ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Τετάρτη θεωρείται η πλέον κρίσιμη ημέρα

Ποια εναλλακτικά σχέδια έχουν πέσει στο τραπέζι - Πόλεμος «χαρακωμάτων»

«Πόλεμος χαρακωμάτων» έως και την τελευταία στιγμή. Με την αυριανή ημέρα να αναδεικνύεται σε «ορόσημο», οι πληροφορίες για νέα σχέδια και «υπαναχωρήσεις» και από τις δύο πλευρές δίνουν και παίρνουν.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Επί του παρόντος πάντως Αθήνα και δανειστές μοιάζει να τους χωρίζει «χάος»: Στο παρασκήνιο όμως γίνονται κινήσεις ώστε οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών να βρουν «κοινό τόπο» -ει δυνατόν- έως αύριο, οπότε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα δει την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση συμπίπτει και με τις αποφάσεις που αναμένεται να πάρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για χρηματοδότηση των ελληνικών μέσω ELA, με την Φραγκφούρτη να συνυπολογίζει στις όποιες αποφάσεις της –τώρα ή σε επόμενες συνεδριάσεις- την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Προσπάθεια γίνεται ώστε να βρεθεί η «φόρμουλα» εκείνη που θα ικανοποιεί ως ένα βαθμό και τις δύο πλευρές, με τους δανειστές –όπως έγραψε και η WSJ- να έχουν εισηγηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της χώρας ως το τέλος του Μαρτίου του 2016 (σ.σ. όποτε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ), αλλά οι διαφωνίες για τους όρους που θα περιλαμβάνει και για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια υπονομεύουν το σχέδιο.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η συμμετοχή της ευρωζώνης στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει τον Ιούνιο, γεγονός που έχει δημιουργήσει φόβους για το πώς θα πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα χρέη της μετά το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, για να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν θα στερέψει από ρευστό, η χώρα θα αποκτήσει πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.

«Με βάση αυτό που προσφέραμε, η Ελλάδα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση ως τον Μάρτιο του 2016» σημείωσε μια από τις πηγές, αναφερόμενη στην συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε αυτή τη συνάντηση οι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ προσέφεραν επέκταση και έξτρα χρηματοδότηση στην Αθήνα με αντάλλαγμα την εφαρμογή πολιτικών διόρθωσης όπως επίσης και μειώσεις συντάξεων και αύξηση φορολογικών εσόδων, δήλωσαν οι πηγές. Ο κος Τσίπρας, όμως τις απέρριψε ως «απαράδεκτες».

Η αποτυχία να βρεθεί συμφωνία με βάση τους όρους που περιλαμβάνει τώρα απειλεί να υπονομεύσει τη συμφωνία που προσφέρθηκε στην συνάντηση της Τετάρτης, είπε μια από τις πηγές. «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων [από τις ελληνικές τράπεζες] σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές [χρήση των πόρων του ΤΧΣ για την αποπληρωμή χρέους] και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίησή τους».

Ενας ακόμα παράγοντας που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο. Μια από τις πηγές δηλώνει ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο, και δεν θέλει να ακολουθήσει κανόνες για τις δαπάνες που ζητούν οι πιστωτές για μετά τον Μάρτιο

Σε κάθε περίπτωση οι διαπργματεύσεις μπορεί να έχουν προσλάβει «δραματικές» διαστάσεις –όπως τις περιγράφει και η WSJ- όμως όπως όλα δείχνουν όλα θα αρχίσουν εκ των πραγμάτων να «ξεκαθαρίζουν» πολύ σύντομα: Και αυτό γιατί ο χρόνος κυλάει αμείλικτα, δεδομένου ότι μπορεί η καταληκτική ημερομηνία για μια συμφωνία να φαίνεται πως μεταφέρθηκε για τα τέλη του μήνα, μετά το αίτημα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να συγχωνευτούν οι τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ σε μία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τότε.

Η καθυστέρηση για τρεις εβδομάδες της αποπληρωμής των δόσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να φαίνεται πως δίνει χρόνο, δεν αποσυμπιέζει όμως τις τεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε δανειστές και ελληνική κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί, σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα παραμένει στενό, καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο την επόμενη και να επικυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα 5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, αλλά και τα ομόλογα της ΕΚΤ, ως την 20η Ιουλίου. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το τέλος του καλοκαιριού σε ΕΚΤ και ΔΝΤ εκτιμώνται στα 10 δις ευρώ.

Αν μπουν τα πράγματα σε αυτή βάση, τότε συμπεραίνει κανείς πως δεν είναι και τόσο μεγάλο το χρονικό διάστημα ως τα τέλη Ιουνίου για μια ευτυχή συμφωνία. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις που υποδηλώνουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά από συμφωνία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.