ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη για «αντίβαρα» και «υπερασπίσιμη» συμφωνία

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση-Tελεσίγραφο στην Ελλάδα από τους δανειστές

Η αιφνίδια αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, αλλά και επιθετικές δηλώσεις κοινοτικών στελεχών «έσβησαν» νωρίς τις προσδοκίες συμφωνίας που είχαν καλλιεργηθεί μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την τριμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παραμένει στην κόψη του ξυραφιού, καθώς πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά. Και αυτό δεν αφορά μόνο στα «νούμερα», δηλαδή στο κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να βρει «ισοδύναμα» για να καλύψει τις απαιτήσεις των εταίρων για το δημοσιονομικό κενό, αλλά τα «αγκάθια» και οι εκκρεμότητες επικεντρώνονται στον «στρατηγικό» χαρακτήρα της συμφωνίας –ήτοι, στο αν η συμφωνία θα δίνει λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» ή θα συνιστά άλλο ένα επεισόδιο στο μαρτύριο της σταγόνας που υφίσταται η χώρα μας.

«Αντίβαρα»

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις, όπως λένε και κυβερνητικά στελέχη με γνώση των συζητήσεων, δεν έχουν «κολλήσει» στο αν το ύψος του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι 0,75% ή 1%, αλλά στο αν η συμφωνία θα οδηγεί στην έξοδο της χώρας από την κρίση ή όχι. Η κυβέρνηση επιμένει να ζητεί μία «ενιαία» συμφωνία –έστω και με «σκαλοπάτια» στην εφαρμογή της- η οποία θα εξασφαλίζει στη χώρα χρηματοδότηση ως τον Μάρτιο του 2016, θα οδηγεί την Ελλάδα στην αποκατάσταση της πρόσβασής της στις αγορές και, ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνει δέσμευση των δανειστών για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και δέσμευση πως όποια μέτρα συμφωνηθούν τώρα, θα είναι τα… τελευταία. «Να συμφωνήσουμε τώρα για όλα τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και να τις κάνουμε. Αλλά άπαξ και δώσουμε τα χέρια τέλος.

Δε θα έχουμε επιθεωρήσεις, εκβιασμούς και απειλές κάθε δίμηνο-τρίμηνο», λένε κυβερνητικές πηγές, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο Γιούνκερ, στην καγκελάριο Μέρκελ αλλά και στον πρόεδρο Ολάντ πως η κυβέρνηση, αλλά και η χώρα, δεν μπορεί να αντέξει την παράταση του μαρτυρίου της σταγόνας. Για τον λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά προτείνει να ανοίξουν όλα τα θέματα τώρα –ακόμη και το Ασφαλιστικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο οι αναλογιστικές μελέτες και θα αποφασιστούν τότε τα απαραίτητα βήματα για την μεταρρύθμισή του- και ψάχνει τα «αντίβαρα» που θα καταστήσουν τη συμφωνία «πολιτικά διαχειρίσιμη». «Αν αυξήσεις τον ΦΠΑ και λίγο τους φόρους, αλλά φέρεις μία συμφωνία που θα περιέχει διευθέτηση του χρέους και οδικό χάρτη για έξοδο στις αγορές, άρα έξοδο από τα Μνημόνια, ουδείς θα μπορεί να πει κάτι. Αν φέρεις μόνο μέτρα και παραδεχθείς ότι σε τρεις μήνες, θα αρχίσουν πάλι οι ίδιες διαπραγματεύσεις, τα πράγματα θα είναι σκούρα», τονίζει έμπειρος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση των κομματικών συσχετισμών και της ανθρωπογεωγραφίας του κυβερνώντος κόμματος. Βεβαίως, η επιδίωξη της κυβέρνησης για επίτευξη «ενιαίας συμφωνίας» δεν αφορά μόνο στην «μικρή εικόνα», δηλαδή στο πώς θα περάσει η συμφωνία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Επιπροσθέτως, το Μαξίμου υποστηρίζει πως μία τέτοια συμφωνία είναι η μόνη λύση, αν οι δανειστές θέλουν «να ξεμπερδεύουν επιτέλους με το θέμα της Ελλάδας και να υποστηρίξουν ότι το πρόβλημα λύθηκε», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Διαπραγμάτευση για γερά νεύρα

Βεβαίως, η επίτευξη ενιαίας συμφωνίας δεν είναι κάτι εύκολο. Ως τώρα, οι μεν δανειστές επιμένουν ότι η δική τους πρόταση αποτελεί «βάση συζήτησης», ενώ η κυβέρνηση ζητεί να γίνει η διαπραγμάτευση επί της κυβερνητικής πρότασης. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, το μπρα ντε φερ παίζεται μεταξύ της απλής «παράτασης του Μνημονίου» και της «ενιαίας συμφωνίας», όπως την περιγράφει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, με φόντο την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και τον χρόνο που εξαντλείται ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το πρόγραμμα και πρέπει να πληρωθεί 1,5 δισ. στο ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χαρακτήρα θρίλερ, ενώ η κυβέρνηση έρχεται πλέον αντιμέτωπη με τελεσίγραφα: αυτό συνιστά η αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις πως «πλησιάζει η στιγμή που κάποιος θα πει στην Ελλάδα ότι το παιχνίδι τελείωσε», αλλά και το σαφές μήνυμα του προέδρου Γιούνκερ πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Όλοι οι παραπάνω, δηλαδή, διαμηνύουν στην ελληνική κυβέρνηση πως τα όρια της πολιτικής διαπραγμάτευσης τελείωσαν και πλέον οι συζητήσεις «κατεβαίνουν» ξανά σε τεχνικό επίπεδο. Ενώ το θρίλερ συνεχίζεται…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΑΣ???
    ==============================================
    [[Δεν το έκανε όμως γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις ….]]

    Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ,
    πολλές φορές λέγατε ότι υπήρχαν εναλλακτικές πήγες δανειοδότησης με δεκάδες δις, σε πολύ χαμηλά επιτόκια

    *Στις 29/2/2012δηλωνατε στο real fm .
    ======================
    »Ο κ. Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από την Ρωσία του Πούτιν 2,5 δις ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤκαι να αποφύγουμε να έχουμε και τις δυο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση» …..και
    συνεχίζετε λέγοντας ……»η Ελλάδα είχε δυνατότητες εναλλακτικών πηγών δανεισμού .

    *Δεν το έκανε όμως γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις ….

    *Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα τι έχετε να πείτε σχετικά με τις άστοχες δηλώσεις σας που δηλητηριάζατε τις ψυχές των ανθρώπων;

    * Γιατί ΕΣΕΙΣ,
    δεν προσφεύγετε σήμερα στις γνωστές πηγές σας και στους πρόθυμους και φθηνούς χρηματοδότες ώστε να γλιτώσετε όλο αυτόν τον εμπαιγμό και την επαιτεία , που κάθε μέρα ‘’διαφημίζετε’’ στις γειτονιές της Ευρώπης, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν κι όπου αλλού υπάρχουν …φιλεύσπλαχνοι δανειστές?

    Είναι δυνατόν σήμερα, να παρακαλάτε σαν ‘’πρεζάκι’’
    =================================
    και σκουπίζετε με τα μανίκια όλα τα ..γραφεία της Ευρώπης , ενώ λίγο πριν δηλώνατε και μάλιστα προκλητικά και ανθελληνικά, ότι ‘’υπάρχουν’’ τόσα δις.ευρώ, που …σκοτώνονται μεταξύ τους ποιος θα μας πρωτοδανείσει και μάλιστα με όρους και επιτόκια …χάρισμα?

    Που είναι τα λεφτά βρε πολιτικοί απατεώνες ,
    ===============================
    που διαλύσατε την Ελλάδα και από το πρωί μέχρι το βράδυ βρίζατε τον Παπανδρέου που δεν τα παίρνει ? Ποιος είναι τώρα απατεώνας ρε ΨΕΥΤΗ και συκοφάντη Καμένε? Που είναι ‘’ΤΟ PLAN B!’’ που έλεγες και εξαπατούσες τον κόσμο για κλέψεις ψήφους και να σκοτώσεις ελπίδες?

    *ΠΟΙΟΣ είναι τώρα ‘’ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ’’ και ποιος μάλιστα πιθανόν και να ευχαριστιέται?
    ————————————————————————–
    *Πάνο, πως σου φαίνεται το ..κάτω στα τέσσερα και το ξεφτίλισμα που πάει σύννεφο?

    *Εξαπατούσατε, καίγατε, βρίζατε και καταστρέφατε την Ελλάδα μας, τη δικιά μας πατρίδα, τη δικιά μας γή των γονιών μας και των παιδιών μας, μόνο και μόνο να ‘’πέσει’’ η κυβέρνηση, να φύγει ο κλέφτης , ο ψεύτης, ο προδότης… Παπανδρέου.

    *Κύριε Τσίπρα,
    Είναι απολύτως σίγουρο, ότι ένας από τους λόγους της αποτυχίας σας, της ανυποληψίας σας εκ μέρους των Ευρωπαίων, είναι και το γεμάτο ειρωνεία, κακία και καταστροφή σύντομο διάστημα της πολιτικής σας αβεβαιότητας.
    * Πιστέψατε, ότι ο καθρέφτης, σας έλεγε την αλήθεια και του ‘’χαμογελάγατε’’ συνεχώς?
    *Πιστέψατε ότι επειδή ‘’κάποιοι’’ σας επέλεξαν για τον ρόλο που παίζετε, ότι γίνατε και ‘’αθάνατος’’?
    *Πιστέψατε ότι τούτος ο τόπος, αυτοί οι φτωχοί αλλά περήφανοι Έλληνες έχουμε ανάγκη των ‘’μεταλλαγμένων’’ επικίνδυνων ιδιοτήτων σας?

    *Όχι, κύριε Τσίπρα,
    Δεν είσαστε και δεν έχετε αυτό που ζητάμε δηλαδή αίσθηση και συναίσθηση του χώρου που λέγεται και είναι η πατρίδα μας, η δικιά μας πατρίδα.
    Είσαστε ένας ‘’ακατέργαστος’’ νέος, χωρίς προβλήματα, χωρίς παρελθόν, χωρίς μέλλον ,ικανότητες και φυσικά ακατάλληλος για τη θέση που κάποιοι σας επέλεξαν, για τη θέση που ΚΛΕΨΑΤΕ από κάποιους που θυσιάστηκαν να μη καταστραφούμε.

    *Κύριε Τσίπρα φύγετε,
    αφού η ‘’κακιά’’ ημέρα από το πρωί φαίνεται, όπως και οι κακιές σας προθέσεις, επιδιώξεις και προειλημμένες ρεβανσιστικές αποφάσεις.
    Έχετε μέσα σας κακία, με επικίνδυνες συναναστροφές και επιλογές που οδηγούν την Ελλάδα και τα παιδιά μας στην καταστροφή.

    Λυπάμαι, που τόσα χρόνια δεν μας δώσατε ΚΑΝΕΝΑ σημείο ελπίδας, προοπτικής , αλλαγής και βελτίωσης πλήν άσχημων αναμνήσεων και ενός γιαουρτοκαταπέλτη , που είχατε ετοιμάσει για την εθνική μας επαίτειο στην οποία ουδέποτε πιστέψατε και σεβαστήκατε.
    Ο Θεός μας, ας βάλλει το χέρι του εμπόδιο, στις δικές σας μετεμφυλιακές ονειρώξεις.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.