ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δέσμευση του πρωθυπουργού

Συμφωνία στις 11 Μαΐου ζητά η ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ήρθε μετά από απαίτηση της ΕΚΤ προκειμένου να διατηρήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

Από ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 11 Μάϊου, εξαρτάται η διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό ξεκαθάρισε το Δ.Σ. της ΕΚΤ που συνεδρίασε χθες εγκρίνοντας την επέκταση του ELA για τις εγχώριες τράπεζες κατά 2 δις. ευρώ.

Ωστόσο η αύξηση του ορίου, το οποίο πλέον φτάνει τα 78,9 δις. ευρώ, ωστόσο δεν αυξήθηκε χωρίς αντίτιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή κοινή δήλωση του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα και του πρόεδρου της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όπου έγινε ρητή αναφορά για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά ήρθε μετά την αφόρητη πίεση της ΕΚΤ για απτή πρόοδο προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη συνάντηση του με κ. Γ. Δραγασάκη ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι την περασμένη Τρίτη, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να μπορέσει η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα. Σημειώνεται ότι Η δέσμευση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για μεταρρυθμίσεις στα δύσκολα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών ήρθε λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ ενώ λίγο έγινε γνωστό ότι το όριο του ELA αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ σε 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν βιώσιμες, διαθέτουν τις κατάλληλες εγγυήσεις και υπάρχει πρόοδος στις πολιτικές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Διευκρινίζουν ότι δεν περιμένει κανείς την οριστική συμφωνία ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια ηχηρή κοινή δήλωση για την πρόοδο και την αποφασιστικότητα των δυο πλευρών να ολοκληρώσουν τη συμφωνία. Παράλληλα θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δράσεις,  η εκπλήρωση των οποίων θα είναι απαραίτητη για την ανανέωση (και επέκταση) του ELA.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι τεχνικά είναι πανέτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του haircut που επιβάλλει στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών από περίπου 23% (κατά μέσο όρο) που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%, ανάλογα των πολιτικών εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.