ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισκέψεις και δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου πριν τη συνάντηση με τον Τσίπρα

Φάιμαν: Είμαι στο πλευρό του ελληνικού λαού

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα σε μια προσπάθεια για τον τερματισμό της διαφωνίας ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές και την Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και στον ελληνικό λαό.

Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά χρειάζεται να την υποστηρίξουμε για να αποτρέψουμε την έξοδό της από την ευρωζώνη, σημείωσε ο Φάιμαν μιλώντας στο δίκτυο ORF. «Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς (των πιστωτών), τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς», σημείωσε ο Φάιμαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Υψηλή ανεργία, 30-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό», σημείωσε. Η εναλλακτική λύση είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, πρόσθεσε.

Η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική, σχολίασε εξάλλου ο Αυστριακός καγκελάριος και υπογράμμισε: «Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία». Ο Φάιμαν εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας, χρησιμοποιώντας την Αυστρία ως υπόδειγμα χώρας στην οποία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν υγειονομική περίθαλψη οικονομικά βιώσιμη.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνώρισε ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα, αλλά η αποστολή μας είναι, σημείωσε, «να αποφευχθεί μια καταστροφή». Τέλος στην ερώτηση αν η ελληνική ηγεσία μπορεί να πεισθεί, ο Φάιμαν απάντησε: «Θεωρώ ότι κάποιος που έχει εκλεγεί πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Επισκέψεις Φάιμαν στο Κ. Ιατρείο, στα παιδικά χωριά SOS και στον Ευαγγελισμό - Οι δηλώσεις του

Για τις δράσεις και το έργο των Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων, ενημερώθηκε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, κατά την επίσκεψη του στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί τα παιδικά χωριά SOS στην Κυψέλη και αργότερα το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ως προς τον συμβολισμό της επίσκεψης του στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ο κ. Φάιμαν δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι εντυπωσιακό να βλέπει ότι άνθρωποι εργάζονται σε εθελοντική βάση και ότι «οι άνθρωποι δεν δέχονται τη φτώχεια, ότι μάχονται εναντίον της φτώχειας». Επιπλέον, σημείωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Αθήνα «όχι μόνο με αξιωματούχους και άλλους πολιτικούς».

«Είναι σημαντικό να έχουμε πολύ στενές σχέσεις με άλλους πολιτικούς, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στενές σχέσεις με τέτοιες πρωτοβουλίες» υπογράμμισε, για να τονίσει: «Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πραγματικά υπέροχες και εντυπωσιακές. Σέβομαι απολύτως τη δουλειά αυτών των ανθρώπων».

Τον κ. Φάιμαν υποδέχτηκε και ενημέρωσε το συντονιστικό των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων Αττικής. Εκ μέρους του συντονιστικού ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο τετράμηνο του 2015, δεκατέσσερα κοινωνικά ιατρεία στην Αττική μόνο εξυπηρέτησαν 17.000 ωφελούμενους, με ένα προσωπικό εθελοντών 1.000 ανθρώπων συνολικά. Εξήγησαν ότι τα κοινωνικά ιατρεία, που λειτουργούν αυστηρά με εθελοντική συμμετοχή και τα οποία υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, ιδρύθηκαν από το 2012 και έπειτα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα από τις συνθήκες της κρίσης στη χώρα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στη σύνδεση της παροχής φροντίδας (πρωτοβάθμιου βαθμού) των κοινωνικών ιατρείων με τα δημόσια νοσοκομεία, μέσω των εθελοντών ιατρών εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης και έκανε εκτενή αναφορά για την Κάρτα Αλληλεγγύης. Η κ. Φωτίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό που είδε ο καγκελάριος «είναι η δύναμη του ελληνικού λαού να αντιστέκεται και να δημιουργεί δίκτυα αλληλεγγύης, για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση» σημειώνοντας ότι «αυτή την πολλαπλασιαστική δύναμη του λαού επιχειρεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.