ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να μην καταβληθούν οι δόσεις»

Ρήξη ζήτησαν Μηλιός και Πετράκος

Φωνές για ρήξη και μη καταβολή των δόσεων στους δανειστές ακούστηκαν στις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, Θανάσης Πετράκος, είπε ότι πρέπει να προετοιμαστεί ο λαός και να ενημερωθεί για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για τη χώρα: «Να μη λέμε ότι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι, ούτε πάση θυσία στο ευρώ, ούτε πάση θυσία στη συμφωνία. Ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο, αν οι δανειστές πιέζουν και ζητούν την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα παραμείνει εντός του κόμματος, γιατί αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει συμφωνία , η οποία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά της και τις δεσμεύσεις της.

Σημείωσε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μεγάλο λάθος και ζήτησε να ετοιμαστεί το κόμμα και η κυβέρνηση για παν ενδεχόμενο: «Αν οι δανειστές επιμείνουν στην επιστροφή του mail Χαρδούβελη, εμείς πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε τις δόσεις και δεν πρέπει να μπούμε στη λογική των ισοδύναμων μέτρων. Δεν είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ», κατέληξε ο Πετράκος.

Αντίστοιχα, ο Γιάννης Μηλιός υπερασπίστηκε και αυτός τη γραμμή της μη καταβολής των δόσεων στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στις απαιτήσεις τους: «Προτείνω την αθέτηση των πληρωμών στην περίπτωση που πιεστούμε και δεν εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση εντός όμως της ζώνης του ευρώ, γιατί εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηλιός δήλωσε ότι συμφωνεί με τη σημερινή άποψη του κόμματος που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία, αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας: «αυτό έπρεπε να είχε γίνει από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Τότε κάποιοι είχαν πει ότι είχαμε προφορικές δεσμεύσεις από τους εταίρους. Τέτοιες συζητήσεις δεν γίνονται ούτε στα καφενεία» είπε, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Μηλιός είπε, επίσης, ότι δέχτηκε επιθέσεις μέσω του Τύπου για την κριτική που άσκησε στο παρελθόν: «μπορεί πάντα να χρειάζεται μια νέα Αυριανή ή ένας νέος Αυριανισμός, αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πάντως ότι η διαπραγμάτευση είναι πόλεμος κι ότι ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται: «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την 20η Φεβρουαρίου. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε, αν δεν εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση», είπε ο Γιάννης Μηλιός.

Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φλεβάρη. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει το δίλημμα ρήξη η συμφωνία γιατί η ρήξη οδηγει σε εθνική τραγωδία. «Είμαστε εγκλωβισμένοι σε επαχθή συμφωνία. Τώρα παλευουμε για όσο το δυνατό λιγότερο επώδυνη συμφωνία. Ο έντιμος συμβιβασμός είναι ανεφικτος. Έπρεπε να πάρουμε περαιτέρω εντολή για δημοψηφισμα» επεσημανε

Στη γραμμή υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε το μέλος της ΚΕ, Στέλιος Παπάς, (πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά) και δήλωσε ότι, όποιος έχει εναλλακτική πρόταση ή προτείνει τη ρήξη, θα πρέπει να καταθέσει το δικό του πρόγραμμα. Δήλωσε αντίθετος σε μια συνολική ρήξη με τους δανειστές και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει πάρα πολλά πράγματα μέχρι τώρα μέσα από μια αλληλουχία μικρών ρήξεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.