ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης»

Γιούνκερ: Είναι ο φόβος που επέτρεψε τη συμφωνία - Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα όχι λόγω περισσής σοφίας, αλλά λόγω φόβου...

«Είναι ο φόβος που επέτρεψε τη συμφωνία. Μετά το φόβο έρχεται η ανακούφιση», τονίζει ο Γιουνκέρ επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα «έχει άδικο να αισθάνεται ταπεινωμένη» και τούτο διότι η Επιτροπή έκανε τα πάντα «για να στρογγυλέψει τις γωνίες».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ανήσυχος για το μέλλον γενικότερα, όχι συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, διότι διαπιστώνει, όπως στην περίπτωση του μεταναστευτικού, μια πραγματική ρήξη των δεσμών αλληλεγγύης. Αναφέρεται στους «παλιούς δαίμονες» της γηραιάς ηπείρου, τις εθνικιστικές έχθρες, που είναι πάντα ζωντανές. Αναφέρει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν την Ευρώπη, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που γεννήθηκε από τη θέληση των λαών, έχει καταστεί ένα ελιτίστικο σχέδιο, πράγμα που, όπως αναφέρει, εξηγεί το χάσμα ανάμεσα στην κοινή γνώμη των κρατών-μελών και τη δράση των ευρωπαϊκών οργάνων.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 15:49 22/07/2015

    ΓΙΟΥΝΚΕΡ:
    «ΑΝ ΤΟ 2010 ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΟΠΩΣ ΤΟ 2008,
    ====================================================
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ!»

    Τον θανάσιμο κίνδυνο από τον οποίο γλύτωσε την Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 αποκάλυψε για άλλη μια φορά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρώην επικεφαλής του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιλώντας χθες στους «Φακέλους» του Α. Παπαχελά.
    Η συνέντευξη είναι πραγματικός κόλαφος για τους συνωμοσιολόγους – και μία πραγματική δικαίωση για την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να βρει τότε λύσεις αποφυγής μιας εθνικής τραγωδίας χρεοκοπίας, μέσα στο πιο εφιαλτικές συνθήκες.
    Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
    Ερώτηση: Πότε αποφασίσατε στην ΕΕ ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα;
    Δεν αποφασίσαμε. Η Ελλάδα είχε πρόβλημα και το διαπιστώσαμε στο Eurogroup από το 2008-09. Επεσήμανα στην κυβέρνηση Καραμανλή τη σοβαρότητα του προβλήματος. Η Ελλάδα εμφανίστηκε ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Δεν πιστεύω όμως ότι η κρίση μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν πιστεύω ότι η λήψη μέτρων νωρίτερα, όσο γενναία και να ήταν, θα είχαν κανένα αποτέλεσμα στο ελληνικό κομμάτι της κρίσης. Το γενικότερο πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό.
    Ποιανού ιδέα ήταν η εμπλοκή του ΔΝΤ;
    Ήμου επιφυλακτικός για την εμπλοκή του. Πίστευα ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα ως ευρωζώνη. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία επέμεναν στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ήταν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή τους στο πακέτο διάσωσης. Πίστευαν ότι το ΔΝΤ είχε εμπειρία, που δεν είχε η Επιτροπή και το Eurogroup.
    Το ΔΝΤ λέει τώρα ότι θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την αρχή. Το είχατε συζητήσει;
    Νομίζω ότι το συζητήσαμε, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι τότε, το 2010, δεν είχαμε τα εργαλεία να παλέψουμε την κρίση, δεν είχαμε τα χρήματα. Αν είχαμε καθυστερήσει την απάντηση στο ελληνικό θέμα μέχρι να αποκτήσουμε τα εργαλεία αυτά, η Ελλάδα δεν θα ήταν μέρος της ευρωζώνης σήμερα! Η μοναδική λύση για την κρίση ήταν τα διμερή δάνεια. Και εγώ αναρωτιόμουν αν κάναμε το σωστό, ακόμη και σήμερα όμως πιστεύω ότι κάναμε το σωστό.
    Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη απο το 57ο λεπτό και μετά:
    http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=240636

  2. N Bράχος 15:45 22/07/2015

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008 !
    ========================================
    Στο Eurogroup του 2008
    Σεισμό προκαλούν σήμερα,
    οι καλά ‘’φυλαγμένες’’ δηλώσεις του Αλογοσκούφη που είδαν το φως , στις οποίες ομολογεί, ότι ΔΕΝ τον άφησαν, από το 2007, να πάρει σκληρά και αναγκαία μέτρα για να μη χρεοκοπήσουμε .
    ΩΣΤΕ, ο Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα ?
    ===================================
    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αποκαλύπτει:
    ΔΕΝ πήραμε μέτρα γιατί φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος.
    =======================================
    Η εξομολόγηση Αλογοσκούφη,
    έστω και αργά, ‘’προϊδεάζει’’ τι θα επακολουθήσει σύντομα, αλλά δεν απενοχοποιεί όλους όσους και ήξεραν και ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ !!!
    Σύμφωνοι, ο υπουργός δεν έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά σίγουρα την κύρια ευθύνη την φέρουν πολλοί.
    Απεχώρησε γιατί βρήκε μεγάλη ΑΡΝΗΣΗ στην αποδοχή και εφαρμογή περιοριστικών μέτρων εξυγίανσης.
    Σύντομα όλοι θα μάθουν, όσοι δεν γνωρίζουν, ότι το ΔΝΤ ήταν στην Ελλάδα και από το 2007 ‘’συζητούσε’’ με τους Ευρωπαίους την δυνατότητα και την πιθανότητα να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
    Στο Eurogroup του 2008
    =================
    για τη αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τον Στρος-Καν, ως επικεφαλής του ΔΝΤ είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που εφάρμοσαν το 2010, αλλά υπερίσχυσε η σκοπιμότητα και το πολιτικό κόστος.
    Στο ίδιο μήκος κύματος απενοχοποίησης
    είναι και η συνέχεια της αποκάλυψης του Γ. Αλογοσκούφη για το τελευταίο Eurogroup όπου συμμετείχε και ο ίδιος, τον Δεκέμβριο του 2008. Εκεί οι Ευρωπαίοι
    συζητούν για πρώτη φορά κάτι που δεν θα μάθει κανείς: «Τότε είχε έρθει και ο Στρος-Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ και συζητήθηκε το θέμα του μηχανισμού ουσιαστικά. Και στην ουσία απορρίφθηκε γιατί οι Γερμανοί δεν έδειχναν διάθεση να το στηρίξουν».
    Τα πρώτα μηνύματα έρχονται…
    ===================
    Τα Χριστούγεννα του 2008 αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για το ελληνικό χρέος. Σημαίνον πολιτικό πρόσωπο που έπαιξε κατόπιν ρόλο στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου δέχεται τότε ένα τηλεφώνημα φημισμένου διεθνούς «κερδοσκόπου» από το Σεντ Μπαρτς της Καραϊβικής, όπου έκανε τις διακοπές του. Το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στην πορεία του χρέους και το κατά πόσον τα ελλείμματα βρίσκονταν υπό έλεγχο.
    Το πρώτο ημιεπίσημο ηχηρό μήνυμα
    =======================
    όμως δεν αργεί και έρχεται από το Σίτι του Λονδίνου. Με την είσοδο του καινούργιου έτους, ο οίκος αξιολόγησης Standards & Poor υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από Α σε Α- και η προσοχή των ήδη νευρικών από τη διεθνή κρίση αγορών στρέφεται τώρα για τα καλά στις χρόνιες αδυναμίες της χώρας.
    «Η Ελλάδα απέτυχε να φτιάξει τη στέγη, όταν ακόμη ο ήλιος έλαμπε» λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της S&P Μάρκο Μίρσνικ.
    Ο Κώστας Καραμανλής
    ================
    σε μία από τις τελευταίες του προσπάθειες να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης κάνει ανασχηματισμό. Στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται τώρα ο Γιάννης Παπαθανασίου.
    Την πρώτη μέρα που αναλαμβάνει ως υπουργός Οικονομικών, στις 7 Ιανουαρίου του 2009, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Γιώργο Προβόπουλο. «Γιάννη, θέλω να μου αφιερώσεις μία ώρα σήμερα το απόγευμα οπωσδήποτε, για να σε ενημερώσω», ακούγεται από την άλλη πλευρά της γραμμής.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.