ΚΟΣΜΟΣ

Με αίτημα των ρωσικών αρχών η σύλληψή του

Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου: Σε απεργία πείνας ο Ρώσος δημοσιογράφος Α. Νεκράσοφ

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, Αντρέι Νεκράσοφ, ο οποίος συνελήφθη από την κυπριακή αστυνομία μετά από αίτημα των ρωσικών αρχών για έκδοσή του στη Ρωσία, κατήλθε σε απεργία πείνας, στις Κεντρικές Φυλακές όπου κρατείται.

Ο νεαρός αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος από το Ιζέβσκ είναι γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς τοπικών αξιωματούχων. Έχει επανειλημμένα συρθεί σε δίκες κατηγορούμενος για «εκβιασμό» και «δυσφήμηση». Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο 15ετούς κάθειρξης και εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, στα ρωσικά Ουράλια, τον περασμένο Μάρτιο, για να αποφύγει την επικείμενη φυλάκισή του.

Ο Αντρέι Νεκράσοφ, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15 Ιουλίου κι έκτοτε κρατείται από τις κυπριακές αρχές, έχει υποβάλει αίτηση να του παραχωρηθεί άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, αλλά και για πολυετή φυλάκιση στη χώρα του, σε περίπτωση που εκδοθεί.

Την ίδια θέση εκφράζει και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η οποία ενημέρωσε σχετικά την Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και ζήτησε τη βοήθειά της.

H ΕΣΚ εκτιμά ότι η περίπτωση Νεκράσοφ «είναι κλασική περίπτωση παρεμπόδισης της κριτικής ενάντια στις ρωσικές αρχές» και ζητά από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας «δίκαιη αντιμετώπιση του».

Η ΕΣΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και «ζητήσαμε όπως ο συνάδελφος τύχει δίκαιης αντιμετώπισης πέραν από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες». Επίσης, προσθέτει, «ζητήθηκε, να εξεταστεί χωρίς χρονοτριβή η αίτησή του για εξασφάλιση πολιτικού ασύλου».

Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ζητά να επιληφθεί άμεσα του αιτήματος για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Η εξέταση του αιτήματος πρέπει να γίνει άμεσα, εντός του χρονικού περιθωρίου των 40 ημερών από τη σύλληψη μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης, ενώ έχουν ήδη παρέλθει 19 μέρες.

Οι κυπριακές αρχές δεν έχουν μέχρι τώρα οποιαδήποτε στοιχεία για τους ακριβείς λόγους, που ο δημοσιογράφος καταζητείται από τις ρωσικές αρχές.

Ο Αντρέι Νεκράσοφ εργάστηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Den» και στη συνέχεια ανέλαβε αρχισυντάκτης της εφημερίδας της αντιπολίτευσης «Izhevski Nabliudatel». Όταν η εφημερίδα ανέστειλε τη λειτουργία της το 2012, επειδή αρνήθηκε να βάλει διαφημίσεις, ο Α. Νεκράσοφ συνέχισε τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα σε blog, ενώ εντάθηκαν και οι διώξεις για τη δράση του. Καταγγέλθηκε από τη διεύθυνση του εργοστασίου «Izhmash» επειδή αρθρογραφούσε υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων. Τέθηκε υπό επιτήρηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο του επιβλήθηκε πρόστιμο για δυσφήμηση, επειδή σύνδεσε τοπικό αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» με περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ. Φοβούμενος ότι αυτό θα προσμετρούσε ως επιβαρυντική περίσταση, εγκατέλειψε τη χώρα, ενώ τον Απρίλιο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουντμούρτ επικύρωσε δικαστική εντολή για να τεθεί προφυλακιστέος, επειδή δεν παρουσιάστηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.