ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή της αύξησης ρευστότητας

Ελπίδες για άνοιγμα των τραπεζών την επόμενη εβδομάδα

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για την αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες, μετά την ψήφιση χθες των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας - εταίρων. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών το πιθανότερο είναι να ανοίξουν ξανά την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουλίου αφού πρώτα πληρωθεί η δόση των 3,5 δις. ευρώ προς την ΕΚΥ.

Σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ, και αν δεν έχουμε εμπλοκή στην ψήφιση από την Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων, τότε είναι πιθανό να προχωρήσει σε μια μικρή αύξηση του ορίου του ELA, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία των ΑΤΜ μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  Όπως εκτιμούν οι τράπεζες οι μεγάλες αποφάσεις του ευρωσυστήματος για την στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα ληφθούν αφού η ΕΚΤ βεβαιωθεί ότι η πληρωμή της οφειλής ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα γίνει κανονικά την Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Σημειώνουν ότι για να ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα, πάντα υπο καθεστώς περιορισμών, θα πρέπει η ΕΚΤ να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα του συστήματος, αρχικά μέσω της αύξησης του ορίου του ELA, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν την πληρωμή της οφειλής της χώρας προς την ΕΚΤ την προσεχή Δευτέρα. Έτσι αν υπάρχει την Δευτέρα μια ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας οι τράπεζες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από την Τρίτη 21 Ιουλίου, δηλαδή περίπου 1 μήνα μετά τη επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ημέρα που οι τράπεζες λειτούργησαν κανονικά ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Τυπικά σήμερα ολοκληρώνεται η νέα παράταση της τραπεζικής αργίας ωστόσο θα εκδοθεί αργά το απόγευμα νέα υπουργική απόφαση για την παράταση της αργίας.

Καθημερινές είναι οι συναντήσεις τραπεζικών στελεχών με επιτελείς της κυβέρνησης προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των τραπεζών και κυρίως να στεγανοποιηθεί πλήρως το σύστημα ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος εκροών μετρητών προς το εξωτερικό. Πως θα γίνει αυτό; Πρακτικά εκτός πληρωμών και μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα: ούτε αγορές μετοχών στο χρηματιστήριο, ούτε αγορές επενδυτικών προϊόντων. Τέτοιες συναλλαγές θα γίνονται σταδιακά και μόνο από νέα ρευστότητα που θα εισέλθει στο τραπεζικό σύστημα μετά την ημερομηνία επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.

Επίσης, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, εξετάζεται να μπουν αυστηροί περιορισμοί στην δυνατότητα μεταφοράς χαρτονομισμάτων εκτός Ελλάδας ταξιδεύοντας. Θα επιβληθεί χαμηλό όριο, κοντά στα 1.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη, ενώ θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι σε αεροδρόμια και τελωνεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.