χρήματος, ενώ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ξεπούλησε όλα προσωπικά και οικογενειακά ομόλογα και μετοχές. ΓΙΑΤΙ άραγε? Τι ήξερε και δεν μιλούσε? Έβλεπε την χρεοκοπία και περίμενε να την ‘’φορτώσει’’ στην επόμενη κυβέρνηση.
    *Ψήφισε νόμο για δωρεάν γονικές παροχές, ώστε όλοι οι επίορκοι φίλοι του και μη να μεταβιβάσουν τα παράνομα κτίσματα στα παιδιά τους και ‘’ούτε γάτα ούτε ζημιά’’ , που λέει και ο λαός μας.
    * Και αφού μας κατέστρεψε , λιποτάχτησαν ενώ όλο το διάστημα έβγαζαν τα λεφτά τους σε ξένες τράπεζες στο εξωτερικό. Σήμερα κρύβονται σαν ‘’άρρωστες’’ γάτες και χαλάνε τα χρήματα που κάθε μήνα παίρνουν χωρίς να προσφέρουν τίποτε στην πατρίδα μας.

    *Θυμήσου πως ζούσες το 2004 και πως ζεις σήμερα και τιμώρησε όσους συμμετείχαν στην καταστροφή της πατρίδας μας.
    *Θυμήσου την περίοδο εκείνη πόσο ξένοιαστα και πόσο ευτυχισμένα ζούσαμε.
    *Θυμήσου τα όνειρά σου και τα όνειρα των παιδιών σου που γύριζαν με το πτυχίο στο χέρι.
    *Θυμήσου την έκφραση, την απελπισία και την αγανάκτησή του σήμερα και τιμώρησε τους άθλιους που του κατέστρεψαν τα όνειρά του.
    *Θυμήσου το χαμένο χαμόγελο των παιδιών σου και τιμώρησε Παυλόπουλους, Καμμένους και όλους που σου ήπιαν το αίμα και σε κατάντησαν ζήτουλα των Ευρωπαίων και περίγελο του κόσμου.

    Τιμώρησε τον Καραμανλή και όσους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ υπουργούς διασπάθιζαν το βιό σου και φόρτωναν βάρη και χρέη ακόμα και στα εγγόνια μας.

  3. N Bράχος 11:43 07/05/2015

    ΠΟΝΤΑΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙ ΚΑΡΑΜΑ(Ν)ΛΑΚΗΔΕΣ !!!!Σ

    Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη μεγάλη και χρονική αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
    Όπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου, στις 9 Αυγούστου 2009, για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του.
    Όλες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ.
    Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα.
    Όταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.
    Η Κρατική Τράπεζα ,επί κυβερνήσεως Καραμανλή και…Καμμένου ‘’έπαιξε’’ τον Αύγουστο του 2009, θεωρώντας σίγουρη ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της Ελλάδας

  4. NB 11:42 07/05/2015

    Η ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΕΝΟΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥ »ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ» ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!
    ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΕΩΣΑΝ ΜΕ 300 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ.

    Ανέβασαν το χρέος στα 350ΔΙΣ Ευρω. Δηλαδή μόνο να γράψεις και να προσπαθήσεις να σκεφτείς το ποσό παθαίνεις..εγκεφαλικό. Ένα ποσό πρωτόγνωρο και ασύλληπτο. Επί πλέον 35 δις ευρώ ετήσιο ΕΛΛΕΙΜΜΑ και 24 Δις έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Και παρέμεναν στις θέσεις τους και παραμένουν ακόμα.
    Μέσα σε πέντε χρόνια (2004-2009) χάσαμε σχεδόν τα πάντα.
    Τι ζητάει ο απλός Έλληνας που δεν ξέρει από οικονομία και ΑΠΑΤΗ.
    Ζητά να μάθει πως φτάσαμε στα 300 Δισεκατ. από 178 που ήταν το 2004?. Πως »γεννήθηκε » ένα χρέος σε πέντε χρόνια ΙΣΟ με το χρέος όλων των κυβερνήσεων απο το 1960 και μετά? Δεν δικαιούμαστε να μάθουμε γιατί ΧΡΩΣΤΑΜΕ τόσα πολλά λεφτά και πως δημιουργήθηκε αυτό οικονομικό χάος. Πως μέσα σε πέντε χρόνια πιάσαμε ‘’πάτο’’? Τι μεσολάβησε, ποιος μεσολάβησε και τι αποφάσεις ελήφθησαν ώστε να χάσουμε σχεδόν τα πάντα ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.