ΕΛΛΑΔΑ

Έντασης 5,2 Ρίχτερ - Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Κρήτη

Ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της Κω

Σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:58 σε απόσταση 52 χλμ. από την Κω έγινε αισθητή και στο Ηράκλειο αλλά και στην ανατολική Κρήτη.

Η δόνηση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προκαταρκτικής εκτίμησης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (αυτόματη λύση), ήταν εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση 52,2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κω και 29 χιλιόμετρα δυτικά της Νισύρου, ενώ το εστιακό του βάθος φθάνει τα 129 χιλιόμετρα.

Είχαν προηγηθεί τρεις σεισμοί με επίκεντρο τη Σαμοθράκη. Οι πρώτες δύο, μεγέθους 4,3 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 04:26 και 5:39 αντίστοιχα, με τον πρώτο να έχει εστιακό βάθος 45 χιλιομέτρων και τον δεύτερο 58. Ο τρίτος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:54.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διπλή σεισμική δόνηση δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για την περιοχή, αλλά το φαινόμενο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, διότι αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς.

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στην Αττική, στις 12:03, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα Ανατολικά της Αθήνας και μόλις 4 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Νέας Μάκρης. Η δόνηση, μάλιστα, έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς το εστιακό βάθος υπολογίστηκε μόλις στα 5 χιλιόμετρα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. Οι δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 04:26 και 5:39 αντίστοιχα, σε θαλάσσιο χώρο κοντά στη Σαμοθράκη, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, βρίσκονται πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν μπορεί η δραστηριότητα να περάσει στον Ελλαδικό χώρο.

Για τον σεισμό τόσο στη Νέα Μάκρη, όσο και στην Κω, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η περιοχή δίνει συχνά τέτοιου μεγέθους σεισμούς. Ο κ. Λέκκας ωστόσο ανέφερε ότι τα φαινόμενα παρακολουθούνται από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.