ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Βερολίνο χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελάριου

Έτοιμη για μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα η Μέρκελ!

Το Βερολίνο χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την πρωτοβουλία για συμφωνία με την Ελλάδα, που προανήγγειλε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι, η καγκελάριος  'Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε στενή επαφή και ανταλλαγή απόψεων με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει αν η ίδια είχε συνομιλήσει με τον Αυστριακό ηγέτη πριν από την συνάντηση του κ. Φάιμαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι πιο σημαντική είναι η αυριανή μέρα, με την συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και πρόσθεσε ότι βάση της διαπραγμάτευσης αποτελεί η κοινή θέση των τριών Θεσμών, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις πρέπει να οδηγούν στο επιθυμητό διαρθρωτικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ δίδεται με την προϋπόθεση της πρότασης και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την άλλη πλευρά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε το αποτέλεσμα του Eurogroup, αλλά εξήγησε ότι, εφόσον ζητηθεί, η κ. Μέρκελ θα βρει ασφαλώς τον χρόνο να συμμετάσχει.

Ερωτηθείς αν η καγκελάριος, κατά την αυριανή ομιλία της στην Βουλή θα «εμπνευστεί» από το  δημοσίευμα της BILD, η οποία ζητά να ανακοινώσει την εγκατάλειψη της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η κ. Μέρκελ θα μιλήσει όπως επιθυμεί η ίδια.

«Ας της επιτρέψουμε να μας ξαφνιάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η αυριανή ομιλία δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου και όλα τα θέματά της. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι τόσο στο θέμα της Ελλάδας όσο και στα άλλα, είναι «θαυμάσια» και σε «απόλυτη εμπιστοσύνη».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, συνεπώς και οι προσδοκίες από το αυριανό Eurogroup δεν είναι μεγάλες, αλλά τόνισε ότι στόχος είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει εικασίες περί καταληκτικών ημερομηνιών και υπενθύμισε ότι το τρέχον πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

«Χρειαζόμαστε μία λύση στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Αυτή συνίσταται μόνο στο να κάνει τώρα η Ελλάδα ένα βήμα προς τους τρεις Θεσμούς, οι οποίοι υπέβαλαν μία εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση. Εγώ μπορώ μόνο να διαπιστώσω ότι στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχει αυτή η συμφωνία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας. Υπό αυτό το πρίσμα πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στην συνάντηση», δήλωσε.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 18:08 17/06/2015

    ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
    «go back madam Merkel»
    Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι. Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του. Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει». Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ• O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
    Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.