ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ...

Το πιο καυτό καλοκαίρι μετά από εκείνο του 1974 θα είναι το φετεινό. Το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ενδεχομένως θα είναι μόνον η αρχή των όσων θα συμβούν το επόμενο διάστημα. Αύριο η Ελλάδα δεν θα πληρώσει την ενοποιημένη δόση (1,6 δις) του Ιουνίου στο ΔΝΤ. Αυτομάτως θα τεθεί σε καθεστώς default υπερημερίας. Δεν χρεοκοπεί άμεσα, αλλά για κάθε μέρα που δεν θα εξοφλεί τα χρεωστούμενα αυτά θα αυξάνονται. Σημειώνουμε πως στις 13 Ιουλίου πρέπει να πληρώσει άλλα 448 εκατ. στο ΔΝΤ. Και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα είναι τα 3,46 δις που πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ. Με απλά λόγια το επόμενο 20ημερο θα πρέπει να πληρώσει 5,5 δις, χωρίς να υπολογίζονται οι εγχώριες υποχρεώσεις. Τα χρήματα αυτά όχι μόνον δεν υπάρχουν, αλλά και δεν μπορούν να βρεθούν από τη στιγμή που από αύριο 30 Ιουνίου η χώρα θα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα καθώς λήγει και το Πρόγραμμα Διάσωσης.

Η διακοπή των συνομιλιών και η διάρρηξη των σχέσεων με τους Θεσμούς την Παρασκευή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ως είναι φυσικό, όχι μόνον δεν πρόκειται -και δεν μπορεί- να λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης, αντίθετα το περιπλέκει και το επιδεινώνει. Τα δημοψηφίσματα όπως και οι εκλογές δεν σου δίνουν χρήματα. Χρήματα δίνουν είτε τα δημόσια έσοδα είτε οι αγορές είτε από κάποιον που προσφέρεται να σε δανείσει, όπως κάνει εδώ και πέντε χρόνια η τρόϊκα που τώρα λέγεται Θεσμοί. Τα πρώτα όχι μόνον δεν επαρκούν, αλλά και βαίνουν μειούμενα. Οι αγορές είναι κλειστές και στο προβλεπτό μέλλον δεν πρόκειται να ανοίξουν. Τώρα χάσαμε και τους εταίρους-δανειστές. Επομένως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος λεφτά το κράτος δεν πρόκειται να έχει. Έχοντας μάλιστα "ξύσει" και κάθε πάτο βαρελιού αποθεματικών θα πρέπει εκτός από την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων να αναμένουμε -ενδεχομένως και σύντομα- και την κατάρρευση υποσυστημάτων (νοσοκομεία, σχολεία, δήμοι, μονάδες ασφάλειας κ.α.).

Αναρωτιέμαι τα υπολόγισε αυτά το υπουργικό συμβούλιο όταν παρείχε στον πρωθυπουργό την εξουσιοδότηση να προκηρύξει δημοψήφισμα; Πότε η κυβέρνηση θα ενημερώσει αναλυτικά και συγκεκριμένα το λαό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διακοπή των συνομιλιών και η ρήξη με τους Θεσμούς; Καλή η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια, καλός ο τσαμπουκάς και οι απειλές για Κούγκι, καλές οι καταγγελίες για τους ξένους εκβιαστές, αλλά πότε θα πληροφορηθούν οι πολίτες τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους το δημοψήφισμα; Μήπως άραγες προετοίμασε η κυβέρνηση το λαό για να κερδίσει τον πόλεμο που ξεκινά και δεν το ξέρω; Μέχρι προχθές μας έλεγαν ότι οι διαφορές είναι μικρές και στο τέλος θα υπάρχει συμφωνία.

Πέντε μήνες πηγαινοέρχονταν τα κυβερνητικά κλιμάκια στις Βρυξέλες, ο Βαρουφάκης έδινε "παραστάσεις" και ο Τσίπρας έβλεπε και ξανάβλεπε ή τηλεφωνιόνταν με τον Γιούνκερ, την Μέρκελ, τον Ολάντ, την Λαγκάρντ, τον Ντράγκι και η μόνιμη επωδός ήταν στο τέλος θα τα βρούμε, χωρίς να σκέφτονται, παρότι κάποιοι τους προειδοποιούσαμε, πως η καθυστέρηση είναι υπέρ των δανειστών και ανεβάζει για μας τον λογαριασμό. Όχι μόνον δεν τα βρήκαμε, όχι μόνον δεν απέδωσε η "θεωρία των παιγνίων", όχι μόνον δεν φοβήθηκαν οι δανειστές το Κούγκι, αλλά το φάσμα της άτακτης χρεωκοπίας -με ό,τι αρνητικό αυτή σημαίνει και που κατά κόρον έχει αναλυθεί- μας χτυπά την πόρτα.

Δυστυχώς, ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να αρθεί υπεράνω των κομματικών ιδεοληψιών και απειλών. Υποστηρίζει πως το σχέδιο των δανειστών είναι ασήκωτο; Φυσικά και είναι. Μήπως το δικό του, αυτό των 8 δις, μπορεί να το σηκώσει; Φυσικά και οι ξένοι νοιάζονται πρωτίστως για τα συμφέροντά τους. Φυσικά και εκβιάζουν προκειμένου να πάρουν πίσω αυτά που μας δάνεισαν. Φυσικά και η ευρωζώνη δεν είναι κάποιος όμιλος δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Φυσικά, φυσικά, φυσικά... Δεν το ήξεραν αυτό ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του; Τώρα το ανακάλυψαν; Όχι, βέβαια. Απλώς, όταν συνειδητοποίησαν πως οι άλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να τους κάνουν χάρες, όπως δεν έκαναν και στους προηγούμενους που δεν έκλειναν την πέμπτη αξιολόγηση, και απαιτούσαν να εφαρμοσθούν αυτά που λέει το "βιβλίο", θυμήθηκαν τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν κατάλαβε ο Τσίπρας ότι οι αντιδράσεις στη Βουλή και στην Κουμουνδούρου είναι μεγάλες και πιθανώς αξεπέραστες προτίμησε να λειτουργήσει σαν κομματικός αρχηγός και όχι σαν πρωθυπουργός. Έβαλε τα συμφέροντα του κόμματός του υπεράνω της χώρας. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Ο πρωθυπουργός, όταν συνειδητοποίησε ότι ούτε το δικό του σχέδιο ούτε των δανειστών μπορεί να υλοποιηθεί και κάποια στιγμή, μετά από 3-5 μήνες, θα έφθανε σε αδιέξοδο, αποφάσισε να ξαναγίνει ...ο ανυπότακτος και ο πυροκροτητής της ευρωπαϊκής εξέγερσης κατά της νεοφιλελεύθερης λιτότητας. Είναι όμως αργά. Στο βιαστικό έως και ελαττωματικό δημοψήφισμα ήλθαν να προστεθούν οι κλειστές τράπεζες, το capital control και ο φόβος των πολιτών που διαγενομένου του χρόνου και των εξελίξεων το πιθανότερο είναι πως πολύ σύντομα θα μετατραπεί και σε οργή. Ας δούμε όμως τι ακριβώς μπορεί να συμβεί.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου με το ερώτημα της αποδοχής ή όχι του σχεδίου που προτείνουν οι εταίροι-δανειστές για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας ουσιαστικά θέτει το δίλλημα ευρώ ή δραχμή. Είναι μια απόφαση υψηλότατου ρίσκου αφού από την απάντηση που θα δώσουν οι πολίτες ενδέχεται να τεθεί σε αμφισβήτηση ακόμη και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όχι μόνον η συμμετοχή της στην ευρωζώνη.

Εάν το δημοψήφισμα απορρίψει τη συμφωνία κανείς δεν εγγυάται ότι οι δανειστές θα αναγκαστούν να προτείνουν ένα διαφορετικό σχέδιο διάσωσης. Το πιθανότερο είναι πως θα επιμείνουν στο ίδιο, αυτό που κατέθεσαν τελευταία οι Θεσμοί και το οποία απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου δεν τους έκανε ν' αλλάξουν τις θέσεις τους για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί και στην περίπτωση που το δημοψήφισμα πει "όχι" στο σχέδιο που προτείνουν. Η συμμετοχή στην ευρωζώνη έγινε κατόπιν αιτήσεως της Ελλάδος, δεν της επεβλήθη. Εάν δεν μπορεί να αντέξει τους κανόνες μπορεί να αιτηθεί την αποχώρησή της.

Βεβαίως οι συνέπειες θα είναι δραματικές και όχι μόνον για την Ελλάδα, η οποία μην έχοντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε χρεωκοπία. Το διαζύγιο όμως της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει επιπτώσεις και στο κοινό νόμισμα, αλλά και στη διεθνή οικονομία λόγω του υπέρογκου δανεισμού της χώρας μας από από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Το κουβάρι είναι μπλεγμένο και με ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και δύσκολα μπορεί κάποιος να το ξεμπερδέψει χωρίς να κινδυνεύσουν ευρύτερες ισορροπίες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εάν λοιπόν επικρατήσει το "όχι" οι εξελίξεις θα είναι κατακλυσμιαίες. Η Ελλάδα και εφόσον οι εταίροι-δανειστές δεν μετακινηθούν από τις θέσεις τους, θα πρέπει να κηρύξει χρεωκοπία και να οργανώσει την επιστροφή της στη δραχμή με ενδιάμεσο στάδιο κάποιο παράλληλο νόμισμα. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη καθώς το δημοψήφισμα μπορεί να είναι σημαντικό δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει και τη λαϊκή εντολή που εδόθη στις 25 Ιανουαρίου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Και φυσικά δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος εθνικού διχασμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ενός κοινωνικοπολιτικό εμφύλιο.

Εξυπακούεται πως στην περίπτωση του "ναι" το επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στις κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία την 2α Αυγούστου. Και τούτο επειδή μια ήττα της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα την απονομιμοποιεί πολιτικά. Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας θέση υπέρ του "όχι" ουσιαστικά παίζει κορώνα γράμματα και την δεδηλωμένη. Μετά από μια αποδοκιμασία της πρότασης της θα είναι δύσκολο να συνεχίσει ωσάν να μην συνέβη τίποτε και να προσπαθήσει να εφαρμόσει μια συμφωνία με την οποίαν όχι μόνον διαφωνεί αλλά και την θεωρεί ολέθρια. Επιπροσθέτως, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οπότε η προσφυγή στις κάλπες καθίσταται μονόδρομος. Εκτός κι αν ο Αλ. Τσίπρας δεχθεί -ή αναγκαστεί λόγω της βαρύτητας των γεγονότων να δεχθεί- να υπάρξει μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης την οποίαν θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και με πρωθυπουργό κάποιον άλλον.

Το πιθανότερο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι οι πολίτες να πουν "ναι" στην Ευρώπη. Δεν ξέρουμε αν αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος να αποποιηθεί ο Αλ. Τσίπρας το βάρος και τις ευθύνες που συνεπάγονται τα σκληρά μέτρα που προτείνουν οι δανειστές και να αποδράσει ηρωϊκά από τη διακυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως δεν άντεξε την εσωκομματική πίεση και προτιμά να χάσει ακόμη και την πρωθυπουργία αντί να χάσει το κόμμα του και να περάσει κάτω απο τα καυδιανά δίκρανα όπως έκαναν οι προκάτοχοί του. Στα λάθη της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης προσετέθη ακόμη ένα. Από χθες οι Έληνες κατακλύζουν τις τράπεζες και τα βενζινάδικα και από σήμερα πιθανότατα θα κάνουν επιδρομή σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Η ζημία που θα υποστεί η οικονομία, και μάλιστα στο πικ της τουριστικής περιόδου, είναι τεράστια και έρχεται να προστεθεί σε αυτή του τελευταίου πενταμήνου.

Πάντως ορισμένοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού δεν ισοδυναμεί με αποποίηση ευθυνών, αλλά θέλει να στείλει το μήνυμα ότι αυτός δεν είναι "διαχειρίσιμος" και ότι ο ίδιος έκανε τις όποιες υποχωρήσεις μπορούσε να κάνει και τώρα ειναι η σειρά των δανειστών να υποχωρήσουν. Μάλιστα διατείνονται ότι το δημοψήφισμα μπορεί να παράξει ίσως και άμεσα, μέχρι αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη, αποτελέσματα και το κείμενο της συμφωνίας που θα προταθεί τελικά από τους εταίρους-δανειστές να είναι όχι μόνον ηπιότερο σε σχέση με το τελευταίο, αλλά και να περιέχει ακόμη και μια ισχυρή δέσμευση για το χρέος. Εάν αυτό συμβεί η κυβέρνηση, λένε, θα μπορούσε ακόμη και να ταχθεί υπέρ του "ναι" ή ακόμη και να ακυρώσει το δημοψήφισμα.

Μάλλον όμως είναι αργά. Το πιθανότερο είναι πως μετά την Τετάρτη, και εφόσον δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή του σκηνικού, ίσως χρειαστεί να αναζητηθούν και εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να διατηρηθεί η κυβερνητική σταθερότητα και να υπάρξει εκ νέου προσέγγιση με τους δανειστές. Το βάρος της χρεωκοπίας είναι πολύ βαρύ για να το αντέξουν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του. Η φυγή προς τα μπρος που επιχείρησε, με το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας εξελίσσεται σε παγίδα για την κυβέρνησή του και βρόχος για τον ίδιον...

14 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Το συστημα χρειαζεται και ‘διακριτικες’ γραφιδες για την αποτελεσματικωτερη χειραγωγηση του λαου,ρολος που απαιτει ιδαιτερο ταλεντο.Ο ρολος των Ντοπερμαν της ενημερωσης ειναι πιο αρχεγονος ,απλοποιημενος που απευθυνεται σε αλλο ακροατηριο. Αρθρογραφε εχεις αναλαβει ποιοτικη υπεργολαβια απο το συστημα και τα πας εξοχα,αλλα το πονημα σου πασχει εξωφθαλμα. Τα οσα συμβαινουν σημερα εκπορευονται και αφορουν αποκλειστικα και μονο την Κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργο? Ποιος ειναι ο ρολος των λεγομενων θεσμων και των εταιρων αλλα και της αντιπολιτευσης και της ληστρικης ολιγαρχιας της χωρας?

  2. N Bράχος 14:27 30/06/2015

    Έτσι φτάσαμε εδώ που ‘’φτάσαμε’’ !

    Ποτέ, στη πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μία αντιπολίτευση δεν δημιούργησε και σύλλογο άρνησης των υποχρεώσεων του πολίτη προς το δημόσιο, προκειμένου η πίεση αυτή να αναγκάσει την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση να βρεθεί σε οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο.

    Μόνο Απάτριδες και ΑΘΕΟΙ μπολσεβίκοι, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτή την τακτική, προκειμένου να ‘’συνυπάρξουν’’ στην ανέντιμη παραπληροφόρηση, μάζες αδύναμων οικονομικά πολιτών, ώστε με την κατάλληλη προπαγάνδα και παρότρυνση να πέσουν στην κομματική παγίδα της αντεθνικής αντιπολίτευσης αρχικά ως διαφωνούντες και τελικά ως αντιπολιτευτικά ομοφρονούντες.

    ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’:
    Πόσο ανθέλληνας μπορεί να είσαι, ώστε να αγωνίζεσαι συνειδητά για την καταστροφή της πατρίδας σου, το μέλλον των παιδιών σου, προκειμένου να επιτύχεις την κομματική σου πρόσκαιρη, βρόμικη και ανέντιμη κατάληψη της εξουσίας?

  3. ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ? ΕΛΕΓΕΣ ΠΙΝΟΣΕΤ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ!!!

    *Πως θα εξηγήσει ο κ. Τσίπρας, ότι το μνημόνιο,
    οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η φοροδοτική ισότητα , η παράταση, τα επιτόκια, ο Παπανδρέου σώσανε την Ελλάδα από την χρεοκοπία?

    *Ναι ! ο Παπανδρέου ο Τσολάκογλου κι ο Πινοσέτ, έσωσαν την Ελλάδα από την άθλια , βρόμικη και ύποπτη συμπεριφορά του Καραμανλή και των Καραμαλάκηδων?

    *Πως θα εξηγήσει τώρα για τις ΝΕΕΣ φορολογίες που είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει και τα νέα ΜΝΗΜΟΝΙΑ που θα μας φορτώσει αντί να σχίσει τα παλιά?

    *Ποιος ‘’καλλιεργεί’’ και τρέφει τον φασισμό που έχει μέσα του, όπως τον εξέφρασε και τον εκφράζει , η πρόεδρος του κοινοβουλευτικού ‘’κόμματός’’ της, Ζωή, κόρη του δημόσιου κατήγορου Νικολάου και των ‘’μητρικών επιδομάτων’’ της απερίγραπτης οικογενειακής συμπεριφοράς των ‘’ γαλαζο-αριστερών’’ Κωνσταντοπουλέων?
    *Παράνομα επιδόματα ανηλίκων (38χρονων) κορασίδων εισέπρατταν οι…μη προνομιούχοι ‘’αριστεροί’’ των φημισμένων υπερασπιστών δικηγορικά, μεγάλου τμήματος των παράνομων εχθρών της κοινωνίας και της Ελλάδας?

  4. N.MAN. 14:07 30/06/2015

    Που είναι τα λεφτά βρε πολιτικοί απατεώνες ,

    που διαλύσατε την Ελλάδα και από το πρωί μέχρι το βράδυ βρίζατε τον Παπανδρέου που δεν τα ‘’ήθελε’’ ? Ποιος είναι τώρα απατεώνας ρε ΨΕΥΤΗ και συκοφάντη Καμένε? Που είναι ‘’ΤΟ PLAN B!’’ που έλεγες και εξαπατούσες τον κόσμο για να κλέψεις ψήφους και να σκοτώσεις ελπίδες?
    *ΠΟΙΟΣ είναι τώρα ‘’ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ’’ και ποιος μάλιστα πιθανόν και να ευχαριστιέται?

    *Πάνο, πως σου φαίνεται το ..κάτω στα τέσσερα και το ξεφτίλισμα που πάει σύννεφο?
    *Εξαπατούσατε, καίγατε, βρίζατε και καταστρέφατε την Ελλάδα μας, τη δικιά μας πατρίδα, τη δικιά μας γή των γονιών μας και των παιδιών μας, μόνο και μόνο να ‘’πέσει’’ η κυβέρνηση, να φύγει ο κλέφτης , ο ψεύτης, ο προδότης… Παπανδρέου.
    *Κύριε Τσίπρα,
    Είναι απολύτως σίγουρο, ότι ένας από τους λόγους της αποτυχίας σας, της ανυποληψίας σας εκ μέρους των Ευρωπαίων, είναι και το γεμάτο ειρωνεία, κακία και καταστροφή σύντομο διάστημα της πολιτικής σας αβεβαιότητας και ουσιαστικής ανυπαρξίας..

  5. αγγελος 13:29 30/06/2015

    Ποιος μπορει να μου θυμισει τι ποινη προβλεπεται για Εσχατη Προδοσια?

  6. Orpheas 8:36 30/06/2015

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ;

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;

    Για εσάς, ναι! Είναι. Γιατί είσαστε οπαδοί του ευρωγερμανικού νεο-ναζισμού και προδότες!

    Το δημοψήφισμα αυτό δεν είναι απλώς μία απάντηση ένα «ΟΧΙ» στο χειρότερο μνημόνιο που οι «εταίροι» μας εκβιάζουν για να δεχτούμε.
    Είναι ΟΧΙ στον καλπάζοντα νεο-ναζισμό της «Ενωμένης Ευρώπης»,είναι

    ΟΧΙ στην υποτέλεια της χώρας για δεκάδες χρόνια.
    ΟΧΙ στον εξανδραποδισμό των Ελλήνων,
    ΟΧΙ στην παγκόσμια διακυβέρνηση του χρήματος εναντίον των ανθρώπινων δικαιωμάτων,
    ΟΧΙ στην κοροϊδία και τον διασυρμό του λαού μας,
    ΟΧΙ στα ειρωνικά χαμόγελα των κατακτητών,
    ΟΧΙ στην εμετική προπαγάνδα της δημοσιογραφικής αλητείας,
    ΟΧΙ στην ληστεία της χώρας από τους διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες ΜΜΕ,
    ΟΧΙ στην παραγραφή των πολιτικών εγκλημάτων της τελευταίας πενταετίας,

    αλλά κυρίως είναι ΟΧΙ στον δωσιλογισμό που από την Κατοχή και μετά κυριαρχεί ατιμώρητος στην πολιτική ζωή του τόπου,
    σπρώχνοντας την κοινωνία στην ηθική εξουθένωση,
    και στην ραγιάδικου τύπου πεποίθηση πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη,
    και πως δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ, τίποτα!

    Όλα αυτά, και άλλα χίλια ακόμα, καλείται ο ελληνικός λαός να ξορκίσει και ν” αλλάξει την επόμενη Κυριακή,
    με ένα απλό αλλά συντριπτικό ΟΧΙ!

    Αυτή θα είναι και η τελευταία μας ειρηνική ευκαιρία!

    Δεν θα βρεθεί άλλη!..

    Υπενθύμιση (καθημερινή και μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου):

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ,
    ΜΕ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΝΕΟ “ΟΧΙ” ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑΜΙΣΟΥΜΕ!

    • N Bράχος 14:02 30/06/2015

      Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα του ΓΑΠ

      Όταν τον Νοέμβριο του 2011,
      ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αποφασίσει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, κάνοντας την πρόταση για δημοψήφισμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου είχε χαρακτηρίσει ως «άσσο στο μανίκι» και «επικοινωνιακό τρικ» την πρόταση για δημοψήφισμα.
      Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπισία.
      Πρόκειται για ένα τρικ με απώτερο στόχο να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία.
      Θέλει να αποφύγει να πάει σε εκλογές άμεσα και έτσι θα βρεθεί μπροστά στην οργή του λαού και να πάρει ένα εξαιρετικά χαμηλό και εξευτελιστικό χαμηλό για τον ίδιο και για το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου», προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Θέλει να συσπειρώσει στο «Κόμμα του Μνημονίου» και άλλες δυνάμεις και με αυτό το μπλοκ του Μνημονίου να κατέβει στις εκλογές».

  7. Ειρήνη 21:47 29/06/2015

    Αυτό που θέλουν το έχουν ήδη καταφέρει,να τρομοκρατήσουν κ να χειραγωγήσουν τον κόσμο! Μην είστε πρόβατα…αυτό θέλουν,μέσω του φόβου να μας κατεθύνουν εκεί που θέλουν,να μας διχάσουν κ να μας αποπροσανατολίσουν.Στν προκειμένη περίπτωση το θέμα δεν είναι κομματικό,αλλά εθνικό κ γι αυτό πρέπει να υπάρξει ενότητα.Ξυπνήστε! Μην υπογράφετε αμαχιτί την καταδίκη μας.

  8. Ο Τσίπρας έδρασε σαν ο αρχηγός του κόμματος της Αντιπολίτευσης του 3% όπως είχε μάθει πολύ καλά να κάνει και ανέβασε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο ποσοστό, οι αποφάσεις του οποίου είχαν επίπτωση στους οπαδούς του κόμματος του.

    Θα μου πείς επι του προκειμένου. Ο Τσίπρας εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου πρώτο κόμμα στις εκλογές έχοντας υποσχεθεί κάποια πράγματα σους πολίτες πράγματα που αφορούσαν την καθημερινή ζωή του (ΕΝΦΙΑ, 750€ κατώτατος μισθός, επαναπρόσλυψη υπαλλήλων υπουργείων και ΕΡΤ, κατάργηση μνημονίων, άνοδο βιωτικού επιπέδου, δωρεάν υγεία, περιφρούρηση συνόρων, κλπ) και σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος είχε πεί ΝΑΙ στο Ευρώ, ναι στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά με άλλη πολιτική διαπραγματεύσεων πιο υπερήφανη στάση).

    Ως προς το πρώτο σημείο των υποσχέσεων του τα μοναδικά που εκπλήρωσε ήταν το άνοιγμα της ΕΡΤ, την πρόσληψη των καθαριστριών και την δωρεάν υγεία. Τα υπόλοιπα τα ξέχασε εν μία νυκτί.

    Ως προς το δεύτερο όντως προσπάθησε, πήγε στις Βρυξέλλες κέρδισε την τετράμηνη παράταση στις 20 Φεβρουαρίου, κέρδισε την ενωποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ για το τέλος του Ιουνίου. αλλά απο εκεί και πέρα τίποτα άλλο, γελάκια, αστειάκια, γραβατούλες, πουκαμισάκια, μου πήρες τα κουβαδάκια μου, δώστα μου πίσω, γενικά αστειότητες στα πλαίσια ενός ηλίθιου κακοστημένου έργου μιας παιδικής σκηνής. Δεν ήταν ο πρωθυπουργός που μπορούσε να εμπνεύσει μια σοβαρότητα, μια ειλικρίνεια και στο τέλος πέταξε την μπάλλα στην εξέδρα βάζοντας τον λαό στην θέση του «νίπτοντας τας χείρας του» ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος «Εγώ δεν φέρω ευθύνη : Ο λαός αποφάσισε «ΝΑΙ» οπότε όταν θα αφαρμόσει τα μέτρα έχει το συγχωροχάρτι του Δημοψηφίσματος ενώ στην περίπτωση του «ΟΧΙ» αν οι Έλληνες ζήσουν στην φτώχεια για μια δεκαετία ή εικοσαετία εκείνος ως γνήσιος Πιλάτος θα λέει προς τον Ελληνικό Λαό «εσύ αποφάσισες».

    Θα μου πείτε τι θα έκανα εγώ, γιατί ωραία η κριτική, αλλά οι πράξεις; Αν ήμουν στην θέση του Τσίπρα θα έλεγα «Ελληνικέ λαέ έκανα αυτό που μου ζήτησες στις 25 Ιανουαρίου αλλά δεν μπόρεσα, βρήκα τοίχο αδιαπέραστο, οι δανειστές είναι άκαμπτοι (άλλωστε τι περίμενε οτι θα του έλεγαν πέρνα Αλέξη πάρε μια συμφωνία ΝΑ – με το συμπάθειο – είσαι Έλληνας και σαν πρώτος της Ευρώπης δεν πρέπει να πληρώσεις τα χρέη σου, οπότε πάρε το κούρεμα) οπότε για να μην αποφασίσω εγώ για σένα, έκανα την προσπάθεια μου και σου δίνω να επιλέξεις την νέα σου Κυβέρνηση».

    Θα ήταν πιο ξεκάθαρο. Πριν όμως φθάσω στο σημείο μηδέν θα προσπαθούσα να κάνω ανακατανομή βαρών – θα έκανα μείωση του μισθού βουλευτών, υπουργών, πρωθυπουργού, ΠτΔ και υπαλλήλων της βουλής κατά 50%, οπότε να εξισορροπούσα τα βάρη των πολιτών με αυτούς της εξουσίας.

    Ο θεός να μας ευλογήσει.

  9. Τα ειπε ο Freeman .Δεν εχω κατι αλλο.

  10. Uncle. K 13:17 29/06/2015

    Εγώ πάντως, μιά μέ τό καλό, μιά μέ ειρωνία, μιά μέ τό κακό μέχρι καί χαιρέκακα κομεντάρ καί μέ τσακωμούς μέ τόν αθλίους εδω μέσα Σάς τά έλεγα καθημερινά αυτά. Κάθε μέρα πού έλεγε η κυβέρνηση καί κατάντησε σαν καθημερινό πρωινό γιά ανόητους » βρισκόμαστε ποιό κοντά στήν Συμφωνία παρά ποτέ» όλο καί χειροτερεύει η κατάσταση» όλο και πιό μακριά πήγαινε Βρήκε τόν «καλό» τόν Γιουνκερ νά τρέχει κοντά του καί νά τον σώζει κάθε φορά, νά κάνει πίσω και φτού από τήν αρχή καί κάθε μέρα οί Ευρωπαίοι από τήν πλευρά τόυς για νά δικαιολογήσουν το δούλεμα στό οποίο τούς έπιασαν Τίπρας-βαρουφάκης είχαν τά μικρόφωνα σάπιο αγωγό μέ φρέσκο αναψυκτικό καί μπύρα γιά τά σαλόνια μάρκας «πάμε καλά, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά έχουμε πολλή δουλειά, πολύ δρόμο ακόμα».
    Σάν μουσική από μπουζούκι γιά τά αυτιά τής Κυβέρνησης.
    Γιατί Συμφωνία γιά τήν Ελλάδα υπάρχει αλλά Όχι μέ τόν κύριο Τσίπρα Προθυπουργό καί βεβαίως χωρίς Καμμενο καί ΑΝΕΛ. (the Full katastrophy) ( Απόλυτη υποδούλωση, Γερμανικά Στρατεύματα πρόεδρο τών Πυλών, μπορει νά διαβάσουμε καί γιά άλλους θά έιναι μέρα ευτυχίας θά ανοίξουν οι Πύλες του Παραδείσου. Θά υπάρξουν βέβαια καί φωνές πού θά ονειρευόταν και κάνα δύο χρόνια Πρίν Τό 1974 πού θυμήθηκες Εσύ Φελνίκο .
    Διασκεδάστε το καί σεις μέχρι τήν αλλη εβδομάδα καί βλέπουμε, έιναι πολύ ρευστό και καυτό τό σκηνικό. Καί εσείς οι Αθηναίοι μακριά από συνανθρήσεις, ανοίξτε κανένα ΑΤΜαξιλάρι σάν καί μένα ή όσοι δεν έχετε » ανοίξτε» καμιά τράπεζα καί πηγαίνετε διακοπές. (γράφει ο Θείος από τό νησί πού διακοπεύει)

  11. papnikegio 11:56 29/06/2015

    ψηφίζω ΝΑΙ μου επιβάλουν οι δανειστές τα μέτρα όπως θέλουν με τις ευλογίες μας και οι αντιδράσεις σταματάνε για οτι συνέχεια έρχεται μείωση το 100 ευρώ αγοραστικά πάει στα 60 ευρώ
    Ψηφίζω ΟΧΙ έρχεται η δραχμή πάλι τα 100 ευρώ γίνονται 50 και ότι άλλο κακό αλλά να μιλάω
    Η δικτατορία ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ είναι super ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ

    ΤΙ ΚΑΝΩ

  12. freeman 11:08 29/06/2015

    ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ , που οι ιδεοληπτικοί κρετίνοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας πάνε άκλαυτους για Καθολική Δραχμοπείνα και ΠολιτικοΔιπλωματική απομόνωση από ΟΝΕ-ΕΕ-ΝΑΤΟ σε γειτονιά με ύαινες , ο ν.4023/2011 («Διεύρυνση της άμεσης & συμμετοχικής δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος») από κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου Οκτ 2011 και η κουλτούρα περί Δημοψηφίσματος που καθυβριζόμενος, ολομόναχος καθιέρωσε από τον 11/2011 , ίσως είναι η τελευταία μας ΕΥΚΑΙΡΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΛΕΙΔΑ να ελέγξουμε-ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ τις μύχιες μεθοδεύσεις της κρυφοφασιστικής ψεκασμένης ηγεσίας των Συριζανελ . Με τα «προδοτικά» Γαπομνημόνια του , ΤΡΩΜΕ 5 χρόνια τώρα, μέχρι την Τριτη , με τα «προδοτικά» ΓαποΔημοψηφίσματα ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ την Κυριακή να πούμε ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ την γνώμη μας και ΙΣΩΣ να παραμείνουμε στον Ανεπτυγμένο Κόσμο .Γαπ , min 20 χρόνια μπροστά από υπόλοιπο
    πολιτικό προσωπικό !
    ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ , ΜΗΝ ΧΑΡΙΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΣ ΣΑΣ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ.
    Ψηφιστε ΝΑΙ στο Ευρώ, ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στον Πολιτισμό, ΝΑΙ στην Δημοκρατία , ΝΑΙ στο Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα , ΝΑΙ στην Ελευθερία Λόγου & Ιδεών (δείτε στην συμπεριφορά της Ζωώδου Εξουσίας της ΠτΒ , τον φασισμό που έρχεται ).
    Τα Τροικανά Προσχέδια που οι Συριζανελ μεθόδευσαν με 5 μήνες κωλυσιεργία να γίνουν τόσο σκληρά, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ , ΑΝ o Μιλοσεβιτσικός ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ που πάει να εγκαθιδρυθεί στη Βαλκανική , ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΤΕΙ.

  13. Να σε φιλήσω καλέ μου άνθρωπε…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.