ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχέδια Τσίπρα για την «επόμενη μέρα»

Σαρωτικός ανασχηματισμός και... βλέπουμε

Σε σαρωτικό ανασχηματισμό εντός της ημέρας οδηγείται ο πρωθυπουργός, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν τις πληγές τους από τις 39 διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά την χθεσινή ψηφοφορία και πλέον ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην επούλωση των πληγών αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ήδη από τα ξημερώματα, αμέσως μετά το σοκ της ψηφοφορίας που άφησε την συμπολίτευση με μόλις 123 βουλευτές, ανώτατη κυβερνητική πηγή διεμήνυε πως «προχωράμε κανονικά προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας». Ωστόσο, όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνειδητοποιούν πως η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας και, κυρίως, η υλοποίησή της απαιτεί ένα διαφορετικό και... αποφασισμένο κυβερνητικό σχήμα για να δρομολογήσει όλα όσα ψήφισε χθες η Βουλή, αλλά και όσα θα ψηφίσει στη συνέχεια.

Αποπομπή διαφωνούντων

Ήδη από χθες, εξάλλου, η κυβέρνηση δια του Γαβριήλ Σακελλαρίδη παραδέχθηκε πως υπάρχει «σοβαρή διαίρεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ο πρωθυπουργός καλείται να διασώσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω
φημών που επικράτησαν χθες στη Βουλή για παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να διαγράψει όλους όσοι διαφώνησαν, καθώς τότε η κυβέρνηση θα έχανε -και τυπικά- την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής και η πολιτική αστάθεια θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την προοπτική εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι διαφωνούντες θα παραμείνουν σε θέσεις ευθύνης. Ο ανασχηματισμός, όπως λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού, θα είναι σαρωτικός, θα περιλαμβάνει στελέχη εκτός των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα δείχνουν πως η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος είναι θέμα ωρών. Πάντως, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τις παραιτήσεις όσων υπουργών διαφώνησαν με το χθεσινό νομοσχέδιο, δηλαδή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Στρατούλη και του Κώστα Ήσυχου.

Διαφορετική περίπτωση φαίνεται πως είναι αυτή της Προέδρου της Βουλής. Το πιθανότερο σενάριο παραμένει η κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρά το γεγονός ότι αρκετοί συνεργάτες του πρωθυπουργού
αναγνωρίζουν πως μία τέτοια εξέλιξη προφανώς θα θέσει την ενότητα τουΣΥΡΙΖΑ επί ξυρού ακμής.

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 19:02 16/07/2015

    ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ,ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ , ΟΡΓΙΑΖΑΝ
    ===================================================
    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ:
    Στις 5 Μαρτίου 2010, ο κ. Παπανδρέου μετέβη στο Βερολίνο όπου συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκύλα Μέρκελ.
    Ο τότε πρωθυπουργός επισήμαινε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική αλλά μόνο
    πολιτική στήριξη ενώ η κ. Μέρκελ έδινε συγχαρητήρια για το δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε δύο ημέρες πριν και προέβλεπε:
    • Μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας.
    • Μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου.
    • Μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ.
    • Αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%.
    • Αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης.
    • Επιβολή επιπλέον 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
    • Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και στα μικρότερου κυβισμού.
    • Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, ακόμα και στα μικρότερα.

  2. NM. 13:39 16/07/2015

    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΤΗΣ ΖΩΙΤΣΑΣ, ΤΟ …ΑΛΛΑΞΕ?

    Όσον αφορά την είδηση για τη συμπεριφορά της προέδρου της βουλής σε βενζινάδικο, πολλά μέσα την έκαναν γαργάρα. Η κ. Ζωή που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, πως και δεν διαψεύδει το γεγονός ; Από τα κινητά, ακόμα κι’ αν σβήστηκαν μπορεί να επανέλθουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες. Αυτό το ξέρει (;) η κ. Ζωή ή κάποιοι σύμβουλοί της γι’ αυτό δεν διαψεύδει τίποτα, μη γίνει τελείως ρεζίλι. Άντε βρε, εκτός από τα προπαγανδιστικά σποτάκια, να γυρίσετε και «Επίκαιρα» να προβάλλονται στο σινεμά πριν τις ταινίες, (και γιατί όχι πριν τα δελτία των οκτώ), να βλέπουμε το έργο της εθνοσωτηρίου για πρώτη φορά «αριστερής» κυβέρνησης…
    Τώρα θα μου πείτε, τι περιμένεις από την ‘’αριστερά’’ των δειγμάτων της σύγχρονης ζωής μας?

    • Βάινια 17:46 16/07/2015

      Συνοπτικά, τσακ τσακ νά προλαβαινω να διαβάζω, τί έγινε;

  3. NM 13:34 16/07/2015

    H κυρία Βάλια Παναγιωτίδου, υπάλληλος του ΟΤΕ,
    περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την καταγγελία της.
    «Σήμερα το απόγευμα, στις 4, πέρασα με το πλοίο από τη Γλύφα στον Αγιόκαμπο γιατί ήθελα να κατευθυνθώ στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Ρώσσου. Ο τελικός μου προορισμός ήταν η Αθήνα, αλλά ήταν ωραία μέρα και είπαμε με τη φίλη μου να το κάνουμε σαν εκδρομή. Σταματήσαμε για να βάλουμε βενζίνη περίπου ένα χιλιόμετρο πριν φτάσουμε στην Αιδηψό, στο δεξί χέρι έχει ένα πρατήριο ΕΚΟ. Ήταν γύρω στις 5 παρά 20. Πάρκαρα στις αντλίες.

    Ακριβώς μπροστά μου ήταν ένα γαλάζιο αυτοκίνητο, ένας «σκαραβαίος»,
    και είδα μια κυρία και δύο άνδρες να φωνάζουν δυνατά. Ο ένας άντρας φαινόταν ότι ήταν υπάλληλος βενζινάδικου από τη στολή που φορούσε. Και οι τρεις φώναζαν υπερβολικά δυνατά. Από τη φωνή κατάλαβα αμέσως ότι η γυναίκα ήταν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και σήκωσα το κινητό να τραβήξω τη σκηνή.
    Εκείνη την ώρα η κυρία Κωνσταντοπούλου έλεγε στον υπάλληλο «δεν με εξυπηρέτησες, δώσε μου τα στοιχεία σου, θα πάρω το αφεντικό σου» και εκείνος απαντούσε «τι τα θέλεις; Δεν κρύβομαι. Δεν ντρέπεσαι να μου ζητάς
    =====================================================================
    τα στοιχεία μου να πάρεις το αφεντικό μου;».

    Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμενε
    «δώσε μου τα στοιχεία σου και το αφεντικό σου, τώρα θα δεις τι έχει να γίνει».
    ==========================================================
    Ο τρίτος κύριος, που υπέθεσα

    ότι λόγω του αξιώματός της θα ήταν αστυνομικός, έλεγε «Ζωούλα, να πάρουμε την Αστυνομία;» και φώναζε στον υπάλληλο «δεν ντρέπεστε, δεν ξέρετε ποια είναι; Γιατί δεν την εξυπηρετείτε;».

    Η φίλη μου που ήταν στο αυτοκίνητο τραβούσε βίντεο,
    εγώ μπήκα μέσα στο κατάστημα και είδα την κυρία Κωνσταντοπούλου να ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου μου και να απαιτεί από τη φίλη μου να σβήσει το βίντεο.
    Εκείνη τρόμαξε και το διέγραψε.
    =========================
    Η κα Κωνσταντοπούλου, της πήρε το κινητό από τα χέρια για να δει αν έχει κάτι άλλο υλικό ή αν είναι οριστική η διαγραφή και της το επέστρεψε. Κατόπιν κατευθύνθηκε στο κατάστημα και άρχισε να μου φωνάζει να διαγράψω και εγώ το βίντεο και ότι ήταν παράνομο. Της είπα «δεν σας έχω τραβήξει βίντεο» γιατί όντως εγώ είχα πάρει φωτογραφία και το κινητό μου μπλόκαρε. Κατευθύνθηκε ο τρίτος κύριος προς τα εμένα και φώναζε «δώσε το κινητό και σβήσε ό,τι έχεις κάνει».
    Του είπα «σας παρακαλώ, δεν μπορείτε να μου πάρετε το κινητό» και γυρίζει προς την κα Κωνσταντοπούλου και της λέει: «Ζωούλα, θέλεις να πάρουμε την Αστυνομία;». Ερχεται η πρόεδρος της Βουλής ακριβώς μπροστά μου και μου λέει «δείξτε μου τι έχετε τραβήξει τώρα, γιατί είναι ποινικό αδίκημα και η φωτογραφία και το βίντεο».

    Ήταν τρομερά απειλητική.
    Εντάξει, δεν έχω και το κατάλληλο ύψος να σταθώ απέναντί της και φώναζε πάρα πολύ. Ανοίγω το κινητό μου, βλέπει ότι έχω μια φωτογραφία, τη διαγράφω.

    «Είναι απαράδεκτος ο τρόπος σας» της είπα.
    «Εσείς είστε απαράδεκτη, που τραβάτε βίντεο και είστε τυχερή που το διαγράψατε» απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και έφυγε.

    Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε η σύζυγος του κυρίου που ήταν δίπλα της και αρχικά τον πέρασα για άνδρα της προσωπικής της ασφάλειας, και του είπε «γρήγορα, θα χάσουμε το πλοίο». Εκεί συνειδητοποίησα ότι ήταν απλώς περαστικός.

    Ρώτησα τον υπάλληλο αν θέλει να του αφήσω τα στοιχεία μου γιατί δεν είναι μικρό πράγμα στις μέρες μας να
    ================================================================
    απειλείς έναν εργαζόμενο.
    Νιώθω πολύ άσχημα που δεν κράτησα το βίντεο.
    Έχει πάρει μεγάλη έκταση το θέμα και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ λίγο και έχω αγχωθεί γιατί δέχομαι και πολλά μηνύματα.

    Καταλαβαίνετε ότι είναι η πρόεδρος της Βουλής, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Αλλά έχω σοκαριστεί με τη συμπεριφορά της. Δεν είναι μικρό πράγμα, η πρόεδρος της Βουλής να ουρλιάζει μπροστά σου ενώ συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο μπροστά σε έναν υπάλληλο, είναι σοκαριστικό».

  4. Mνήμων 13:27 16/07/2015

    Ένα νερό, κυρά Βαγγελιώ

    Μετά το μπαλονάκι για την Coca-Cola, πριν από πέντε μήνες, η πρόεδρος της Βουλής έβαλε στο στόχαστρο τα εμφιαλωμένα. Σήμερα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιάννης Τραγάκης μιλούσε και ζήτησε ένα μπουκάλι νερό γιατί είχε κολλήσει το στόμα του…
    Εκπληκτος άκουσε την πρόεδρο της Βουλής να του λέει ότι «σε αυτή την περίοδο της Βουλής το Κοινοβούλιο δεν θα διαφημίζει εμφιαλωμένα νερά, θα πίνουμε όλοι νερό από τη βρύση, γι’ αυτό να περιμένετε να έρθει το γκαρσόν με την κανάτα με νερό βρύσης». [iefimerida]

    Epikairo: Θα μπορούσε να της απαντήσει ο Τραγάκης ότι τα έξοδα της διαδικασίας για το επαχθές χρέος ισοδυναμούν με 50.000 εμφιαλωμένα νερά όλων των ελληνικών εταιρειών και θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν ακόμη και τις νεροφίδες σε απόσταση 100χλμ από την βουλή. Το δε προμόσιον στο εξωτερικό για την απύθμενή μας βλακεία είναι δωρεάν και τρέχει με την ταχύτητα του φωτός.

    Αλλά σιώπησε ο άνθρωπος, βλέπεις, κολλούσε και το στόμα του

  5. Uncle. K 12:06 16/07/2015

    Δέν καταλαβαίνω τί σας εφτεξε η κα.Κωνσταντοπούλου καί θέλετε όλοι νά τήν διώξετε, επειδή είναι διαφορετική από τούς προκατόχους της;
    Αν ό κ.Τσίπρας είναι η καρδιά η καΖ.Κωνσταντοπούλου είναι η ψυχή τού Συριζα καί «η καρδιά άμα χάσει τήν ψυχή της χάνει τόν Θεό της» ελεγε ό ποιητής τήν εποχή τού πηλού καί τής λάσπης.
    καί…ψάξτε στούς δρόμους εσείς οί Δημοσιογράφοι τής Αθήνας, όλο καί κάπου
    θάχει κανένα εκκλησάκι πού αφήσατε όρθιο τόν τελευταίο καιρό……………

  6. N Bράχος 11:29 16/07/2015

    O ΕΝΤΙΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,
    ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΦΟΒΟ !!!

    Πέφτουν οι μάσκες των απατεώνων που με στημένες κατηγορίες έστειλαν, με τη βοήθεια της Ζωής, (κόρης του κατήγορου του Ανδρέα) στο Ειδικό δικαστήριο γιατί αποκάλυψε τους κλέφτες και τους νταβατζήδες?’’
    Στις 25 Φεβρουαρίου οδήγησαν τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ειδικό δικαστήριο ,οι έντιμοι του Σύριζα, του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του συκοφάντη και ψεύτη καμένου και των χρυσοδολοφόνων γιατί δεν …εισέπραξε 120.000 ευρώ από τη Λίστα Λαγκαρντ, ενώ αυτοί επί τρία χρόνια σχεδόν …τι εισέπραξαν?

    Κι όμως με τροπολογία ΧΑΡΙΣΑΝ το πρόστιμο 1,2 Δις. ευρώ που είχε επιβάλλει για λαθραία διακίνηση και εισαγωγή πετρελαίου σε Λάτση και Βαρδινογιάννη .
    Και εμείς ‘’οι έντιμοι’’ που ..επαναστατούμε με το παραμικρό όταν θίγονται τα συμφέροντά μας, τι δίδαγμα δίνουμε στα παιδιά μας, στην Ελλάδα του αύριο? Που είναι η ηθική συμπαράσταση, στον έντιμο αγωνιστή που διώκεται από την κλίκα , γιατί είναι ΕΝΤΙΜΟΣ?

  7. NB 11:25 16/07/2015

    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΚΑΘΕ ΩΡΑ !
    Γράφει ο Ν Βράχος

    Απεδείχθη περίτρανα,
    ότι οι προσπάθειες που έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήταν ότι το ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί η Ελλάδα, μετά την αναισθησία του ..βουδιστή, την υπονόμευση του Καλαματιανού και των άλλων..καμένων εγκεφάλων και ανεγκέφαλων, τόσο της μέσο-ακροδεξιά,ς όσο και της κουλτουροδιαστελόμενης ..αριστεράς καρδίας και της δεξιάς τσέπης.
    Άφησα τελευταίους τους πασοκοκάπηλους της ομάδας των ‘’φαρδιών..μυαλών’’ και των ανέραστων ..εραστών της ‘’ψάθινης πολυθρόνας του θρόνου’’.
    Σήμερα ο ΛΑΟΣ μας, αντιλαμβάνεται με τρόμο το λάθος του και ζητά εκδίκηση από τους εγκληματίες που τον εξαπάτησαν.
    Γιατί και πώς(?) άραγε ‘’έπεσε στην παγίδα’’ των εξουσιολάγνων προδοτών και αποστατών?
    Ποιος ‘’Αίολος’’ άνοιξε μόνος του τον ασκό της απιστίας των συκοφαντών και των μπουρδολόγων φοροφυγάδων? Που είναι ο Βασίλης μαυροκόκκινος δικαστής ,που κάθε λίγο ‘’πυρπολούσε το πέλαγος’’ με τις κατηγορίες του και τις μισερές μιζέριες του, εναντίον του Πασόκ και ειδικά εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου? Δεν ‘’καταδίκασε’’ τον Ανδρέα και ήθελε να συμβάλλει στην τιμωρία του Γιώργου?
    Πόση πίκρα αισθάνομαι, μαζί με τον ‘’παρασυρόμενο’’ από τους ψευτοκαΜένους συκοφάντες κίναιδους της αφελούς δημοκρατίας μας, να την ‘’βλέπω’ να ..βιάζεται ασύστολα, ανεπαίσχυντα και να γεννά τα εξώγαμα εξαμβλώματα της πολιτικής αλητείας, της καταστρατηγημένης δικαιοσύνης και της διεφθαρμένης παραοικονομίας?
    ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ?
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.