ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σύγκληση ή μη Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Σύγκρουση Μεϊμαράκη - Τσίπρα και στη μέση ο ...Προκόπης

Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως δηλαδή επιθυμούσε εξ αρχής ο κ. Αλέξης Τσίπρας και όχι στις 27 όπως θα ήθελε ο Παν. Λαφαζάνης και, πιθανά, και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι να φτάσουμε και στην τυπική προκήρυξη των εκλογών παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αφενός και ΝΔ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ και Λαϊκής Ενότητας αφετέρου.

Η πληροφορία πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσανατολίζεται στο να κλείσει το θέμα των διερευνητικών από τηλεφώνου χωρίς δηλαδή τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκάλεσε χθες πολιτική σύρραξη.

Η άρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα να μετέχει σε οποιαδήποτε διαδικασία αναζήτησης λύσης από την υπάρχουσα Βουλή, κάτι άλλωστε που έχει σαφώς δηλώσει την νύχτα που έδωσε την παραίτησή του στον κ. Παυλόπολο και η αντίστοιχη στάση του κ. Πάνου Καμμένου αποτελεί το βασικό επιχείρημα της Προεδρίας για την αποφυγή ενός Συμβουλίου που θα είχε αυτοϋπονομευθεί πριν καν συγκληθεί.

Στον αντίποδα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και οι πρώην σύντροφοι του κ. Τσίπρα έχουν κάθε λόγο να θέλουν το Συμβούλιο. Όχι τόσο για να καθυστερήσουν τις εκλογές, τέτοια επιδίωξη άλλωστε έχει φανερά μόνον ο κ. Λαφαζάνης, όσο για να εκμεταλλευτούν τη διεξαγωγή του προκειμένου να καταγγείλουν την άρνηση Τσίπρα και να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ότι δηλαδή ο απερχόμενος Πρωθυπουργός δεν αποτελεί εγγυητή για την ομαλή, συναινετική διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Η σκληρή κόντρα που ξέσπασε χθες, με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να ανταλλάσσουν αιχμηρές ανακοινώσεις, αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, ωστόσο η τελική πράξη του δράματος θα παιχτεί αύριο το μεσημέρι με την κατάθεση της εντολής που έχει στα χέρια του ο κ. Λαφαζάνης. Την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος της ΛΑ.Ε θα επιστρέψει την εντολή και μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο κ.Τσίπρας θα πει όχι σε μία συνάντηση και θα ζητήσει τον ορισμό, το ταχύτερο, ανώτατου δικαστικού ως υπηρεσιακού Πρωθυπουργού. Το ίδιο θα πράξει και ο κ. Καμμένος.

Με αυτά ως δεδομένα, ο κ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να συγκαλέσει Συμβούλιο από το οποίο θα απουσιάζουν τα δύο κυβερνητικά κόμματα αλλά με ανακοίνωσή του θα γνωστοποιεί την άρνηση των δύο κομμάτων (σσ πιθανώς και του ΚΚΕ) και
συνεπώς την αδυναμία σύγκλησης του Συμβουλίου. Θα εκκινεί δε τη διαδικασία ορισμού της Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου ως υπηρεσιακής Πρωθυπουργού.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από την επιστολή που έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς την κ. Φώφη Γεννηματά. Με αυτή παρέχει διαβεβαιώσεις πως θα εφαρμόσει «στο ακέραιο» τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τη παραίτηση της κυβέρνησης, τις διερευνητικές εντολές και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, προσθέτοντας όμως ότι με δεδομένες τις «εξαιρετικά κρίσιμες» περιστάσεις για τη χώρα, προτίθεται να ακολουθήσει και τις διαμορφωμένες κοινοβουλευτικές πρακτικές, κίνηση που ερμηνεύεται ως πρόθεση να μην καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους ηγέτες των κομμάτων πριν τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.