ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια θέματα είναι επί τάπητος

Αλλεπάλληλα τετ α τετ Τσακαλώτου, Σταθάκη με θεσμούς - Οι 48 ώρες που κρίνουν την διαπραγμάτευση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ενώ πυκνώνουν οι επαφές Αθήνας και θεσμών, το dead line για μια συμφωνία πλησιάζει επικίνδυνα. Η 20η Αυγούστου είναι η ημερομηνία σταθμός.

του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και οι δύο πλευρές κλείνουν τον πρώτο κύκλο επί ελληνικού εδάφους μέχρι στιγμής μοιάζει να έχουν αναλωθεί σε αναγνωριστικές κινήσεις.

Τα ραντεβού ανάμεσα στους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών με τους υπουργούς οι υπουργοςί Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη –σήμερα και αύριο- είναι καθοριστικά για την συνέχεια της διαπραγμάτευσης, καθώς τίθενται επί τάπητος τα ζωτικά θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών -συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων» δανείων-, ενώ στην αυρανή νέα συνάντηση με την ίδια σύνθεση, θα γίνει μια πρώτη σύνοψη των μέχρι τώρα συζητήσεων.

Από τα δύο νέα τετ-α-τετ των δύο υπουργών με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρούφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις έως τις 10-12 Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να συντάξουν το κείμενο του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, η νέα συμφωνία να ψηφιστεί από τη Βουλή και η πρώτη δόση του νέου δανείου να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται, πάντως, εξαιρετικά φιλόδοξος, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανότερη η λύση ενός δεύτερου δανείου-γέφυρα, όπως επιβεβαιώνουν χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Focus και της εφημερίδας New Europe. Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα ότι «το Υπ. Οικονομικών εργάζεται και ετοιμάζεται για επίτευξη συμφωνίας ως τις 20 Αυγούστου, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές».

Οι επικεφαλής των θεσμών έδειξαν πάντως τα δόντια τους στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ζητώντας την κατάργηση με νόμο μέσα στον Αύγουστο των καθεστώτων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε πως  το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί τον Οκτώβριο...

Έθεσαν ακόμη επί τάπητος τις προθέσεις τους για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπργματεύσεις αλλά και την αντίθεσή τους στην αύξηση του κατώτατου μισθού: Όπως τόνισε όμως ο υπουργός Εργασίας «στα εργασιακά στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας».

Αθήνα και δανειστές θέλουν να προσδιορίσουν και το ακριβές μέγεθος της φετινής ύφεσης που υπολογίζεται στο 3 με 4%, προκειμένου να διαμορφωθούν νέοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα..

Έμφαση και στις ανατροπές που κυοφορούνται και στο φορολογικό δίνουν τα τεχνικά κλιμάκια και κυρίως το πως θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος και του χρόνου. Η φορολόγηση των αγροτών, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, το ακατάσχετο όριο σε μισθούς και συντάξεις, όπως και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, έχουν μεπι στο μικροσκόπιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.