ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Πρώτα ολοκλήρωση του προγράμματος, μετά μακροπρόθεσμη συμφωνία

Το κλίμα αισιοδοξίας πως εν τέλει η Αθήνα και οι δανειστές θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία ενίσχυσε η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι για την κυβέρνηση παραμένουν στο τραπέζι δύο «αγκάθια»: αφενός, η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αφετέρου η επιμονή των δυο ηγετών του γαλλογερμανικού άξονα στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Την επιμονή αυτή επιβεβαίωσε, μετά την τριμερή συνάντηση, και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος επισήμανε πως η «φιλική συζήτηση» επικεντρώθηκε «στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Παράλληλα, παρά τα προωθούμενα εκ μέρους της Κομισιόν σχέδια για εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ και «έξωση» του ταμείου από την διάσωση της Ελλάδας, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ φέρονται να επέμειναν πως το ΔΝΤ θα παραμείνει παρόν, όσο η Ελλάδα θα χρειάζεται χρηματοδότηση -μάλιστα, αυτό φαίνεται πως αποτελεί κυρίως «κόκκινη γραμμή» του Βερολίνου.

«Μακροπρόθεσμη συμφωνία»

Παράλληλα, μετά τη συνάντηση των τριών ηγετών, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους, παρά το γεγονός ότι η επιμονή του Βερολίνου και του Παρισιού για ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με σκληρά και δυσάρεστα μέτρα εδώ και τώρα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως στο επίκεντρο της συζήτησης, πέραν του τρέχοντος προγράμματος, βρέθηκε η ανάγκη για μία «συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», για την οποία επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας και όλα δείχνουν πως τη δέχθηκαν τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος Ολάντ. «Η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα», λένε συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».

Σημειωτέον πως το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρασκηνιακά πιέζει για «παράκαμψη» ορισμένων σκληρών μέτρων και παραπομπή τους για το φθινόπωρο -κάτι που προφανώς και διευκολύνει πολιτικά την κυβέρνηση.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. δριμος 7:35 22/05/2015

    ναι αλλα τα λεφτα του για το 14 δεν τα εχει δωσει η Ευρωπη και το ΔΝΤ ενω η ελλαδα πληρωνει…….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.