ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάθεση για συμφωνία τις επόμενες ώρες δείχνουν Αθήνα και δανειστές  

Το «μπαλάκι» στους τεχνοκράτες - Και τώρα … «ξανατρέχουμε»

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις Βρυξέλλες.

του Βαγγέλη Δουράκη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τράβηξε τα σωληνάκια από τις ελληνικές Τράπεζες και τις διατήρησε στην ..ζωή εν αναμονή της τριμερούς. Η Standard and Poor’s, κατά την διάρκεια του «ραντεβού» προεξόφλησε «χρεοκοπία χωρίς συμφωνία» και υποβάθμισε την ελληνική Οικονομία. Και εντέλει προέκυψε «εντατικοποίηση συνομιλιών», ώστε τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια.

Η αποδοχή από την ελληνική πλευρά πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, αυτομάτως σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να αναζητήσει και τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται ώστε να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο: Έτσι το «μπαλάκι» περνά και πάλι στους τεχνοκράτες που πρέπει πια μέσα στις επόμενες ώρες να βρουν την «κοινή φόρμουλα» δεδομένου ότι ο χρόνος σώνεται.

Πλέον οι εξελίξεις θα πρέπει να «τρέξουν» πολύ γρήγορα, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να φτάσουμε σε μια εκταμίευση δόσεων προς την Αθήνα, που θα της επιτρέψουν να εξοφλήσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να καταβάλλει κανονικά μισθούς και συντάξεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για ελάχιστες διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές που είναι δυνατό μα γεφυρωθούν θέτοντας ως χρονικό όριο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ενδεικτικό, πάντως, της ασφυκτικής πίεσης υπό την οποία βρέθηκε ο πρωθυπουργός είναι το γεγονός ότι με την έναρξη της σύσκεψης με Μέρκελ-Ολάντ, η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα από CCC+σε CCC.

Με το outlook να είναι αρνητικό, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «CCC+» υποβαθμίζεται σε «CCC». Με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση να παραμένει στο «C».

Στην ανακοίνωση του οίκου τονίζεται πως «η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι χωρίς μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να αθετήσει τις εμπορικές οφειλές της εντός τους επόμενους 12 μήνες».

Η καθυστέρηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με τον οίκο, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου σε σχέση με τις δανειακές της υποχρεώσεις.  Το 2015 εκτιμάται πως η ύφεση θα αγγίξει το 1,5%.

Σύμφωνα με την S&P η ρευστότητα της Ελλάδας συνεχίζει να επιδεινώνεται, δείχνοντας προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων έναντι της αποπληρωμής του χρέους.

Σε περίπτωση που δεν γίνει στροφή πορείας του ονοματικού ΑΕΠ και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.

Η ΕΚΤ προσφέρει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες και στην οικονομία σε επίπεδο που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ. Η πιθανότητα να επιβάλλει η κυβέρνηση κεφαλαιακούς ελέγχους και να εκδώσει παράλληλο νόμισμα αυξάνεται με τις συνεχείς εκροές από τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, η έκθεση του οίκου αναφέρει πως η αβεβαιότητα γύρω από τις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές και την ευρύτερη πολιτική σταθερότητα επιβαρύνει την οικονομία. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φόρων αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάιο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί ρευστότητα καθυστερώντας τις πληρωμές στους προμηθευτές. Ακόμα και αν «κλείσει» συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν αναμένουμε ότι θα κάλυπτε τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο.

«Στάση αναμονής» επέλεξε να κρατήσει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που με την απόφασή της για αύξηση κατά 2,3 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κάλυψε ακριβώς τα ποσά των εκροών καταθέσεων: Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανέβασε το όριο στα 83 δισ. ευρώ και με τα νέα δεδομένα το «μαξιλάρι» ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διατηρείται σχεδόν στα 3 δισ. ευρώ.

Το όριο του ELA είχε διαμορφωθεί στα 80,7 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ στις δύο προηγούμενες  συνεδριάσεις της να αποφασίζει άνοιγμα της ρευστότητας μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ και 500 εκατ ευρώ, αντίστοιχα.

Η αύξηση των 2,3 δισ. είναι η μεγαλύτερη από τις 18 Φεβρουαρίου. Μεσολάβησαν ωστόσο εκροές τις ημέρες που προηγήθηκαν του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Η απόφαση ΕΚΤ αποτυπώνει για άλλη μια φορά την πρόθεση της να μην πυροδοτεί εξελίξεις, αλλά να κινείται κατόπιν των πολιτικών αποφάσεων. Με αυτό το σκεπτικό η συζήτηση για ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση στην αξία των ενεχύρων που προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας από τον ELA μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιουνίου, θα έχει κριθεί αν Ελλάδα και εταίροι θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία ή θα είναι κοντά σε αυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στη Φρανκφούρτη και αν δεν έχει υπογραφεί συμφωνία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε κούρεμα της αξίας των ενεχύρων για τις εγχώριες τράπεζες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.