ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Που βρίσκονται οι διαφορές

Που πρέπει να συμφωνήσουν Αθήνα και Ευρωπαίοι

Ένα σκληρό πακέτο μέτρων πρέπει να καταθέσει σήμερα το πρωί η κυβέρνηση εφόσον επιθυμεί να κλείσει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Τα τελευταία γεγονότα στη χώρα έχουν επιδεινώσει σημαντικά το οικονομικό κλίμα με αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα χρήματα και μέτρα για τα επόμενα δύο έτη. Πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων υπήρχαν αρκετές διαφορές σε διάφορα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Για αυτές τις διαφορές θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος η μάλλον να κάνει πίσω πλέον η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα:
1. Δημοσιονομικά: ΦΠΑ: Είναι πολύ πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα της κατάργησης της έκπτωσης του 30% στα νησιά, όπως ζητούσαν οι δανειστές, ενώ από την άλλη να φορολογηθεί με συντελεστή 13% ο τουρισμός.
2. Φορολόγηση αγροτών. Οι θεσμοί ζητούσαν να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 26%. Η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν αλλαγές στον συντελεστή φορολόγησης των αγροτών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ποιες θα είναι, αλλά όχι κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Δεν αποκλείεται να πρέπει η ελληνική πρόταση να γίνει πιο συγκεκριμένη πλέον.
3. ΕΚΑΣ: Ενδεχομένως η κυβέρνηση πλέον να μην μπορέσει να υπερασπιστεί την ομαλότερη από εκείνη που ζητούσαν οι δανειστές κατάργηση του ΕΚΑΣ και αντικατάστασή του με ένα άλλο επίδομα.
4. ΑΔΜΗΕ: Οι θεσμοί καθιστούσαν σαφές στην τελευταία πρόταση Γιουνκέρ ότι θα πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά η κυβέρνηση το απέρριπτε. Το θέμα είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.